NEMAČKI MINISTAR UPOZORAVA: Situacija u Bosni i Hercegovini predstavlja opasnost za mir u celoj Evropi

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.11.2021

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini je frustrirajuća i predstavlja opasnost za mir i stabilnost u celoj Evropi, ocenio je danas nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot pred put u Sarajevo.

NEMAČKI MINISTAR UPOZORAVA: Situacija u Bosni i Hercegovini predstavlja opasnost za mir u celoj Evropi

Foto: pixabay.com

- Pozivi na otcepljenje, kao i slabljenje zajedničke države povlačenjem iz zajedničkih institucija su neodgovorni ii neprihvatljivi. Oni skreću pažnju sa pravih zadataka političke odgovornosti, a to su primena potrebnih reformi za približavanje EU. U toj oblasti je hitno potreban napredak u interesu građana zemlje i ekonomskog razvoja - poručio je Rot u saopštenju.

Istakao je da Nemačka čvrsto stoji uz građane BiH, koji se zalažu za demokratsku, pravnu i evropsku budućnost zemlje.

Te građane želi, kaže, da ohrabri i osnaži.

Rot će u BiH boraviti do 2. decembra i imaće sastanak sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković, članovima Predsedništva BiH, visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kao i predstavnicima civilnog društva.

U središtu pažnje razgovora, kako je najavljeno u Berlinu, biće aktuelna politička situacija i evropska perspektiva BiH.

Takođe, Rot će se sastati i sa članovima skupštine BiH, sa kojima namerava da razgovara o potrebnim reformama za napredak na putu ka EU i posledicama aktuelne političke blokade.

Komentari (2)

Loading
nesa

30.11.2021 21:41

Treba mu reći,da se vrate sve nadležnosti po Dejtonu ,što su im oduzete i Srbi se vraćaju u institucije BiH.