Bosanski mediji: Šmit se definitivno neće obraćati sutra, usaglašena rezolucija, EUFOR dobio produženje mandata!

Autor:

Svet

02.11.2021

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usaglasio je tekst rezolucije. Institucija Visokog predstavnika neće biti pomenuta u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora u BiH. Visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti na sednici.

Republika

Foto: printskrin

Kristijan Šmit


To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Saveta bezbednosti vodile u Njujorku, prenosi Avaz.

U rezoluciji je navedeno sledeće:

"Veće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, delujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje deluju kroz ili u saradnji s Evropskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest meseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sledbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u saradnji s prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je saopšteno Veću sigurnosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlašćenje iz stavke 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest meseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije", navodi se.

Novinar Erol Avdović je prokomentarisao ovu rezoluciju.

- Solomonsko rešenje, ali Rusi dobili sve što žele. Pregovori iza zatvorenih vrata Veća sigurnosti UN-a su završeni. Rusi su dobili šta su hteli. Moskva je praktično ultimatumom zahtevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta - zaključio je za Avaz. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitrovic milivoje

02.11.2021 23:41

Do alobode od isil dzihad dzamahirije zvana bosna