ŠMIT SE OSTRVIO NA DODIKA, U IZVEŠTAJU GA JE SPOMENUO ČAK 61 PUT! Objavljeni detalji dokumenta u kom se SRBI OPTUŽUJU ZA SEPARATIZAM I NAJAVLJUJE NOVI RAT!

Autor: Republika

Svet

02.11.2021

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Kristijan Šmit, u izveštaju čiji su delovi procurili u javnost, napao je Milorada Dodika na više frontova i okarakterisao ga kao izvor nestabilnosti u nama susednoj zemlji, ali i u čitavom regionu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik i Kristijan Šmit 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, koji je od stupanja na dužnost u avgustu ove godine sastavio već drugi izveštaj o stanju u nama susednoj zemlji i koji će taj dokument najverovatnije sutra podneti u Savetu bezednosti UN, u pomenutom spisu je srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika spomenuo čak 61 put. 

Reč je o dokumentu sastavljenom na 34 stranice, a u njemu je, osim što je Dodika optužio za separatizam, Šmit istakao i kako je BiH u izuzetno velikoj krizi i "vrlo blizu novom sukobu". 

Kako prenosi portal "Kliks", Dodik je u Šmitovom izveštaju okarakterisan kao glavna pretnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Od pisanja ovog izveštaja, Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Opšteg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir - navodno je navedeno u dokumentu, prenosi Sputnjik. 

Portal prenosi i da se dalje u izveštaju navodi da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine poziv entitetu RS na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV), i da entitet "povrati" ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, sprovođenja zakona i obaveštajnih službi.

- Dodik je dalje najavio izradu nacrta novog Ustava RS i odbacivanje svih "nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika - stoji u dokumentu.

Šmit je upozorio Savet bezbednosti UN i o Dodikovim najavljenim planovima koje znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS i uspostavljanje Vojske RS koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

- Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane, pa čak i dalje u uslovima izgradnje poverenja i bezbednosti. To bi takođe značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za indirektno oporezivanje, VSTV, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obaveštajno bezbednosne agencije (OSA) uz mere sprečavanja tih institucija da deluju na teritoriji RS - istakao je Šmit. 

Šmit dalje kaže da Milorad Dodik taj poduhvat naziva povratkom na "izvorni Dejton" i kaže da je i politički pogrešan naziv zasnovan na pogrešnim tumačenjima Ustava BiH.

- U praksi, politika ima za cilj da poništi mnoge teško stečene reforme u poslednjih 26 godina, a ne da bi se striktno pridržavali Mirovnog sporazuma nego da se vratimo na situaciju koja je postojala na terenu pre Dejtona. Ukratko, gospodin Dodik želi da povuče RS iz ustavnog poretka koji je uspostavljen prema Aneksu 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenom u Aneksu 10 - navodi visoki predstavnik. 

Podsetimo, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pre svega zbog protivljenja Kine i Ruske Federacije
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zliko

02.11.2021 12:37

Zlikovac se očigledno ostrvio i podriva RS, proglasiti ga pored toga što je nepriznat i kao faktor nestabilnosti i personom ng u RS.

Odgovori 14 2
Zoran

02.11.2021 14:05

Ovoga smita proterati iz federacije.

Odgovori 10 1
djordje anunaki

03.11.2021 17:49

I opet Nemac.,