POVUČENE DM-ove TABLETE MIVOLIS: Otkrivena velika količina aluminijuma u njima!

Autor: Republika

Svet

20.08.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je da se iz prodaje povlače DM-ove Mivolis tablete zemlja kremenjača-cink-biotin, pakovanja od 120 komada, zbog povećane količine aluminijuma u sadržaju.

Foto: pixabay.com

Mivolis tablete povučene sa tržišta, ilustracija

Proizvod Mivolis tablete zemlja kremenjača-cink-biotin nije u skladu s odredbama Uredbe EU o zakonu o hrani i bezbednosti hrane, prenosi portal index.

Dodaje se da ove tablete na tržište stavlja kompanija dm-drogerie market d.o.o., Zagreb.

Foto: printskrin/dm.hr

Povučene sa tržišta

Štetnost aluminijuma po zdravlje

Aluminijum spada u grupu metala, a njegove legure se koriste za proizvodnju brojnih stvari koje imaju široku upotrebu. 

Kontaminacija životne sredine aluminijumom je najčešća iz zemljišta (kao proizvod erozije tla), industrijske prašine, preko otpadnih voda, iz industrije elektroprovodnika, raznih legura i slično.

Aluminijum je prepoznat i poznat neurotoksin koji inhibira više od 200 biološki važnih funkcija i izaziva različite štetne efekte kod biljaka, životinja i ljudi.

To je otrov koji deluje na nervni sistem i povezan je sa nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema. Aluminijum se nakuplja u bubrezima; mozgu, plućima, jetri i štitnoj žlezdi gde se takmiči sa kalcijumom za apsorpciju i može uticati na skeletnu mineralizaciju. Kod novorođenčadi to može usporiti rast.

Koliko je aluminijum štetan za zdravlje pokazala je jedna studija iz 2005. godine u magazinu Journal of Inorganic Biochemistry, koja je dovela u vezu aluminijum s nastankom raka dojke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading