PODNET PRVI ODŠTETNI ZAHTEV ZBOG SMRTI OD KORONE! Pacijenkinja zaražena u bolnici pa umrla!

Autor:

Svet

20.08.2021

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtev za odštetu, tačnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od korone za koju porodica iz jednog malog mesta s istoka Hrvatske smatra da se zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi.

Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj je podnet prvi zahtev za odštetu zbog smrti starice od korone

Traže odštetu od 632.000 kuna i plaćanje advokatskih troškove.

- Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo preduzeli sve mere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće - kaže prof. dr. Ante Ćorušić, direktor KBC-a Zagreb.

Hoće li porodica podići sudsku tužbu, još nije poznato. No, bez obzira na ovaj slučaj, postoji mogućnost da tužbe vezane uz kovid-19 budu znatno češće s obzirom na to da pandemija još ne pokazuje smirivanje.

Naime, tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smernice koje omogućavaju određeni novo zaštite od infekcije zdravstvenih radnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. Međutim, od trenutka postojanja cepiva značajno se povećava sigurnost.

To je razlog što je u nekim zemljama EU za njih vakcinacija obavezna poput Italije, Francuske, Grčke i Mađarske.

U Hrvatskoj je situacija s cepljenjem zdravstvenih radnika još uvek loša. Istina, doktori su se cepili više od 80 posto, ali medicinske sestre i tehničari tek su stigli do 50 odsto, podsećaju hrvatski mediji..

Držali se protokola

Naime, ovaj slučaj iz KBC-a Zagreb zapravo nema utemeljenja u "gruboj nepažnji ili nameri zaražavanja" ako se ono i dogodilo u bolnici.

Radilo se o pacijentkinju koja je u bolnicu došla zbog ozlede rebara usled pada. Testirana je i bila je u tom trenutku negativna na kovid-19. No, nekoliko dana posle njen test je bio pozitivan, premeštena je u KB Dubrava, gde je 6. decembra umrla.

U KBC-u Zagreb ističu da su se poštovali svi protokoli za covid.

- Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze preduzeto sveda do toga ne dođ e-  objašnjava advokat Ana Gruber.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading