NOLE NIJE JEDINI I ONI BOLUJU OD NEIZLEČIVIH BOLESTI: Ovo su pravi teniski heroji

Autor:

Sport

29.08.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đoković savladao Milera na startu US opena, ali su obojica odavno pobednici.

NOLE NIJE JEDINI I ONI BOLUJU OD NEIZLEČIVIH BOLESTI: Ovo su pravi teniski heroji

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković plasirao se u drugo kolo US opena pobedom nad Aleksandrom Milerom iz sa 6:0, 6:2, 6:3, ali bez obzira na krajnji ishod meča i Francuz je veliki pobednik. Naime, Miler je pred meč sa Noletom otkrio teniskoj javnosti, bar onima koji to ranije nisu znali, da boluje od teške neizlečive Kronove bolesti. To je hronična bolest creva zbog koje je Francuz često loše, a kako ishod ne bi bio fatalan mora da sam sebi daje injekcije na svakih 15 dana.

Republika

Foto: Tanug/AP

Novak Đoković i Aleksandar Miler

Time je samo podsetio sve koliki su teniseri borci, a jedan od njih je i Đoković. Naime, i srpski as boluje od neizlečive bolesti celijakije, s tim da ne mora da uzima nikakvu terapiju, već samo da vodi računa šta jede. Dugo se Nole na početku karijere mučio na terenu, ostajao je bez znage i daha, a onda je 2010. slučajno upoznao doktora Igora Četojevića koji mu je objasnio da ima celijakiju, odnosno da njegovo telo ne podnosi gluten. Ukratko, ne sme da jede hleb i ostale pšenične proizvode.

Foto: shutterstock

Novak mora da pazi šta jede, a pšenični hleb nikako

Celijakija je doživotni autoimuni poremećaj. Kod genetski predisponiranih osoba, imuni sistem, reagujujući na uneseni gluten, dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Pored oštećanja sluznice tankog creva, neadekvatno aktiviran imuni sistem može oštetiti i bilo koji drugi organ - stoji u medicinskim udžbenicima o ovoj bolesti.

Jedna od teniskih heroina je i naša Natalija Stevanović. Ona je u tenisku žižu dospela na Vimbldonu kada je pobedila Čehinju Karolinu Pliškovu. Tada je otkriveno da je zbog teške bolesti jetre dugo bila van terena.

Foto: Tanjug/AP

Natalija Stevanović

- Mnogo toga sam prošla i izdržala, operisala sam jetru pre osam godina jer sam je inficirala životinjskom dlakom, pola mi je stomaka isečeno, dobila sam potom sedam-osam kilograma više. Ipak, borila sam se pune dve godine i morala da mirujem, a onda su me zaskočile male boginje, pa u toku korone i obostrana upala pluća - otkrila je Natalija u Londonu.

Kada su u pitanju stranci, najpoznatiji teniser koji boluje od tešne neizlečive bolesti, a koji je napravio ogromnu karijeru, je Rafael Nadal. Španac, koji se sa Novakom i Rodžerom Federerom godinama borio za zvanje najboljeg tenisera u istoriji, boluje od Miler-Vajsove bolesti. U pitanju je bolest koja napada kosti stopala, odnosno središnji deo tog dela tela, što izaziva veliki bol pri pokretima. Sumnja na bolest pojavila se još 2005. godine, a definitivno je potvrđena kada mu je značajno napala stopalo, ali i proširila na cele noge i izazvala mu čuvene bolove u kolenima.

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal

- Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava - objasnili su španski lekari.

Od neizlečive bolesti boluje i Nemac Aleksander Zverev, a kao i Miler mora sam sebi da daje injekcije. On je prošle godine otkrio da mu je dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 kada je imao samo tri godine. Da bi održao nivo šećera u krvi, mora redovno da uzima insulin, pa da ga daje sebi čak i u toku mečeva. Sve je isplivalo u javnost kada su organizatori Rolan Garosa to zabranili da uradi na terenu.

Foto: printscreen/SportKlub

Aleksander Zverev

- Rekli su da moram da napustim teren. Tokom mog poslednjeg meča saopštili su mi da će se to računati kao pauza za toalet. Imam samo dve pauze za toalet, a u najboljem meču od pet setova ponekad moram ubrizgati četiri ili pet puta insulin. To bi značilo da se ne dozvoljava nešto što je neophodno za moje zdravlje, moj život - grmeo je Zverev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading