ZABRINJAVAJUĆA ANALIZA DOKTORA: Đoković je pogođen u KRITIČNU stranu MOZGA! Situacija je OZBILJNA!

Autor: M. M.

Sport

11.05.2024

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neurolog Šon Malen o povredi Srbina.

ZABRINJAVAJUĆA ANALIZA DOKTORA: Đoković je pogođen u KRITIČNU stranu MOZGA! Situacija je OZBILJNA!

Foto: www.profimedia.rs

Tema broj jedan u svetu sporta je incident iz Rima kada je Novak Đoković pogođen flašom u glavu i tom prilikom zadobio povredu.

Celu situaciju je analizirao poznati američki doktor neurologije, Šon Mulen, koji radi kao direktor istraživanja u laboratoriji "ETC" u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Analizirao sam incident teniske zvezde, Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu nečime što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Kako bismo razumeli udar, koristio sam veštačku inteligenciju kako bi izračunao silu flaše koja je udarila u Novakovu glavu.

Računica govori da je flaša pala sa šest stopa (oko 1.8 metara) sa minimalnom inicijalnom silom udarca od oko 79.2 Njutna (sila od oko osam kilograma pritiska u odnosu na neku podlogu), što je kao da pas srednjeg rasta skoči na vas.

Još važnije, iz neurofizičke tačke gledišta, takav udar na desnu parijetalnu stranu može da bude zabrinjavajuća. Ovaj deo mozga je kritičan za funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i čulnog procesuiranja informacija - kaže doktor i dodaje:

- Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i vrtoglavice do suptilnih kognitivnih poremećaja kao poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem strategija i poteza. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre zavisi od preciznosti, izdržljivosti i strateškog razmišljanja, čak i najmanja oštećenja mogu da utiču na njegove partije.

U prvih 24 do 48 sati od incidenta je neophodno da se prate znaci potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi potencijalno mogu da poremete njegova izdanja na predstojećim turnirima, da utiču na njegovu brzinu reagovanja i donošenje odluka pod pritiskom. Esencijalno je da medicinski profesionalci procene njegovo stanje kako bi bili sigurni da nema ozbiljnih povreda i da ga bezbedno vrate na teren - napisao je doktor Mulen na društvenoj mreži "X".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (5)

Loading
Ljiljana

11.05.2024 13:54

Šta kaže organizator i super vizor turnira, o tome koje i koće biti kriv za unošenje na metalne boce na tribine??? Hoće li neko osim Novaka snositi posledice??? Šta kaže njihova SAVEST???

Odgovori 15 1
Dragan

11.05.2024 16:07

Nije pomenuo ono što je najvažnije, da li je flašica bila puna, prazna ili poluprazna. Na videu flašica je otprilika pola litre, znači ako je puna vode onda je kao teg od otprilike 0.6 kg plus težina same bočice. Prazna flašica je mnogo manji problem.

Vesna

12.05.2024 01:26

Imamo mi tgrdebglave doco, ne nadaj se. I Boga na nasoj strani

Max

12.05.2024 15:09

Koliko puta u zivotu covek tresne glavom,o nesto ili dozivi nezgodu na ledu,u autu,na gradjevini....Kakve su ovo gluposti,kada bi se tako ostecivao mozak,svi bi bili falicni.