TRIJUMF ĐOKOVIĆA! Bilo je TEŠKO, ali se Nole POBEDNIČKI vraća u Indijan Vels! Hrabri Vukić PAO u trećem setu!

Autor:

Sport

10.03.2024

02:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stigao je do fantastične brojke sa 400 pobeda na mastersima.

TRIJUMF ĐOKOVIĆA! Bilo je TEŠKO, ali se Nole POBEDNIČKI vraća u Indijan Vels! Hrabri Vukić PAO u trećem setu!

Foto: www.profimedia.rs

Srpski teniser Novak Đoković, uspeo je da savlada Australijanca Aleksandra Vukića uz veliku borbu u drugom kolu Indijan Velsa rezultatom 2:1 (6:2, 5:7, 6:3) u setovima. 

Ovo je Noletu bila impozantna 400. pobeda na masters turnirima. 

Iako je igrač poreklom sa Balkana pokazao izvanrednu partiju, te naterao jednog od najvećih svih vremena da se pošteno premori, nije izdržao visok tempo do samog kraja i tako završio takmičenje u pustinjskom gradu. 

Novak je meč otvorio silovito. Odmah je uzeo brejk Vukiću, došao do velike prednosti, i zatvorio set sa sigurnih 6:2. U tim trenucima je izgledalo da će doći do "čistke" sa terena.

Ipak, nije tako bilo. Umesto da mu motivacija splasne, Aleksandar se probudio u drugom setu i uspeo da prebaci momentum na svoju stranu. Istakao se svojim izvanrednim prvim servisom. Upravo ovaj segment mu je bio najveći adut u toku čitavog meča, a frapantan je podatak da je u drugom setu osvojio 70% svojih poena upravo ovako. 

Novak jednostavno nije imao odgovor, a takođe i nije uspevao da riternira neke servise koji se nisu isticali, tako da je Vukić došao do iznenađenja. 

Uhvativši zalet, osvojio je i prvi gem u trećem setu, i nagovestio da bi mogao da odvede susret u neizvesnu završnicu. 

Bilo je nekoliko lepih razmena, ali u suštini je svako čuvao svoj servis, sve do petog gema, kobnog po Australijanca. Nekoliko evidentno loših odluka, sugerisalo je da Aleksandru pada koncentracija. 

U pomenutom petom gemu je pao brejk Đokovića, i tada je sve bilo završeno. 

Novak će u sledećem meču igrati protiv 123. tenisera sveta, Luke Nardija. 

Cup tree provided by Sofascore

Ispo možete pogledati tok meča protiv Aleksandra Vukića. 

Treći set:

6:3 - POBEDA ĐOKOVIĆA! Posle dugačke razmene i veoma lepog poena, Srbin je savladao Australijanca!

5:3 - Siguran je Novak, teško će Vukić preokrenuti ovo. Energetski je opao, a ne može da podnese duge razmene sa Đokovićem koji ga uporno tera da se rastrčava po terenu dubokim udarcima iz forhenda. 

4:3 - Konačno lak gem za Vukića. Uspeo je da konsoliduje servis i spreči Đokovića da zapreti brejkom. Ovo mu može biti poslednja šansa za povratak u meč. 

4:2 - Potpuno je pao Australijanac. Ne uspeva ni da zapreti Đokoviću na servisu. 

3:2 - BREJK ĐOKOVIĆA! Loše odluke pravi Vukić, jednostavno kao da svaki put izabere pogrešan udarac, a Novak to nemilosrdno koristi. Deluje da je meč gotov pre kraja. 

2:2 - Deluje da se Vukić polako umara. Novak kao da je uspeo da ga kompletno izmori do sada, tako da je miran na svom servisu. 

1:2 - Velika šansa propuštena! Novak je imao čak dve gem lopte. Prvu je zaradio fantastičnom paralelom posle duže razmene. Ipak, Vukić je uspeo nekako da iščupa ovaj poen. 

1:1 - Đoković je posle nekoliko nesigurnih gemova, konačno došao do lakih poena. Moraće, ipak, mnogo jače, ukoliko ne želi da dođe do neizvesne završnice. 

0:1 - Imam momentum Vukić. Evidentno je da mu je osvajanje seta dalo elana. Zanimljivo je da uzima 70% poena kada pogodi prvi servis, što govori koliko se oslanja na ovaj segment igre. 

 

 

Drugi set:

5:7 - BREJK I SET ZA VUKIĆA! Neverovatan drugi servis Đokovića je pročitao Aleks i fantastičnim riternom, vratio meč u egal. 

 

 

5:6 - Dobrim servisom, Vukić je obezbedio taj-brejk, koji je na vidiku. 

5:5 - Jedan lagan gem za Noleta. Veoma je lako rešio u svoju korist. 

4:5 - Ne može se odoleti utisku da je Novak previše lako prepustio Aleksandru njegove poene. Imao je u više navrata priliku da reši razmenu u svoju korist, ali je jednom pogodio mrežu iz otvorenog forhenda, a drugi put prebacio osnovnu liniju bez potrebe. 

4:4 - Veoma lak gem za Đokovića. Sa nulom je prebacio servis na Vukića. 

3:4 - Prelep tenis gledamo u drugom setu! Sada je Vukić silovitom dijagonalom pogodio liniju i tako stekao prednost. Na kraju je servisom došao do gema.

3:3 - Divan je bio četvrti poen ovog gema. Novak je izvanrednom skraćenom dijagonalom naterao Vukića da se uzaludno poleti za loptom. Na kraju je sigurno stigao do rezultatskog egala. 

2:3 - BREJK ĐOKOVIĆA! Vratio je konačno servis Vukiću. Frapantno je koliko Australijanac loše igra na drugi servis. Čim Novak uspe da mu uzvrati prvi, velike su šanse da Srbin uzima gem. Tako je bilo ovog puta. Inače, Vukić imao samo 1/11 drugih servisa , što govori koliko mu je ovo slab segment igre.  

1:3 - Konačno gem za Novaka. Prilično je lako došao do poena dobrim servisom. 

0:3 - Spasio se Aleksandar! Iako je Novak došao do tri brejk lopte, usled lošeg srvisa Australijanca, samo je na prvoj uspeo da stvori sebi pravu priliku da gem i okonča. Posle toga je Vukić konsolidovao svoj početni udarac i lako došao do 0:3. 

0:2 - BREJK VUKIĆA! Đoković izuzetno brzo servira za najsporiji "hard" teren na turu. To mu nije pomoglo da spase svoj servis od Australijanca, koji je sa nekoliko dobrih riternova forhendom uspeo da natera Đokovića na ozbiljno rastrčavanje. Iako je Nole vratio dve gem lopte, nije uspeo da uzvrati na treću, kada je Vukić odlično dočekao Đookovićev drugi servis dubokom dijagonalom. 

0:1 - Nekoliko dobrih paraleli omogućili su Vukiću da lako dođe do 40:0. Ipak, deluje da je mnogo dopustio sebi, s obzirom da je praktično poklonio novaku dva poena iz duple greške. Na kraju se provukao. 

 

 

Prvi set:

6:2 - GOTOV PRVI SET! Đoković uopšte ne dopušta Vukiću da preuzima inicijativu, čak ni kada Australijanac pokušava da ga prošeta po terenu.

5:2 - NOVI BREJK! Đoković je fantastično riternirao servis svog protivnika. Generalno ga je dočekivao veoma blizu linije, što je rezultirao instantnom ofanzivom. Taktika je urodila polodm, ali ne može se odoleti utisku da je Vukić par poena prodao relativno jeftino, slabim udarcima iz svog preferiranog dvoručnog bekhenda. 

4:2 - Fantastičan servis Đokovića mu osvaja gem. Srbin je pogodio 3/4 svojih servis udaraca, a Vukić ne zna kako da odgovori. 

3:2 - Utisak je da je Nole relativno lako prepustio Vukiću njegov servis. 

3:1 - Silovito se bori Vukić. Naterao je Novaka da s epošteno oznoji na svom servisu, ali se Đoković ipak provukao!

2:1 - Umalo novi brejk! Bio je srpski teniser veoma blizu da dođe do 3:0, imao je u dva navrata 40:40, ali se Australijanac provukao snažnim servisom. 

2:0 - Čuva Đoković svoj servis. Iako je delovalo da bi Vukić mogao da uzvrati brejkom, Nole se pribrao u kada je trebalo. 

1:0 - ODMAH BREJK! Novak pokazuje da ne želi šalu ni na početku turnira. Silovito je oduzeo servis gem australijanca.

 

 

Uvod:

Najbolji reket sveta, Novak Đoković sukobiće se u drugom kolu turnira u Indijan Velsu sa australijskim igračem, Aleksandrom Vukićem. 

Posle dužeg vremena, imamo priliku da gledamo jednog od najvećih sportisti svih vremena kako napada još jedan trofej u karijeri. 

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Novak se porazom od Janika Sinera u polufinalu oprostio od svog dragog Australijan opena, a nakon toga mu je usledila duža pauza. 

U međuvremenu je bio regularan gost na drugim sportskim manifestacijama, a posetio je i Nikolu Jokića, ukazavši mu podršku na meču sa Los Anđeles Lejkersima.

Sada je odmoru došao kraj, a naša legenda se vraća pohodima na nove sportske uspehe. 

Prva prepreka biće mu 69. reket sveta, Aleksandar Vukić. Kako mu ime samo sugeriše, ovaj 27-godišnjak je poreklom sa Balkana, a konkretno su mu koreni iz Srbije i Crne Gore. Desnoruk je, a omiljeni potez mu je dvoručni bekhend. 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Aleksandar Vukić

Da bi došao do drugog kola, Aleksandar je morao da savlada 169. tenisera planete, Šinatra Močizukija iz Japana, što je i učinio sa prilično lakih 2:0 u setovima. 

Pred ovaj meč, govorio je o Novaku, i o tome koliko mu je drago što će dobiti priliku da se susretne sa najvećim ikada. 

- Nisam još imao priliku da razgovaram sa Novakom, ali bi to bio san. To je ludo. Verovatno se najviše ugledam na njega od svih članova ‘Velike trojke’ prosto jer osećam da je mentalno najjači jer ga i mrze najviše. Očigledno da mu to smeta, ali način na koji uspeva da to zaboravi ili da iskoristi da uradi i ono što uradi za sebe, za porodicu i zemlju – to je neverovatno - rekao je Vukić. 

Pred svoje takmičenje na Indijan Velsu, takođe je govorio Novak Đoković, ističući prolaznost svoje generacije (sebe, Marija, Nadala, penzionisanog Federera), ali ne brinući za budućnost tenisa. 

-  Njih dvojica su, uz Endija Marija, bili nerazdvojni deo mog razvoja kao igrača i svega što sam postigao. Za to su mnogo zaslužna rivalstva sa njima. Svi znamo da će ti trenuci doći za sve nas, ali kada zapravo dođu i kada zapravo shvatiš da je to to – Rodžer je završio karijeru, Rafa i ja nećemo još dugo igrati – jedna era se završava, i tužno je. S druge strane, toliko je divnih trenutaka i mečeva, rekorda koje smo postavili pojedinačno, ali i kao grupa. Možda i najveća rivalstva u istoriji sporta između nas trojice-četvorice - istakao je najbolji teniser planete - rekao je Novak pred susret. 

Novak Đoković na Indijan Velsu

Prvi reket sveta je poslednji put na Indijan Velsu učestvovao 2019. godine, kada je na iznenađenje svih ljubitelja "belog sporta" izgubio od Nemca Filipa Kolšrajbera u trećoj rundi sa 2:0 (4-6, 4-6) u setovima. 

Ipak, i pored pređašnjeg neuspeha, Novak je, sa Rodžerom Federerom, najuspešniji teniser na ovom takmičenju. Trenutno je rekorder u čak pet kategorija. 

Zanimljivo je da Đoković i Švajcarac dele čak tri dostignuća. Zajedno su rekorderi po broju osvojenih trofeja na Indijan Velsu (po pet), kao i igrači sa najviše uzastopnih titula (po tri).

Tu je i priznanje za najviše uzastopnih finala (po tri), a samom Novaku pripadaju i laskavi uspesi poput najviše uzastopno pobeđenih mečeva (19), najvećeg procenta pobeda  (84.75%) i najbržeg trijumfa u finalu - protiv Miloša Raonića 2016. godine. Tada je Srbin praktično počistio Kanađanina sa terena sa 2:0 (6-2, 6-0) u setovima.

Novak Đoković je prvi put do finala došao 2007. godine, kada je izgubio od ljutitog rivala, Rafaela Nadala sa 2:0 u setovima. Ipak, Nole nije morao dugo da čeka na prvu titulu, jer već sledeće godine dolazi do trofeja u tesnom finalu protiv Mardija Fiša.

Od tada, pa do danas, prvi reket sveta je rušio velika imena svetskog tenisa na ovom prestižnom turniru serije 1000, poput već pomenutog Španca, ali i Rodžera Federera.

S obzirom na penzionisanje legendarnog Švajcarca, Novak će ove godine imati priliku da prestigne Rodžera po broju osvojenih titula na Indijan Velsu, i tako zacementira svoje ime u analima takmičenja. 

 

Cup tree provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading