PARIZ JE ĐOKOVIĆEVA SUDBINA: Novak u gradu svojih najvećih uspeha i stradanja

Autor:

Sport

29.10.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Noleta za prestonicu Francuske, u kojoj kreće po jubilarnu 40. masters titulu, vežu najlepše uspomene, najveće patnje i najveći san.

PARIZ JE ĐOKOVIĆEVA SUDBINA: Novak u gradu svojih najvećih uspeha i stradanja

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković

Novak Đoković jurišaće sledeće sedmice po titulu u Parizu i, samim tim, odbranu prvog mesta na ATP listi. Nole je prošle godine zaustavljen u finalu poslednjeg mastersa u sezoni, kada ga je savladao mladi Danac Holger Rune, pa će sada imati priliku da zaradi važne bodove u trci s Karlosom Alkarazom za teniski tron, ali i osvoji jubilarni 40. turnir iz masters serije. Upravo je sudbina htela da Pariz bude poprište Đokovićevih najvećih uspeha, bar onih toliko dugo sanjanih.

Kada je u pitanju važnost trofeja, sve je počelo s grend slem titulama. Novak je prvi grend slem osvojio 2008. na Australijan openu, dok je u 2011. osvojio prvence na Vimbldonu i US openu. Rolan Garos mu je bio prvi "sveti gral" koji je jurio, a podigao ga je tek 2016. posle tri poraza u finalima u Parizu. Bio je to Noletu 12. grend slem trofej, a onda ih je u narednih sedam godina nanizao još toliko i postao najveći u istoriji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Što se mastersa i veza s Parizom tiče, istorija je počela da se piše 2009, kada je prvi put slavio u dvorani Bersi. Ponovio je Novak taj uspeh 2013, 2014, 2015, 2019. i 2021, a ako bude slavio i ove godine, Pariz će mu postati najuspešniji masters jer po šest titula ima još u Majamiju i Rimu.


A onda dolazimo do Novakovog najvećeg sna u karijeri, posle osvajanja pehara na Vimbldonu - zlata s Olimpijskih igara. Na prvim svojim Igrama 2008. u Pekingu osvojio je bronzu, u Londonu 2012. bio je četvrti, dok ga je u Rio de Žaneiru zaustavio Huan Martin del Potro već u prvom kolu. U Tokiju 2020. (iako su OI održane 2021) Srbin je opet ostao bez medalje za dlaku. Aleksander Zverev je bio koban u polufinalu, a čim ga je savladao Pablo Karenjo Busta u borbi za treće mesto, Novak je najavio da će dati sve od sebe da toliko sanjano zlato napadne u Parizu iako će već imati punih 37 godina.

- Pokušaću da na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu osvojim zlato za svoju zemlju. Znam da sam razočarao mnoge navijače u Srbiji i žao mi je zbog toga - rekao je Novak u Tokiju.

A zatim je stigla potvrda da će igrati u Parizu.

Foto: Tanjug/AP

 

- Nadam se da ću biti zdrav i spreman da zaigram u Parizu. Igraće se na šljaci na Rolan Garosu, upoznat sam s tim terenima, pa se nadam da će tamo doći i najbolji rezultat za mene - najavio je Đoković.

S druge strane, uspesi u Parizu imaju i onu drugu, tamnu stranu medalje. Posle oba prvenca u Gradu svetlosti Novaka je poterao maler. Kada je 2009. osvojio prvi masters u Bersiju, poslednji u toj godini, u 2010. nije osvojio nijedan masters. Kada je 2016. došao do toliko čekanog pehara Rolan Garosa, u 2017. nije slavio ni na jednom grend slemu, tačnije sve do Vimbldona 2018. posle operacije lakta i oporavka. Međutim, nema sumnje da bi Novak bio spreman da se momentalno penzioniše nakon što odsluša himnu "Bože pravde" u Parizu s olimpijskim zlatom oko vrata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading