IGRA PRESTOLA: Đoković GUBI prvo mesto na ATP listi?

Autor:

Sport

24.04.2023

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak izvesno gubi prvo mesto ATP liste u Rimu ako Alkaraz odbrani titulu u Madridu, dok bi Srbinu svaki kiks Španca vratio sudbinu u njegove ruke.

IGRA PRESTOLA: Đoković GUBI prvo mesto na ATP listi?

Foto: Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković

Novak Đoković započeo je danas 384. sedmicu na vrhu ATP liste, ali je zbog neočekivanog ranog ispadanja u Banjaluci zaradio manje bodova nego u Beogradu prošle godine, pa mu se Karlos Alkaraz odbranom titule u Barseloni primakao za 105 bodova. Upravo će Srbin i Španac voditi narednih mesec i po dana, do Rolan Garosa, rovovski rat na šljaci za tron muškog tenisa. Koliko će biti važna svaka pobeda svedoči to što razlika u jednom trenutku može da iznos samo pet bodova!

Da li će Nole otići u Pariz po rekordan 23. grend slem sa prvog mesta ATP liste ne odlučuje on sam jer Alkaraz vreba svaku priliku, a ima dobre šanse da sruši našeg asa. Naime, trenutna razlika je 365 bodova u korist Đokovića, ali kako će propustiti masters u Madridu ostaće bez 360 bodova. To znači da bi Španac eventualnom odbranom titule prišao na samo pomenutih pet bodova zaostatka i to pred Rim u kojem Novak brani titulu, a Karlos nije igrao 2022. i ne brani ništa.

Foto: Starsport

Novak Đoković

Zato bi Đoković bio svrgnut sa trona čak i da odbrani pehar u Večnom gradu, ako se Španac samo pojavi u Italiji sa peharom iz Madrida. Zbog toga će sve oči ove i sledeće sedmice biti uprte u Magičnu kutiju i Alkaraza jer bi svaki neodbranjen bod, odnosno poraz u finalu ili ranije ispadanje značilo da bi Đoković u Rimu imao prava na identičan kiks pa da sačuva prvo mesto ATP liste.

Zato dok se bude igralo u Madridu Novaku preostaje da se uzda u Alkarazove protivnike, a nije da nemaju šanse protiv mladog Španca. Karlosovi potencijalno najozbiljniji rivali u Magičnoj kutiji su, pod uslovom da favoriti opravdaju uloge, Andrej Rubljov u četvrtfinalu, Kasper Rud ili Holger Rune u polufinalu, dok će kroz drugu polovinu žreba finala pokušati da se domognu Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Feliks Ože-Alijasim i Tejlor Fric.

Lajovićev let od 30 mesta

I dok Đoković vodi rovovsku bitku za prvo mesto, Dušan Lajović je osvajanjem titule u Banjaluci skočio za čak 30 mesta i od juče je 40. reket planete. Kada su u pitanju ostali srpski teniseri u top 100, Laslo Đere je napredovao za osam mesta i sada je 70. teniser sveta, dok je Filip Krajinović pao za pet pozicija i trenutno je 79. na ATP listi.

ATP lista


1. N. Đoković 7.135
2. K. Alkaraz 6.770
3. D. Medvedev 5.240
4. K. Rud 5.210
5. S. Cicipas 5.195
6. A. Rubljov 4.280
7. H. Rune 4.070
8. J. Siner 3.615
9. F. Ože-Alijasim 3.405
10. T. Fric 3.290

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading