ŠPANCI KONAČNO PRIZNALI: Novak Đoković je teniski GOAT!

Autor:

Sport

30.01.2023

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je Rafael Nadal i dalje u trci, Španci su odlučili da srpskom teniseru dodele titulu najboljeg ikada.

ŠPANCI KONAČNO PRIZNALI: Novak Đoković je teniski GOAT!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Novak Đoković je ponovo šokirao planetu, pošto je samo godinu dana nakon što je deportovan iz Melburna uspeo da u istom tom gradu osvoji svoju desetu titulu, pobedom protiv Stefanosa Cicipasa sa 3:0.

Ponovo je GOAT trka (trka za najboljeg u istoriji) u centru pažnje, a sada su se iz Španije odlučili na nesvakidašnji potez. Naime, list "Marka", najpoznatiji španski sportski list je priznao da je Novak Đoković najbolji u istoriji tenisa.

- Debata o tome ko je GOAT je beskrajna i svi imaju različite kriterijume, ali ako se pogleda samo statistika, Novak Đoković već može da tvrdi da je najbolji igrač koji je ikada držao teniski reket – navodi se već na početku teksta ovog lista.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković sada ima 22 grend slem titule

Zatim se navodi deset razloga zbog kojih su i Španci morali da priznaju da nema boljeg od Đokovića u istoriji.

1. Niko nema više grend slemova – sa 22. titule je Đoković izjednačio rekord Nadala.

2. Najviše sedmica na prvom mestu ATP liste – u ponedeljak se Novak vratio na vrh, gde provodi 374. sedmicu.

3. Rekordan broj poena u jednoj sezoni – tokom 2015. godine Novak je skupio 16.785 poena, zahvaljujući 11 osvojenih titula (Australijan open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Vimbldon, US Open, Peking, Šangaj, Priz, Završni masters).

4. Rekord po broju masters titula – Đoković je u karijeri osvojio 38 trofeja na turnirima iz serije 1000. Ima dve titule više od Nadala, a čak deset od Federera.

5. Jedini je igrač koji je osvojio svih devet mastera – niko sem Novaka nije uspeo da trijumfuje na svim turnirima iz masters serije. A Đoković je to uradio dva puta.

6. Osvojio je 10 grend slemova posle 30. rođendana, više nego bilo ko pre njega.

7. Rekord po broju titula na Završnom mastersu – Đoković je šest puta osvojio trofej na turniru osmorice najboljih u sezoni. Tu je izjednačen sa Federerom, dok Nadal nikada nije trijumfovao na ovom takmičenju.

8. Dominantan je u susretu sa svojim najvećim rivalima – Đoković u međusobnim duelima sa Federerom vodi 27-23, a sa Nadalom ima pozitivan skor od 30-29.

9. Najbolji procenat pobeda u istoriji – Novak je dobio 1.043 meča od 1.249 odigranih. To znači da ima uspešnost od 83.5 procenata. Nadal ima 1068 poebda i 220 poraza, što znači da mu je procenat pobeda 82 odsto.

10. Ima najviše titula od aktivnih igrača – pehar koji je podigao u nedelju u Melburnu bio je 93. u karijeri srpskog tenisera. Po tome je rekorder od aktivnih igrača. U istoriji su više osvojili još samo Džimi Konors (109), Rodžer Federer (103) i Ivan Lendl (96).

Vrlo čudno od Španaca da su ovo napisali, posebno jer je Rafael Nadal najveći Đokovićev rival u GOAT trci, ali je očigledno da je i njima ponestalo načina da probaju da očuvaju svog pulena u trci. Jer sada ceo svet zna - Novak Đoković je najbolji svih vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading