Hrvati priznali: Nole veći od Rafe!

Autor: Marija Stefanović

Sport

10.06.2022

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I Hrvati su se poklonili Novaku Đokoviću!

Hrvati priznali: Nole veći od Rafe!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Naime, hrvatski portal Indeks preneo je istraživanje stranice "Ultimatetennistats" u kojem se navodi da je Srbin prvi u trci za najboljeg tenisera svih vremena (GOAT). Na njihove rezultate nije uticalo ni to što Rafael Nadal, nakon trijumfa na Rolan Garosu, ima dve grend slem titule više od Novaka (22:20).

Prema parametrima ovog sajta, Đoković se nalazi na prvom mestu, sa 975 bodova. Drugi je Rodžer Federer sa 933, dok je Nadal tek treći, sa 882. Zbog toga je Indeks istakao u tekstu da je Nadal daleko iza Đokovića. Takođe, oni dodaju još i da je Federer sinonim elegancije, Nadal neverovatne snage, a Novak teniske efikasnosti.

- Gledajući tabelu dolazimo do nekoliko zanimljivih odnosa. Zanimljiva je činjenica da je Rodžer Federer i dalje ispred Rafe Nadala, a tamo se nalazi iz istih razloga zbog kojih je Nadal i dalje prilično udaljen od srpskog asa, najuspešnijeg tenisera svih vremena. Najslabiji Nadalov, a najjači Ðokovićev argument jeste broj nedelja na prvom mestu na ATP listi. Novak je najbolji u istoriji, sa više od 370 sedmica, dok je Nadal stigao samo do 209 nedelja, čime je značajno lošiji ne samo od Noleta i Rodžera, već i od Lendla, Konorsa i Samprasa - objasnili su Hrvati.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković i Rafael Nadal

 

Pored toga što ima manje nedelja na vrhu od Novaka, oni su Rafi zamerili što nikada nije osvojio Završni masters turnir.

- Jedini teniser koji je osvojio sve masters turnire, a pritom je svaki osvojio barem dva puta, upravo je Novak Ðoković. Štaviše, Nadal je više od polovine svojih masters titula osvojio u Rimu i Monte Karlu - istakao je Indeks.

Takođe, Nole ima mnogo bolju poziciju u ELO rejtingu, koji meri relativnu snagu igrača.

- Ðoković je osvojio 2.629 bodova na svom vrhuncu u procenjivanju vrednosti igrača. Jedini koji je došao blizu toga je Bjern Borg, on je prešao 2.600 bodova. Najbolja teniska sezona, a možda i najbolja sezona za bilo kojeg sportistu jeste ona Ðokovićeva iz 2015, kada je na svim velikim turnirima koje je igrao došao do finala, uz skor 10:3. Nadal, za razliku od Novaka, nijednom nije, osim 2013, odradio zapravo dominantnu sezonu, od Australijan opena, pa sve do Završnog masters turnira - napisao je Indeks u tekstu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading