ĐOKOVIĆ, FEDERER ILI NADAL? Možda još uvek ne znamo ko je GOAT, ali je posle DRAME u Melburnu JASNO KAO DAN ko NIJE!

Autor:

Sport

30.01.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedelju je spuštena zavesa na Australijan Open, jedan od najkontroverznijih od kada se igra tenis u Melburnu. Prvom Grend slemu sezone prethodila je deportacija Novaka Đokovića, koja je otvorila put Rafaelu Nadalu da, nekako iz drugog plana, stigne do 21. titule na najvećim teniskim turnirima.

ĐOKOVIĆ, FEDERER ILI NADAL? Možda još uvek ne znamo ko je GOAT, ali je posle DRAME u Melburnu JASNO KAO DAN ko NIJE!

Foto: Tanjug/AP

Đoković, Federer i Nadal

Pehar Španca otvorio je nove polemike oko statusa "GOAT", odnosno najboljeg igrača u istoriji "belog sporta", a čini se da je "zapečatio" sudbinu Švajcarca Rodžera Federera.

Rafin trijumf na "Ozi Openu" osamio ga je na čelu "večne liste", ispred preostala dva člana tzv. velike trojke, ali je ujedno "zapušio usta" fanovima švajcarskog velikana. Federer je do sada bio "u priči" zahvaljujući činjenici da je izjednačen sa najvećim rivalima, ali je od danas u obe najvažnije kategorije u zaostatku. Kao što je već napomenuto, Rodžer ima "slem" manje od Nadala, dok po broju nedelja provedenih na čelu ATP liste uveliko zaostaje za Noletom. Đoković je njegov rekord od 310 nedelja prestigao prošle godine, a od tada ga je uvećao na neverovatnih 358 nedelja na vrhu teniskog karavana.

Pritom, Federer ima slabiji skor u međusobnim okršajima, kako sa Srbinom, tako i sa Špancem, a kada se raspravlja o "GOAT-u", njegovim navijačima su ostali tek drugorazredni argumenti, poput većeg broja osvojenih turnira (103). S obzirom na to da Švajcarac ima punih 40 godina, kao i na povrede sa kojima se bori u poslednje vreme, teško je verovati da je kadar da napravi novi veliki podvig, pa se nameće zaključak da se trka za najboljeg ikada nastavlja u dvoje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kraj za Rodžera - sledi trka u dvoje

Nadal je u Australiji potvrdio da može da se takmiči na najvišem nivou, i to na ubedljiv način. Ne samo da je podigao pehar, već je spektakularnim preokretom u finalu na "Rod Lejver areni" protiv Danila Medvedeva pokazao dušebrižnicima da može da slavi i u pet setova, u maratonskom susretu koji je trajao nepunih pet i po sati. Postavlja se veliko pitanje koga je Srbija danas bodrila od dvojice finalista. Sa jedne strane, Rafa je novim "slemom" pobegao i Novaku na "plus 1", ali bi pobeda Rusa označila smenu na vrhu ATP liste. Čini se da bi ovo drugo bilo manje bolno, naročito imajući u vidu da je pitanje na kojim će turnirina Đokoviću biti dozvoljeno da nastupi tokom sezone, usled odluke da se ne vakciniše.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nadal sa peharom Australijan Opena

Borba velikana će se nastaviti, samo bez Federera. Naredni ključni izazov je Rolan Garos, Nadalov omiljeni Grend slem. Rafa je "Kup musketara" osvajao čak 13 puta, ali ga je Srbin prošle sezone nadigrao u polufinalu na njegovom bunjištu, usred Pariza (3:2). Srpski as će imati dodatni motiv da ponovi taj podvig, posebno iz ugla nekorektnih stavova koje je iznosio Španac prilikom sage oko ukidanja njegove vize za boravak u Melburnu. 

Naravno, dosta toga je i dalje u rukama politike. Istinskim ljubiteljima tenisa širom sveta ostaje da se nadaju da se u Francuskoj neće ponoviti "australijska sramota", preciznije da šampiona neće odrediti vakcinalni status, koji je imao ogroman uticaj na tok Australijan Opena. Da su se Đoković i Nadal sastali u četvrtfinalu, kako je prvobitno određeno voljom žreba, pitanje je da li bi "bik sa Majorke" uspeo da slavi na betonu, Novakovoj omiljenoj podlozi, a sva je prilika da od njegove istorijske 21. titule ne bi bilo ništa...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading