PRVE REČI NOVOG SELEKTORA "ORLOVA"! Kruna je PLASMAN na Olimpijske igre!

Autor:

Sport

29.02.2024

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Rojević imenovan za naslednika Tonija Đerone.

PRVE REČI NOVOG SELEKTORA "ORLOVA"! Kruna je PLASMAN na Olimpijske igre!

Foto: Starsport

Rukometna reprezentacija Srbije danas je i zvanično dobila novog selektora, pa je umesto Tonija Đerone imenovan Boris Rojević.

Trofejni stručnjak nije krio oduševljenje posle ukazanog poverenja čelnika RSS:

- Velika je čast biti selektor svoje zemlje. Zahvalnost Upravnom odboru RSS-a na poverenju. Znam da neće biti lako, da nas čeka ogroman posao narednih godina. Ne mogu ništa da obećam, da će sve da se promeni preko noći, već samo da ću, kao i do sada, da budem 24 sata dnevno u rukometu. Imam veliki motiv da radim, da sarađujem sa svim trenerima u klubovima, da pravimo rukometaše. Sistem bez vrhunskih igrača, ne daje rezultate i obrnuto - rekao je Rojević za "Mozzart sport".

Republika

Foto: Starsport

Boris Rojević

Otkrio je potom kakvi su prvi potezi po stupanju na dužnost:

- Razgovaraću sa svim igračima. U planu je podmlađivanje reprezentacije, ali postepeno. Želim da u naredne četiri godine imam rukometaše koji će moći da iznesu ceo olimpijski ciklus, do 2028. godine. Moj cilj je da pravimo igrače, jer samo tako možemo da uradimo nešto više. Želim da reprezenacije raste iz godinu u godinu. Imam veliko poštovanje za ono što je radio Toni Đerona, bio sam i jedno vreme deo stučnog štaba. Na ovom Evropskom prvenstvu smo napravili rezultat slabiji nego što se očekivalo. Igrači su utučeni, ali sport je takav, moramo da izvučeno pouke i da idemo dalje. Mislim da su igrači i javnost postavili nerealne ciljeve pred Evropsko prvenstvo. Bolje je ići skromnije. Već 12 godina nismo bili u Top 10.

Predstavio je Rojović i dugoročne ciljeve:

- Kruna sigurno treba da nam bude plasman na Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Nema nas dugo na tom najvećem takmičenju. Trenutno, imamo samo dvojicu igrača u Top 12 fazi Lige šampiona, Dragana Pešmalbeka iz Vesprema i verovatno Miloša Kosa iz Zagreba. Nema jake reprezentacije bez jakih takmičenja. Kao selektor moram da tesno sarađujem sa trenerima mlađih kategorijama, da čim vidimo da je neko potencijal da mu odmah damo šansu. Imaćemo i B reprezentaciju, česta okupljanja gde će i igrači iz drugog plana imati šansu da se dokažu da su za najbolji tim.

Foto: Starsport

najavio je novi selektor "orlova" velike promene u igri

Srbija će u baražu za odlazak na Svetsko prvenstvo igrati protiv velikog favorita Španije.

- Svi znamo kakva je Španija reprezentacija, da je jedna od najboljih na svetu poslednjih godina. Sigurno je veliki favorit, ali nema predaje. Svi u reprezentaciji, od mene kao selektora do stručnog štaba, igrača, pokušaćemo da iznenadimo. Javnost će da vidi srčanu reprezentaciju, bitno je da cela nacija vidi smo dali maksimum, a da li će to biti dovoljno da se izbaci takva selekcija, ostaje da se vidi. Kratak je period pred Španiju, bićemo zajedno samo nedelju dana u martu i dva dana pred prvi meč u Španiji, to je veoma malo vremena za neke velike promene. Treba da znamo da naš rival, osim ovog EP, osvajao je medalje na svim velikim takmičenjima u poslednjih pet-šest godina.

Filozofijia mladog stručnjaka je jasna:

- Moramo da shvatimo da je taj skandinavski rukomet sada u modi, da se igra brzo. Moja filozofija je snažna odbrana i brza tranzicija, ali za to su potrebni oni koji mogu da igraju u oba pravca. Takav je trend da će specijalci za defanzivu da budu retki. Jednostavno, moderan rukomet je brz, nema se vremena za izmene napad-odbrana. Eventualno, jedna promena je moguća da se izvrši. Apelujem na sve naše trenere, bez obzira koju tim ili kategoriju vode da stvaraju rukometaše koji igraju u oba pravca. Samo sa polivalentnim rukometašima možemo da idemo napred.

Republika

Foto: Starsport

Rojević sa peharom šampiona Srbije

Obelodanio je potom poražavajući podatak za rukomet na našim prostorima.

- Treba nam baza, što veći broj dece koji dolaze na rukomet. Ako nemamo to, odakle ćemo da crpimo kvalitet, kako mi treneri možemo da biramo, vršimo selekciju? Imam podatak da samo četiri odsto dece u Srbiji počinju da treniraju rukomet, da 22 odsto ide na košarku, a 44 na fudbal. Ovo su podaci za uzrast od trećeg do sedmog razreda Osnovne škole.

Novi selektor Srbije je na kraju konstatovao:

- Ovo je proces koji traje. Molim za strpljenje. Ajmo da napravimo svi zajedno nešto veliko. Želim podršku od svih koji rade u rukometu, koji ga vole, od kolega, funkcionera, javnosti, vas novinara... Imamo primer mog kluba. Tek sada se beru plodovi rada u Vojvodini. Nije bilo lako na početku, pre pet godina, ali smo postavili sistem. To želim i sa reprezentacijom, da na svakom okupljanju vidimo boljitak, da rastemo iz dana u dan i da na Olimpijskim igrama 2028. godine budemo na maksimumu - istakao je Boris Rojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading