RUKOMET IDEALAN SPORT ZA RAZVOJ TIMSKOG DUHA: Budućnost je u rukama najmlađih!

Autor:

Sport

27.12.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija, kao samostalna zemlja, ima srebrnu medalju u muškoj i četvrto mesto u ženskoj rukometnoj reprezentaciji sa Evropskog prvenstva iz 2012. godine.

RUKOMET IDEALAN SPORT ZA RAZVOJ TIMSKOG DUHA: Budućnost je u rukama najmlađih!

Foto: Privatna arhiva

U danima kada se naša muška rukometna reprezentacija okuplja i kreće sa pripremama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, odlučili smo da podsetimo na ovaj sjajni ekipni sport koji često ostane u senci fudbala ili košarke.


Iako to možda jeste slučaj, Srbija, kao jedna od najtalentovanijih sportskih nacija, uvek ima šta da ponudi u svakoj vrsti nadmetanja. Beograd uzvraća obezbeđivanjem sredstava za rad kako školicama, tako i onim nešto starijima. Rukometu se više okreću devojčice, ali ni dečaci ne manjkaju mnogo.


Jedan od najažurnijih rukometnih klubova i školica u našoj prestonici jeste RK Beograd.
Čovek koji je igračku karijeru proveo u Sinđeliću, a sada godinama radi u pomenutom RK Beogradu gde beleži izvanredne rezultate, Đurica Nađ, zahvalan je gradu na podršci.


- Mislim da je u Beogradu 14 ženskih klubova funkcionalno, zajedno sa školicama, dok u seniorskom pogonu imamo osam seniorskih ŽK. Hvala sportskom centru "Šumice" i njihovim ljudima koji nam omogućavaju da ovde treniramo, iako mislim da bismo trebali više biti zastupljeni u školama, gde smo u deficitu u odnosu na odbojku i košarku. Zahvalnost državi koja nam pomaže unazad dve-tri godine. Mi nikad nismo sa tim novcem kupovali igrače, već se borimo da poboljšamo uslove za trening. Povećavamo broj sati u teretani, na atletskoj stazi, unapređujemo stručni kadar. Na terenu želimo da izgledamo kao tim, a ne kao grupa građana, rekao je Nađ.


Budućnost je u rukama najmlađih.


- Imamo mlađe kategorije za devojčice godišta 2007, 2009 i 2011, uz, naravno prvi tim, ali i one najmlađe rođene 2016. koji žele da naprave prve korake u rukometu. Što se tiče dečaka, takmiče se 2011. godište i liga mlađih kategorija. Mislim da smo jedan sportski kolektiv koji odiše "Old skulom", jer mi smo klub koji je fokusiran da stvara igrače i ništa drugo, a možemo samo da obećamo da ćemo nastaviti još bolje. Mislim da smo najmlađa ekipa u istoriji rukometa koja je igrala Super 'A' ligu sa prosekom od 16,7 godina u sezoni 2020/21. Takođe mislim da smo jedina ženska ekipa iz Srbije koja je ikada osvojila najveći svetski rukometni turnir u Pragu. Ja ću uvek najpre dati šansu mladim igračima, bez obzira na godine, naravno, ako procenimo da je to dobro za njegovo ili njeno zdravlje. Više verujem njima koji odišu željom i voljom, nego nekim starijima bez ambicija, dodao je trener mlađih kategorija RK Beograd.

Republika

Foto: Privatna arhiva

RK Beograd u SC "Šumice"

Ističe da je uglavnom teško doći do dece koja imaju talenta za rukomet, jer se obično orijentišu ka drugim sportovima.


- Ponekad imamo problema da priđemo deci. Desi se da na košarci vidimo nekoga ko je morfološki predodređen za rukomet, ali jednostavno ne možemo da mu priđemo. Ovim putem bih pozvao svu decu da se ne plaše rukometa, jer to je jedan sjajan, timski sport, u kom se možete i mnogo zabaviti, ali još više naučiti. Opet, sva deca treba da budu u sportu i da se mnogo više aktiviraju i, kako ne bismo imali gojaznu naciju, mislim da treba da funkcionišemo na taj način, apelovao je Nađ.

Ukoliko želite da usmerite svoje dete ka ovom sjajnom timskom sportu, ili, pak, hoćete i vi da se bavite njim, na opštini Beograda to možete raditi u i više nego dovoljno klubova.
Tu su: RK Novi Beograd, Zemun, Bask, Beograd, Kolubara, Obilić, Mladenovac, Rakovica, Akademija Lečić, Lavovi, Barič, SK AS 7, Radnički Obrenovac, Sinđelić...

Za neke nove Andree Lekić, Dragane Cvijić, Momire Iliće, Petre Nenadiće...

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading