DEVOJČICE IMAJU NAMEŠTENIJU RUKU I OKO: Streljaštvo idealan sport da se deca rano sklone sa ulice

Autor:

Sport

16.12.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu postoji 28 streljačkih klubova, od koji se tačno polovina bavi najmlađima, odnosno takmičarskim streljaštvom.

DEVOJČICE IMAJU NAMEŠTENIJU RUKU I OKO: Streljaštvo idealan sport da se deca rano sklone sa ulice

Foto: Privatna arhiva

Oružje nije igračka za decu! Tu poruku Srbija je, nažalost, kasno shvatila na najbolniji mogući način kroz masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. To je u mnogome poremetilo funkcionisanje i našeg trofejnog sporta, pre svega zbog činjenjenice da se od tada do danas mnogo manje dece prijavilo da trenira streljaštvo. Pogotovo u Beogradu u kojem radi čak 28 klubova, od koji se tačno polovina bavi najmlađim Beograđanima, odnosno takmičarskim streljaštvom.

Foto: Privatna arhiva

Pravo u metu: Trening u streljani

Međutim, streljaštvo je uravo sport koji može biti veoma zanimjiv i izazovan za nadmetanje, pogotovo tokom zimskih meseci kada su najmlađi silom vremenskih prilika naterani da budu u zatvorenom. Zato ne čudi da ipak ima dece koja žele da krenu stopama Ivane Maksimović, Damira Mikeca, Zorane Arunović, odnosno Jasme Šekarić i ostalih naših uspešnih strelaca.

- Čim se koristi oružje u nekom sportu ljudima se diže kosa na glavi, ali to uopšte nije opasan sport. Zato i postoje škole streljaštva, da obuče mlade da bezbedno i pravilno koriste oružje, ali samo u streljani. Ako neko zna šta je oružje manje su šanse da napravi glupost. Mi recimo već dve godine organizujemo "Porodični vikend" na koji dolaze roditelj sa decom da se zajedno upoznaju sa našim sportom. Mnogo dece nam je tako ostalo - kaže Dalibor Fatić, sportski direktor Streljačkog kluba Novi Beograd - Ušće.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Pravilno rukovanje oružjem i samo u streljani

Prema njegovim rečima, interesantno je da više devojčice počinju da treniraju.


- Odnos je 65:35 u procentima, devojčice generalni imaju "namešteniju ruku i oko". Što se tiče vremena početka bavljenja streljaštvom idealno je oko šestog razreda jer deca već tada sve razumeju. Granica se poslednjih godina čak i spušta, pa smo tako imali već decu peti razred. Oni treniraju, takmiče se, imamo Ligu Beograda. To je idealan sport da se deca rano sklone sa ulice. Posle se napravi selekcija, a oni najbolji jednog dana postanu reprezentativci i osvajači medalja na velikim takmičenjima - dodao je Fatić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading