MOK PRELOMIO! Sportisti iz Rusije i Belorusije mogu u Pariz pod OVIM uslovima!

Autor:

Sport

08.12.2023

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni olimpijski komitet doneo konačnu odluku.

MOK PRELOMIO! Sportisti iz Rusije i Belorusije mogu u Pariz pod OVIM uslovima!

Foto: printscreen/Twitter/IOC media

Rusija i Belorusija će moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu samo u pojedinačnoj konkurenciji dok reprezentacijama neće biti dozvoljeno da predstavljaju svoje države, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na zvaničnom sajtu. 

- Ruski i Beloruski sportisti se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni, ali neće moći da učestvuju oni sportisti koji su aktivno poržavali "rusku agresiju na Ukrajinu - ističe se u saopštenju MOK.

U zvaničnom saopštenju MOK je istakao i da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama "poštovanje ljudskih prava". 

 

 

- Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog državnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava - piše u saopštenju MOK.

Do sad su se osmoro ruskih i troje beloruskih sportista obezbedilo plasman na Igre u Parizu. 

- Samo vrlo ograničeni broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija - navodi se dalje u saopštenju.

Rusija i Belorusija su diskvalifikovane iz sportskih takmičenja od februara 2022. godine i početka rata u Ukrajini. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što pre primi ruske i beloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

MOK dodaje da je na rukovodećem telu svakog olimpijskog sporta da proceni i primeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbednosnim agencijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading