EUROPOL OTKRIO ŠOKANTNE CIFRE: Evo koliko kriminalci godišnje zarade od NAMEŠTENIH UTAKMICA!

Autor:

Sport

04.11.2023

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj trend je u porastu poslednjih godina i predstavlja ozbiljnu pretnju sportskom integritetu.

EUROPOL OTKRIO ŠOKANTNE CIFRE: Evo koliko kriminalci godišnje zarade od NAMEŠTENIH UTAKMICA!

Foto: MUP Srbije

Istraživanje Europol-a je pokazalo da se organizovani kriminal sve više prebacuje na sportske događaje kako bi ostvarili veliku zaradu. Prema njihovim podacima, godišnje se na nameštenim utakmicama zaradi čak 120 miliona evra.

Prema rečima Europol-a, ovaj trend je u porastu poslednjih godina i predstavlja ozbiljnu pretnju sportskom integritetu. Organizovane kriminalne grupe koriste različite načine da utiču na ishod sportskih događaja, uključujući i mito, ucene, pritisak na igrače i sudije, ali i korišćenje tehnologije za manipulisanje rezultatima.

Osim fudbala, koji je najčešća meta ove vrste kriminala, sve više se povećava broj nameštenih utakmica u drugim sportovima kao što su tenis, košarka i rukomet. Prema navodima Europol-a, ove grupe imaju veze širom sveta i sarađuju sa kladionicama kako bi ostvarile veliku zaradu.

Međutim, pored finansijskih gubitaka za sportske organizacije i kladionice, ovaj fenomen ima i mnogo šire posledice. Nameštanje utakmica dovodi do narušavanja sportskog duha, gubi se poverenje u fer i pošteno takmičenje, a ponekad može čak i da ugrozi bezbednost igrača.

Iako je borba protiv ovog fenomena složen i dugotrajan proces, Europol je istakao da su u saradnji sa drugim agencijama i sportskim organizacijama već uspeli da identifikuju i procesuiraju neke od najvećih organizovanih kriminalnih grupa koje se bave ovim poslom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading