SRPSKI UČENICI STAJU NA CRTU VRŠNJACIMA: Svetska Školarijada počela u Riju

Autor:

Sport

23.08.2023

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima takmičare u stonom tenisu i basketu 3 na 3, u konkurenciji dečaka i devojčica.

SRPSKI UČENICI STAJU NA CRTU VRŠNJACIMA: Svetska Školarijada počela u Riju

Foto: ISF

Elita svetskog sporta, za školarce do 15 godina, okupirala je čuveni brazilski grad Rio de Žaneiro. Ukupno 2.224 učesnika (školarci, nastavnici, predstavnici saveza i volonteri)  nastupa na svetskoj Školarijadi, sportskom takmičenju koje je Olimpijada u malom.

Školarci iz 44 zemlje će se za medalje takmičiti u čak 18 sportova. Zvanično otvaranje održano je u olimpijskom kompleksu. Srbija će imati predstavnike u dva sporta, stonom tenisu i basketu 3 na 3, u konkurenciji dečaka i devojčica.

Foto: ISF

 

Školarijadu je otvorila Ana Moser (ministarka sporta Brazila i nekadašnja uspešna odbojkašica), Loren Petrinka (predsednik svetske školske sportske federacije ISF) i predsednik Brazilske federacije školskog sporta Antonio Hora Filho. Za sredu je planirano i Veče nacija, gde će školarci predstaviti svoje gradove i zemlju, kroz pesmu, igru i razne van sportske aktivnosti.

Foto: ISF

 

Srpsku delegaciju predvodi Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. On je zajedno sa predstavnicima ISF, kao i saveza Maroka, Kine i Brazila bio na prijemu kod ministarke  porta Brazila.

Srbiju će u basketu 3na3 predstavljati dečaci iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Čačka sa nastavnikom Srđanom Parezanovićem, a kod basketašica nastupiće će devojke Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice (predvodiće ih profesor Dejan Kozeljac). U stonom tenisu, Beograđanke iz OŠ "Stanko Marić" iz Ugrinovaca, koje predvodi nastavnik Milorad Tufegdžić, boriće se za medalje. Kod dečaka boje Srbije braniće OŠ "Vuk Karadžić" iz Kruševca (sa nastavnikom Stefanom Markovićem).

Foto: ISF

 

U ekspediciji su i koordinatori SŠSS Jovan Lekić i Radoslav Svirčev. Beogradsku asocijaciju za školski sport predstavljaju Slobodan Đurić (generalni sekretar) i Momčilo Stanojković (sportski direktor). A da se za dobar rad daleko čuje, potvrđuju i angažovane osoba iz Saveza za školski sport Srbije.

Foto: ISF

 

Više od godinu dana u Svetskoj federaciji ISF zaposlen je Uroš Savić, koji je menadžer svih međunarodnih događaja. A za Školarijadu su angažovane i Aleksandra Mosurović (pres služba), kao i Aleksandra Marjanac i Jelena Đorđević (Akreditaciona komisija ISF).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading