ŠOK U KOMŠILUKU! PREMINULA LEGENDA KOŠARKE SA NAŠIH PROSTORA!

Autor:

Sport

11.03.2024

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sportski svet zavijen je u crno.

ŠOK U KOMŠILUKU! PREMINULA LEGENDA KOŠARKE SA NAŠIH PROSTORA!

Foto: Republika

Nedavni odlazak legendarne hrvatske košarkašice i sportistkinje Elvire Čulić-Carbonini u 98. godini ostavio je dubok trag u zajednici Splita. Kao jedna od pionirki ženske košarke na ovim prostorima, dala je značajan doprinos sportu i ostavila neizbrisiv trag na lokalnoj košarkaškoj sceni.

 

 

Elvirin nasleđe u košarci seže do ranijih godina sporta u Splitu. Izabrana je za prvu sekretarku košarkaškog kluba na inauguracijskoj skupštini FD Hajduk 6. novembra 1945. Njen ključni doprinos nije se ograničio samo na administrativne dužnosti, već je bila i pionirka na terenu. Elvira je imala čast da učestvuje u prvom košarkaškom meču u Splitu 16. decembra 1945, označavajući istorijski trenutak za žensku košarku u gradu.

Misleći na svoje rane dane u košarci, Elvira se jednom prisetila izazova s kojima se suočavala kao ženski sportista u društvu koje je imalo tradicionalne stavove o učešću žena u sportu.

- Bila sam među višim curama u Splitu, mojih metar i sedamdeset u to vreme bila je lepa visina. Trenirale smo iza istočnih tribina Starog placa, dva-tri puta tjedno. Bilo je tada problema, matere su branile kćerkama igrati košarku. Ne radi košarke već zbog toga što smo se morale skinuti u kratke gaće, a tada je bila sramota pokazivati gole noge - rekla je svojevremeno Elvira. 


Jedan od najznačajnijih momenata Elvirine košarkaške karijere bio je nezapamćen broj posetilaca na košarkaškoj utakmici u Hrvatskoj. Tokom meča između košarkaškog tima FD Hajduk i njihovih protivnika, s Elvirom na terenu, neverovatnih 16.000 gledalaca ispunilo je tribine Stari Plac arene. Ovaj istorijski događaj ostaje nezabeležen u istoriji hrvatske košarke, naglašavajući ključnu ulogu Elvire u popularizaciji sporta i očaravanju srca lokalne zajednice.

Vest o odlasku Elvire Čulić-Carbonini duboko je odjeknula u košarkaškoj zajednici, jer njen pionirski duh i trajno nasleđe i dalje inspirišu buduće generacije ženskih sportista. Njen doprinos sportu i pionirski put kao košarkaša i administratora zauvek će biti urezani u anale košarkaške istorije Splita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading