"ORLOVI" PRVI U EVROPI: FIBA objavila rang listu, Srbija NA ČELU!

Autor:

Sport

28.02.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlične partije donele su napredak.

"ORLOVI" PRVI U EVROPI: FIBA objavila rang listu, Srbija NA ČELU!

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se na čelu FIBA rang liste, kada je odlazak na Evropsko prvenstvo 2025. godine u pitanju.

"Orlovi" su sa dve pobede protiv Finske i Gruzije popravili svoj plasman u odnosu na prethodnu listu gde su bili drugi, a šanse da se nadju na Evrobasketu su skoro stoprocentne.

 

 

Francuska je iza Srbije na listi, a slede Letonija, Grčka, Italija, Slovenija, Belgija, Litvanija, Nemačka i Estonija.

Sledeći prozor se igra u novembru, kada će Srbija odigrati dva puta protiv Danske, a onda i za godinu dana treći prozor, kada će biti konačno određene pozicije u našoj grupi.

Podsetimo, košarkaška reprezentacija Srbije započela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine na impresivan način, ostvarivši pobede nad Finskom i Gruzijom. "Orlovi" su slavili rezultatima od 77:61 na domaćem terenu protiv Finske, dok su u gostima nadigrali Gruziju s 76:63.

Ovi trijumfi su posebno značajni, jer se prvi put desilo da je nacionalni tim uspeo da zabeleži dve uzastopne pobede u kvalifikacijama pod vođstvom istog selektora, u ovom slučaju Svetislava Pešića.

Uzbuđenje oko rezultata kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dodatno je pojačano neočekivanim porazima aktuelnog prvaka Evrope, Španije. "Crvena furija" je prvo izgubila od Letonije u Saragosi, a zatim i od Belgije u Šarlroi. Ovi rezultati predstavljaju senzaciju s obzirom na dosadašnje uspehe španske reprezentacije, ali i otvaraju pitanje njenog daljeg plasmana na prvenstvu.

Pored iznenađenja koja su priredili Letonija i Belgija, potrebno je istaći i neočekivane trijumfe Bugarske i Estonije. Bugarska je uspela da savlada Nemačku na domaćem terenu, dok su Estonci ostvarili pobedu nad Litvanijom kod kuće. Ovi rezultati su pokazali da kvalifikacije za Evrobasket 2025. godine donose uzbuđenje i neizvesnost u pogledu plasmana timova.

Samo sedam reprezentacija, pored Srbije, imaju maksimalan skor na startu, a to su: Slovenija (A), Italija (B), Letonija, Belgija (C), Francuska (E), Grčka (F), Estonija (H).

Zanimljivo je istaći da je dogovor FIBA i Evrolige doveo do toga da su na prve dve utakmice kvalifikacija nastupili 96 košarkaša iz 18 klubova elitnog evropskog takmičenja, uz dodatnih 94 igrača iz Lige šampiona.  Ovo je pokazalo uticaj i značaj saradnje između ove dve organizacije u kontekstu međunarodnih takmičenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading