"ORLOVI" LETE KA EVROPSKOM PRVENSTVU: Srbija RUTINSKI POBEDILA Gruziju u gostima!

Autor:

Sport

26.02.2024

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odličan meč na teškom terenu.

"ORLOVI" LETE KA EVROPSKOM PRVENSTVU: Srbija RUTINSKI POBEDILA Gruziju u gostima!

Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Gruziju u Tbilisiju u okviru drugog kola G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine rezultatom 76:63 (21:12, 17:19, 22:21,16:11).

Pobeda se ni jednog trenutka nije dovodila u pitanje, ali su Gruzini dali sve od sebe da što više otežaju izabranicima Svetislava Pešića.

"Orlovi" su vodili od samog početka susreta, ali je uporni domaćin održavao prikljkučak preko Šengelije i Tomasona. Raspoložen je bio Marko Gudurić, Filip Petrušev je dominirao pod košem, a upravo visinski Srbija je domaćinu zadavala najviše problema.

Na poluvreme se otišlo prednošću vicešampiona sveta od +7(38:31).

Marko Gudurić je krenuo drugo poluvreme serijom 5:0, a taman kada se mislilo da će se "orlovi" odvojiti, Gruzini su nalazili način da odgovore.

Vanja Marinković je preuzeo odgovornost u drugom delu susreta, pogađao je bitne šuteve i održavao prednost za naš tim.

Meč je i definitivno prelomljen sredinom četvrte deonice, Gruzija nije imala više snage, Srbija je pogađala preko Marinkovića, Gudurića i Avramovića i rutinski je privela meč kraju.

Šengelija je bio najefikasniji u svom timu, postigao je 19 poena, dok je Tomason dodao 13. Kod Srbije, 16 poena Gudurića, 15 je dodao Marinković, 12 Alekse Avramovića, dok je Petrušev postigao 11.

Srbija je u ovom kvalifikacionom prozoru ostvarila maksimalan učinak i nalazi se na vrhu G grupe sa skorom 2:0 i samo čudo može da je odvoji od plasmana na Evropsko prvenstvo 2025. godine. 

Kvalifikacije se nastavljaju u novembru. Srbija 21. novembra gostuje u Danskoj, a potom istog rivala dočekuje tri dana kasnije. Poslednji prozor će se održati u februaru sledeće godine.

KRAJ UTAKMICE

40. minut - Kraj meča u Tbilisiju.

39. minut - Festival slobodnih bacanja, Šengleija je ovog puta bio polovično precizan.

38. minut - Šengelija poentira pored Petruševa. Meč je rešen, čeka se konačan rezultat. Mitrović odgovara uz faul. Promašuje dodatno bacanje kapiten Srbije.

37. minut - Fauliran je Aleksa Avramović i ide na liniju slobodnih bacanja. Precizan je oba puta plejmejker Partizana. Fauliran je Petrušev, još slobodnih bacanja. Pogađa Filip prvo, promašuje drugo.

36. minut - Poeni za Jinčaradzea, prekinuta serija Srbije.

35. minut - Divan prodor Alekse Avramovića i promašen zicer. Davidovac pravi faul, Srbija je ispunila bonus.

34. minut - Nesportski faul Sanadzea nad Avramovićem. Promašuje prvo, pogađa drugo. Lopta sa strane za Srbiju. Troojka Vanje Marinkovića, najveća prednost za naše momke.

33. minut - Trojkaa Alekse Avramovića, majstorski. Tajm-aut Gruzija.

32. minut - Beslać faulira Šengeliju, a najbolji igrač Gruzije ide na liniju penala. Pogađa oba slobodna bacanja. Serija Srbije 4:0, Marinković poentira kada je najbitnije.

31. minut - Prvi napad za Gruziju u poslednjoj deonici, Šengelija pravi faul u napadu. Poeni za domaćine nakon izgubljene lopte Beslaća.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

30. minut - Poentira Okčihidze za dva poena. Ristić odgovara na drugoj strani. Jinčaradze pravi faul u poslednjoj sekundi treće četvrtine. Ristić ide na liniju penala, ali promašuje oba.

29. minut - Promšuje Marinković šut za tri poena.

28. minut - Trojka Okčihidzea, preko ruke. Sorna situacija, Marko Gudurić je dobio udarac po ruci, lopta je otišla u aut, ali su sudije ostale neme. Poeni za domaćine, a onda i odgovor Petruševa.

27. minut - Prelepa kombinacija Mitrovića i Gudurića i novi koš za beka Fenerbahčea. Šermadini je fauliran na drugoj strani i ide na liniju penala. Pogađa oba slobodna bacanja iskusni centar. Trooojka Alekse Avramovića.

26. minut - Marko Gudurić pogađa svoju novu trojku. Prednost je ponovo dvocifrena. Fauliran je Tomason koji ide na liniju penala i precizan je oba puta.

25. minut - Cincadze pogađa poludistancu, tajm-aut Srbija. Pešić je izuzetno besan. Dobrić pogađa trojku, odličan odgovor iz minuta odmora.

24. minut - Gudurić je fauliran i ide na liniju penala. Marko je najraspoloženiji za igru u drugom poluvremenu. Pogađa oba slobodna bacanja.

23. minut - Trojka Tomasona, "orlovi" nikako da se odlepe rezultatski. Jaramaz je fauliran na drugoj strani, ali je promašio oba slobodna bacanja. Šengelija pogađa trojku

22. minut - Trojka Marka Gudurića, odličan start beka Srbije.

21. minut - Počeo je drugi deo igre, Gruzija nije ikoristila prvi napad. Gudurić na drugoj strano divno probija i postiže svoj šesti poen.Odgovara Cincadze istom merom.

POLUVREME

20. minut - Marinković promašuje trojku, Šengleija je fauliran na drugoj strani i imaće dva slobodna bacanja. Prcizan oba puta. Srbija je imala 1.3 sekunde za napad, ali Petrušev promašije sa pola terena.

19. minut - Opet period nešto lošije igre u napadu na obe strane. Dugo stoji rezultat 27:38 na semaforu. Prekršaj Ristića, dva slobodna bacanja za Gruziju, a Svetislav Pešić pre izvođenja zove novi minut odmora. Pogađa oba penala Jinčaradze.

17. minut - Šengelija poentira iz prodora. Tajm-aut Svetislav Pešić

16. minut - Nooova trojka Marinkovića i najveća prednost za Srbiju. Vanja se razigrao, tajm-aut Džikić. Zakucavanje Petruševa, "orlovi" dominiraju.

15. minut - Trojka Marinkovića, ali lak zicer na drugoj strani.

14. minut - Faul Davidovca nad Tomasonom koji će imati tri slobodna bacanja. Stiče se utisak da je izbacio noge pri šutu, ali sudije FIBA po običaju greše. Precizan je dva od tri puta, ali Gruzija hvata ofanzivni skok. Marinković se sjurio ka košu rivala kao furija.

13. minut - Faul Beslaća nad Šengelijom, a najbolji igrač Gruzije pogađa oba slobodna bacanja. Divan prodor Vanje Marinkovića i novi poeni. Cicadze odgovara.

12. minut - Troojka Alekse Avramovića, ali istom merom odgovara Fakadze.

11. minut - Počela je druga deonica napadom Srbije, ali je Vanja Marinković promašio šut za tri poena. Šengelija pogađa težak šut na drugoj strani.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

10. minut - Filip Petrušev se igra sa centrima Gruzije, dve rampe u stilu najboljih srednjih blokera centra Srbije.Fantastičnu igru u odbrani, Filip je nagradio u napadu pošto je poentirao uz faul, a pogodio je i dodatno slobodno bacanje. Burijanadze odgovara ulazom na drugoj strani. Dejan Davidovac je fauliran i ide na liniju penala. Precizan je Dejan oba puta.

 

 

9. minut - Nešto lošija napadačka deonica za obe ekipe, dosta promašaja na obe strane. 

7. minut - Troojka za Srbiju, Ognjen Jaramaz. Tomason gubi loptu na drugoj strani, Srbija ima šansu da dodatno poveća prednost.

6. minut - Gudurić poentira sa poludistance. Jako je bitno da Marko dobro uđe u utakmicu. Šengelija promašuje na drugoj strani, a onda divna kontra za košarkaške udžbenike i alej-up za Luku Mitrovića. Tajm-aut Gruzija. Šengleija je fauliran nakon minuta odmora i ide na liniju penala. Pogodio je krilni centar Virtusa jedno slobodno bacanje od dva.

 

 

5. minut - Lepa akcija Srbije, Dobrić i Mitrović su kombinovali, a nekadašnja veza Crvene zvezde donosi izjednačenje. Greši Šermadini na drugoj strani, ali Mitrović takođe pravi faul u napadu u kontri.

4. minut - Šermadini se najbolje snašao pod košem i donosi svom timu izjednačenje. Jaramaz greši, a Tomason kažnjava na drugoj strani. Prvo vođstvo za Gruziju

3. minut - Novi poeni za Gruziju, Tomason siguran iz prodora. Mitrović odgovara prelepim košem iz reketa. Odličan početak reprezentativaca Srbije. Dva slobodna bacanja za Šermadinija, faul je napravio Ognjen Dobrić. Precizan je centar Tenerifa polovično.

2. minut - Dva slobodna bacanja za Marka Gudurića, bek Fenerbahčea siguran oba puta.

1. minut - Prvi napad za selekciju Gruzije, Šermadini je nadskočio Petruševa. Pri poeni ipak za "orlove", trojku postiže Petrušev. Šengelija odgovara na drugoj strani šutam se poludistance.

POČELA JE UTAKMICA

PRE MEČA:

Košarkaška reprezentacija Srbije gostuje u Gruziji u utakmici drugog kola G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine od 18.00 časova.

 

 

"Orlovi" ulaze u duel kao izraziti favoriti, posebno uzevši u obzir da su u prvoj rundi savladali Finski u Beogradu rezultatom 77:61, dok je njihov protivnik iznenađujuće poražen u Danskoj (75:69).

Srpski stručnjak Aleksandar Džikić preuzeo je selekciju Gruzije čiji je selektor, a ovo može biti njihova najveća prednost jer je Džile dobro upoznat sa sistemom igrer i kvalitetom naših momaka.

Što se kadrovske situacije tiče, Srbija će biti pojačana igranjem Ognjena Dobrića koji je propustio meč protiv Finske iz predostrožnosti.

Udarna snaga Gruzije je svakako Tornike Šengelija, igrač Virtusa iz Bolonje, koji je jedan od najkorisnijih košarkaša Evrolige i u najužem krugu za MVP-a takmičenja.

Svetislav Pešić:

- Kao i svaka sledeća, uvek je drugačija. A pogotovo utakmica sa Gruzijom će biti sasvim različita, jer Gruzija igra potpuno drugačiju košarku od Finske. To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Oni su čitavu utakmicu vodili protiv Danske, a svojim nekim pogrešnim odlukama su došli u situaciju da su izgubili. Ali, to za nas ništa ne znači jer svaka sledeća utakmica je, kao što sam rekao, drugačija. Radi se o vrlo iskusnoj ekipi, koja je pogotovo iskusna u ovim kvalifikacijama - rekao je selektor Srbije pred meč.

 

 

SASTAVI EKIPA:

Gruzija: Beka Bekauri, Beka Burjanadze, Nikoloz Gaprindašvili, Kakaber Jinčaradze, Davit Kakušadze, Giorgi Očkihikidze, Aleksandre Phevadze, Otar Pkhakadze, Tornike Šengelija, Giorgi Šermadini, Džo Tomason, George Cincadze.

Srbija: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Đurišić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Luka Mitrović, Filip Petrušev, Dušan Ristić.

 

Standings provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading