PEŠIĆ O IGRAČIMA NA KOJE RAČUNA U PARIZU! Nemojte previše da BRINETE, kad se ja NE BRINEM!

Autor:

Sport

23.02.2024

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor Srbije iznenadio odgovorom.

PEŠIĆ O IGRAČIMA NA KOJE RAČUNA U PARIZU! Nemojte previše da BRINETE, kad se ja NE BRINEM!

Foto: Starsport

Srbija je pobedom krenula ka Evrobasketu, savladavši Finsku rezultatom 77:61.

Izabranici Svetislava Pešića su protivnika "slomili" tek u poslednje dve četvrtine, kada su na krilima Luke Mitrovića i Alekse Avramovića došli do pobede.

Pao je kamen sa srca trofejnom stručnjaku na klupi "orlova", posle trijumfa pred važno gostovanje Gruzinima:

- Uvek je teško ako igrate protiv jednog tima koji igra timsku košarku i posebno tim koji sve radi u tranziciji, teško je pronaći mečap u odbrani. Ovo je ono što su ljudi videli u 15 minuta prvih na meču, veoma važna je bila treća deonica, gde smo shvatili kako da igramo protiv jednog tima koji trči, koji voli otvoren teren i kako je Luka rekao, mi smo pronašli ritam, promenili smo ritam, stavili smo loptu unutra i posebno u prvom poluvremenu za Luku i posle za Petruševa i 16 ofanzivnih skokova, onda pametne napade u poslednjih 15 minuta. Za nas je ovo veoma važna utakmica, pobedili smo, ovo je oficijalna utakmica, pre svega, važno je pobediti sve ostalo je onako... Ako dobijete nešto više kao večeras, za nove igrače kao što su Dušan ili Nikola, dva igrača koja su igrali po prvi put - počeo je selektor Srbije i dodao:

Republika

Foto: Starsport

 

- Ali, svi znaju da ćemo igrati sao dve utakmice pre Olimpijskih igara, pre nego što počnemo da se spremamo za Olimpijski turnir, to je važno i moguće da vidimo sve igrače i da mislimo, ponoviću, da mislimo kako da pobedimo. I, posle da vidimo šta imamo od ostalih igrača koji nisu igrali za nacionalni tim i ovo je veoma važna i jako sam srećan zbog nekih igrača koji su pokazali da imaju talenat, da su spremni za nacionalni tim. Uvek je bitno za mene da imamo što više igrača do Olimpijskih igara, jer nikad ne znamo kako ćemo završiti oficijalnu sezonu u Evropi i kakva će biti situacija za Olimpijske igre. Uvek je bolje imati što više kandidata, ovde je važno da pobedimo i da dobijemo nešto više.

Okrenuo se Pešić i ka igračima, tačnije, onima koji igraju i koji pretenduju za odlazak na Olimpijske igre. On je rekao da još ne razmišlja o Parizu, ali da je za njega bolje da ima što više igrača raspoloženih.

- Nemojte previše da se brinete, kad se ja ne brinem. Ovo su kvalifikacije za Evrobasket, a, nijednog momenta nema kvalifikacija igrača za Olimpijske igre, svi oni, ja bih posvetio vidim ovde neka poznata lica koja nas prate, koja prate nas otkad sam došao da budem selektor od novembra 2021. godine, kad smo igrali sa Letonijom kad je bilo 1.500 gledalaca ovde, pa sad vi pogledajte šta su ti momci uradili za dve godine, pa je sad rasprodata dvorana. Očigledno je da se nešto desilo, ne samo u smislu rezultata, već i želje da igrači daju maksimum kad je u pitanju odnos prema reprezentaciji, dosta je teško, ja stalno pričam, ne da tražim izgovore, iako ja uvek štitim igrače, ali ne u mom smislu.

Foto: Starsport

 

- Sve se to promenilo, evo vidite, koliko traje sezona i koliko će trajati sezona, tamo negde do sredine i u nekim zemljama do treće nedelje juna, a, početak na Olimpijskim igrama je 27. juna, treba ti momci da se odmore i treba malo da treniramo da se pripremimo. Ne znamo šta će se sve dešavati, nema kvalifikacija kod mene, ja ih pratim, ja puno razgovaram, ja ne mogu trenirati, ali treniram kroz posete, razgovore, menjamo iskustva, trudim se da pomognem da ovu godinu iskoriste da budu malo bolji igrači da neke stvari poprave i to je to.

- Radujemo se da smo imali tu priliku da budemo ovde na pripremama zajedno i sada da gledamo ono što nas čeka, to znači da igramo protiv iskusne ekipe, biće rasprodata dvorana, oni su izgubili od Danske i svi se čude da li oni igraju. Igra se tamo, mi jesmo osvojili dosta titula u prošlosti, ali svi napreduju, pred nama je novi izazov u Gruziji da vidimo šta možemo da uradimo i da vidimo to još jedno iskustvo za mene i za ekipu i za svakog pojedinca da napravimo ako je moguće da i tamo pobedimo, to bi nam bio cilj.

Luka Mitrović je govorio da među igračima koji su bili u Manili postoji energija, atmosfera, koliko je to vama olakšalo posao u pripremi utakmice sa Finskom, s obzirom na to da su bila manje-više poznata lica, igrači?

- Ne bih se previše vraćao na tu atmosferu o kojoj se priča, radujem se. Ona je bila i na Evrobasketu, video si to tamo. Oni su dali maksimum svoj i kad je u pitanju timski duh, zajednička hemija, to se nastavilo i na Mundobasketu. Ali... Ništa ne uspeva kao uspeh, pogotovo kod nas u Srbiji. Ne zanima nas proces, nego saom da li si izgubio ili ne. Mi smo imali igru u Pragu, prenosili su utakmice, mi smo igrali fantastičnu koašarku, ali nekad se izgubi, nekad pobedi. Ja ne padam u nesvest ni u jednoj ni u drugoj situaciji, naravno, uvek je lakše ako se postigne kontinuitet od tog novembra kad puno igrača iz naših klubova su stavili u prioritet Evrolige i tako dalje, tada smo imali situaciju da je Partizan dao igrače, a Zvezda nije mogla da da.

- To se ponavljalo i tako dalje. Zgodno je reći da tu deklarativnu podršku ja tu osećam, ali suštinsku ne vidim, tako da to bude jasno. Tako da, sreća je da ovi igrači stavljaju u prioritet reprezentaciju i to je to... Zbog toga se pravi jedan takav, što vi nazivate, atmosfera i tako dalje. Želja da se bude bolji, ja kažem igračima da se reprezentativni program podrazumeva interes ne bilo kakve karijere u bilo kakvom smislu, već da uz program sa najboljima i igraš protiv najboljih. Ako želiš da se razvijaš, onda ti reprezentacija to omogući jer treniraš sa najboljima, a onda igraš sa najboljima u Evropi i svetu i tako napreduješ. To je dobro za igrače, a i za sve klubove.

Republika

Foto: Starsport

 

Da li su Uroš Trifunović i Ognjen Dobrić za Gruziju, jer su imali pauzu u klubovima, pošto izlaze iz povreda?

- Pa, ne može. Videli ste, imao je tešku povredu, pa bolest, pa je počeo da igra u klubu, pa se to verovatno odrazilo, tako da se ovde povredio, nije ništa opasno, ali je bolno. Naravno da nam ne pada na pamet da u ovoj situaciji, meni je žao što se Trifi nešto desi i što propušta ove utakmice, ja računam na njega da mu damo neko vreme da pokaže jer je ovu sezonu napredovao fantastično, desilo mu se kad je najbolji bio i kad je Partizanu puno pomogao, desila se povreda. To je to što se tiče ovog našeg Dobrića, on je isto morao tamo da igra, i to ne zalečen, nije spreman da igra, boli ga. Možda i tu nećemo, videćemo, ne možeš da igraš ovu utakmicu, hajde da iskoristimo ovu medicinski staf i odradio je dobre terapije, bolje je, videćemo sutra, možda igra, možda ne igra, nećemo da rizikujemo, ipak je dugačka sezona i on je novi igrač u Bolonji i naravno da... Samo da bude mentalno i da se oseća dobro i stavićemo ga u ekipu.

Treba biti oprezan protiv svakog, Finci su se pokazali kao ozbiljan, nema slabih... Objasniti igru vaše ekipe u prvom i u drugom poluvremenu, serija 25:3.

- Oni su i pored toga što mi znamo mogućnosti Finske reprezentacije, oni godinama učestvuju, gube, oni su nas pobedili pre 3-4 godine, ali su pobedili i Hrvatsku i Sloveniju, prema tome... Nikoga više ne možeš da otpišeš, nije sad Finska koja je kandidat za osvajanje zlata, ali organizuju Evrobasket, košarka u Finskoj napreduje punim koracima. Imaju puno trenera koji rade po Evropi, razvili su se. Mi smo na to bili spremni, naša je želja bila da tu agresivnost, da im odgovorimo našom agresinovšću u odbrani, ali da nađemo ritam igre u smislu da iz tog pozicionog napada pet na pet igraom naše sisteme, oni su odigrali agresivno i na loptu i na dodavanje, isekli su nas.

Foto: Starsport

Luka Mitrović

- Tako da sve naše akcije koje smo pripremali, nisu dali rezultat, sreća je bila da smo mi isto igrali dobru odbranu i da smo uložili maksimum i vratio se neki ritam, promenili smo način, tražili smo unutrašnju igru preko Luke Mitrovića, a posle preko Petruševa, on nije dao nijedan koš u prvom, ali je dao 13 u drugom. Ja uvek kažem da je mnogo važno, ali pitanje je uigranosti, znate kako... Oni svi dolaze iz različitih klubova, svuda je pomalo taj uticaj jedna ekipa igra pik end rol ovako, druga onako... Ovde kod mene na treći način, ja pokušavam da se adaptiram koliko je moguće, ali ja nisam spreman da previše menjam svoju filozofiju, pokušavam da je prilagodim, ali to je teško za nekoliko dana kad ti je u glavi klupski trener i sad ja dođem i tražim malo drugačije. Tako da... Taj reprezentativni program je rizičan, pogotovo protiv ekipa kao što je Finska, oni već pet godina igraju u istom sastavu i nema promena, tu se promene jedan ili dva. A kod nas... - kaže Pešić i nastavlja:

- U kvalifikacijama za Mundobasket smo imali 41 igrača, svaki novi prozor nova ekipa, novi igrači. Teško je nama da napravimo kontinuitet i da se to vidi. Ipak, moramo da priznamo da nas je publika podržala, dala nam je vetar u leđa, kao da su osetili da nam trebaju i ide zahvalnost, baš kad je trebalo u trećoj četvrtini i da nam digne samopouzdanje i oni su promašili neke šuteve, počeli su da igraju prebrzo i to je nama pomoglo da uspostavimo ritam i igrali smo tu unutrašnju igru. Što smo promašili, skinuli smo 16 skokova u napadu, to je velika prednost. Teško je da zadržiš ritam igre ako sve to imaš, mi smo imali 60 odsto šut za dva poena, u prvom 34. Znači velika je razlika.

Republika

Foto: Starsport

 

I na kraju, govorio je o Aleksi Avramoviću.

- Aleksa mora da bude zdrav, on je igrač koji mora da bude čisto zdrav, da su mu noge zdrave i on ima ogromne mogućnosti i mora da bude zdrav. Ovo što se dešava, odigrao je dosta dobrih utakmica u Partizanu, kao što se to zaboravi, imao je te povrede, to su teške povrede, to njemu remeti samopouzdanje, sigurnost, ima podršku Željka, Željko ga je stavio na poziciju jedan, učinio je meni veliku uslugu. On se razvija, kao što je na drugim pozicijama, na poziciji četiri ima nekoliko tipova, imate streč koja ima šut, ima četiri pozicija koja je jak u tranziciji, ispod koša, imate nekoliko vrsnih pozicija četiri, tako i pozicija jedan, on je malo drugačiji od ostalih, ali to i nas čini malo drugačijima, niko to ne radi, ali to mi radimo. To niko ne radi što mi radimo, ali to smo mi, on je nama važan igrač i mora da bude zdrav. To je najjednostavniji odgovor - istakao je selektor Srbije, Svetislav Pešić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading