NISAM HTEO DA VAS OSTAVIM, ALI NI CIGARETE NE DAM: Žarko Paspalj otvorio dušu o zdravlju i porocima

Autor:

Sport

26.02.2024

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktori mi i sada, kao i svaki put, kažu da se pazim. Uvek se priča vrti oko cigara. Da sam ih ostavio sada bih gugutao, ali pokušavam bar da ih smanjim, rekao je košarkaški as ekskluzivno za Republiku.

NISAM HTEO DA VAS OSTAVIM, ALI NI CIGARETE NE DAM: Žarko Paspalj otvorio dušu o zdravlju i porocima

Foto: Starsport

Žarko Paspalj je dobro, smeje se i opet uživa u životu. I to je ono najbitnije. Proslavljeni košarkaški as zbrinut je 12. februara u bolnicu u Beogradu gde je hitno operisan i gde mu je urađena ablacija srca nakon čega je počeo oporavak. Legenda igre pod obručima imala je prvi infarkt sa 35 godina, a i ovaj poslednji pobedila je vedrog duha uz poruku tokom razgovora za Republiku da "ćemo se još ćerati".

- Nisam hteo da vas ostavim. To mi je bilo jedino u glavi kad mi je bilo onako... Ali rekoh, ja ne mogu, moram da prebrodim i da krenemo dalje. Kažem vam ovo kao i u podkastu AdmiralBet ABA lige u kojem sam išao da razbijem strah. Evo, sada pričam i za vas. Sad sam dobro, hvala bogu. Šta mi se desilo? Bila je to novina za mene, te neočekivane jake aritmije, još su mi se desile na putu. One imaju donekle veze sa mojim zdravstvenim stanjem, sa mojom srčanom slabošću, ali takve jake aritmije do sada nisam imao. Operisali su me, kažu da je sve sada u redu, ali da moram da budem na oprezu jer ovakvi problemi umeju da se vrate - rekao je Žarko u vedrom tonu.

Republika

Foto: Starsport

Svestan svega: Paspalj zna da mora da povede računa


Kada je Paspalj završio u bolnici i kada je operisan, iskusni kardiolog dr Miljko Ristić je za naš list, govoreći o mogućim uzrocima jakih aritmija, provukao da to mogu biti i cigarete koje su legendin praktično jedini veliki porok. Doktor mu je poručio da će sada morati da povede računa jer jake aritmije mogu da se vrate. Svestan je Paspalj svega toga, ali postoji ono veliko "ali".

- Šta su mi doktori rekli, pa ništa novo, brate. Kao i svaki put, da moram da se pazim. Uvek se priča vrti oko tih mojih cigareta. Da sam ih ostavio ja bih sada gugutao ovde preko telefona, ali nisam. Nisam još, ali pokušavam. Cigarete za sada još ne dam, ali bar pokušavam da smanjim. To mi svaki lekar savetuje. Svestan sam svega. Moram da povedem računa. Ćeraćemo se još, što se kaže. Ne predajem se, još ćemo mi dugo pričati o košarci - zaključio je Paspalj.

Podsetimo, Paspalj je imao poremećaj srčanog ritma. Na njega utiče više centara i oni se kontrolišu, ali kada se neki aktivira pogrešno dođe do aritmija koje su veoma neprijatne i opasne. Aritmije se mogu držati pod kontrolom lekovima, a kada je potrebno onda se uradi ablacija, odnosno spaljivanje problematičnih centara u srcu koji utiču na njegov ritam.

Inače, Paspalj je i ranije imao zdravstvenih problema, a doživeo je dva srčana i moždani udar o kojima je i tada govorio u vedrom duhu.

- Meni se to desilo na sportu i generalno, meni se uvek i dešavalo na sportu. To može da bude i fudbal, tako smo i počeli. Osetiš nešto što nije uobičajeno, krene grebanje po grudima, neke nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog. Teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna, ja, svakako, nisam - govorio je ranije o srčanom udaru Paspalj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading