ŽARKO PASPALJ BIO BUDAN KAD SU GA OPERISALI: Ovako je tekao zahvat, SONDOM su doktori UŠLI U SRCE

Autor:

Sport

13.02.2024

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom operacije spaljuju se centri koji utiču na nepravilan rad srca.

ŽARKO PASPALJ BIO BUDAN KAD SU GA OPERISALI: Ovako je tekao zahvat, SONDOM su doktori UŠLI U SRCE

Foto: Starsport

Žarko Paspalj

Žarko Paspalj biće dobro! Proslavljeni košarkaški as zbrinut je u ponedeljak u bolnicu u Beogradu gde je hitno operisan zbog problema sa srcem. Njemu je urađena ablacija srca i sada je stabilno, a iskusni kardiolog dr Miljko Ristić u razgovoru za Republiku otkriva šta se Paspalju tačno desilo, šta je urađeno i kakvi su dalji postupci u lečenju, odnosno da li je Žarko životno ugrožen i kako mora u budućnosti da se ponaša.

- Paspalj je imao poremećaj u radu srca, odnosno srčanog ritma. To nije retka pojava, pogotovo kod ljudi koji su ranije već imali sličnih problema kao što je sa njim slučaj. Na ritam rada srca utiče više centara i oni se kontrolišu, ali kada se neki aktivira pogrešno dođe do aritmija i poremećaja koji su veoma neprijatni i opasni. Aritmije se mogu držati pod kontrolom lekovima, a kada je potrebno onda se uradi ablacija - počeo je dr Ristić, pa objasnio šta je ablacija tačno i kako se izvodi:

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dr Miljko Ristić

- Ablacija je proces spaljivanja problematičnih centara u srcu koji utiču na njegov ritam. Kada imate sinusne čvorove koji daju pravilan ritam i jave se centri koji to poremete onda je njih potrebno spaliti. Tako se aktiviraju samo centri koji daju pravilan ritam radu srca. Ulazi se sondom u srce i to je rutinska operacija, pacijent je budan sa lokalnom anestezijom.

Prema doktorovim rečima, uzroka poremećaja rada srca može biti više, ali postoji nekoliko šablona u životnim navikama. Jedan od najčešćih uzroka je duvan, a Paspalj je bio poznat kao strastveni pušač.

- Ne znam šta je konkretan razlog pod Paspalja, ali znamo da je voleo cigarete. Sada će morati da povede računa oko toga. Poremećaj u radu srca može izazvati i neko trenutno obolenje poput angine pektoris. Ovakve situacije su nama kardiolozima normalna stvar, iako ljudima zvuči zastrašujuće - dodao je dr Ristić, pa posavetova Paspalja kako treba da nastavi sa životom, ali i o čemu mora da vodi računa:

- Savet za svakog pacijenta koji ima problema sa srcem je da vodi uredan život. Da izbegava pušenje, da izbegava gojaznost, da povede računa o fizičkoj aktivnosti. Ovo je važno zato što se poremećaji u radu srca vraćaju, ponove se posle nekoliko godina. Zato je potrebno da Paspalj prati svoje zdravstveno stanje i da redovno ide na kontrole - zaključi je dr Ristić.

Podsetimo, Paspalj je i ranije imao zdravstvenih problema, a doživeo je dva srčana i moždani udar.

- Meni se to desilo na sportu i generalno, meni se uvek i dešavalo na sportu, šta god to značilo, sport, može da bude i fudbal, tako smo i počeli, tako smo završili na kraju. Osetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači krene grebanje po, recimo, grudima, neke neprijatne nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog, teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna, ja, svakako, nisam - govorio je o prvom srčanom udaru Paspalj.

Paspalj je bio svetski prvak s jugoslovenskom reprezentacijom 1990. Tri puta je bio evropski prvak 1989, 1991. i 1995. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading