IDEMO, ŽARE! Legendarni Hrvat poslao emotivnu poruku Paspalju!

Autor: P. Z.

Sport

13.02.2024

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Traži od njega da se bori kao nikada pre.

IDEMO, ŽARE! Legendarni Hrvat poslao emotivnu poruku Paspalju!

Foto: Starsport

Žarko Paspalj

Košarkašku javnost zatekla je, posle smrti Dejana Milojevića, još jedna tužna vest. Naš legendarni košarkaš Žarko Paspalj završio je u bolnici, gde mu je hitno operisano srce.

Od tog trenutka, za njegovo zdravlje mole se svi, kako navijači, tako i poznate košarkaške ličnosti.

Među njima, našao se i selektor reprezentacije Hrvatske Aco Petrović, koji je putem Tvitera poslao Paspalju emotivnu poruku.

- Idemo Žare, dobro znaš da imamo dogovor da se vidimo - napisao je Petrović.

Žarko Paspalj je bio kapiten čuvene generacije košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja se spektakularno vratila na veliku scenu i osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 1995. godine. Igrao je Paspalj i u Atlanti naredne godine kada je osvojeno srebro na Olimpijskim igrama, a onda je postao najveća podrška nekadašnjim saigračima. On je u godinama koje su usledile više puta vodio mnogo važnije bitke za život.

Upravo tih trenutaka se Paspalj nerado seća, ali ne odbija da o njima govori kako bi ljudi shvatili kako u tim situacijama ostati pribran. Pritom Žarko prvi infarkt doživeo u 35. godini, dok se još uvek aktivno bavio košarkom.

Meni se to desilo na sportu i generalno, meni se uvek i dešavalo na sportu, šta god to značilo, sport, može da bude i fudbal, tako smo i počeli, tako smo završili na kraju. Osetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači krene grebanje po, recimo, grudima, neke neprijatne nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog, teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna, ja, svakako, nisam.

Nedugo zatim, dok je bio u Grčkoj, imao je ozbiljnije reakcije i klasične znake srčanog udara. Kaže da je imao sreću da su ga brzo prebacili u bolnicu i da nije odmah znao da je u pitanju srčani udar, ali da je znao da se nešto ozbiljno dešava sa srcem.

- Konstatovali su šta su konstatovali, srčani udar, jednostavno sam proveo nekih, ne mogu više ni da se setim, sedam, osam, deset dana u bolnici. Uradili su šta su kako to ide kad se takva situacija desi - rekao je svojevremeno Paspalj.

Drugi srčani udar doživeo je u Srbiji.

Nisam imao strah. Opet nešto po terenu, bacali lopte i onda mi se desila, verovatno, najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu da zahvalim Bogu koliko su me brzo prevezli sa Kalemegdana u Urgentni centar da preživim - opisao je Žarko drugi srčanu udar.

Preživeo je Paspalj i moždani udar.

- Jedno jutro, odnosno pred jutro, probudim se, neki mi je čudan osećaj, da ne kažem, nije mi baš svejedno, još uvek ne kapiram, još uvek mi nije jasno šta se dešava, ali shvatam da se nešto dešava. Budim se posle nekoliko sati spavanja, već tad vidim da mi nije nešto u redu sa rukama, malo se teže oblačim i u tom momentu shvatam da ne mogu da pričam, jednostavno priča mi se ugasila - rekao je Paspalj.

Sve ovo navelo je Žarka da promeni životne navike, ostavi cigarete (bio je dugogodišnji strastveni pušač) i da se posveti zdravijem načinu života.

Ostaje nada da će se Paspalj i nakon ovoga oporaviti u što kraćem vremenskom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading