MAKSIMIR JE SIMBOLIČAN POČETAK RASPADA BIVŠE JUGOSLAVIJE

Autor:

Sport

17.02.2024

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriveni nepoznati detalji čuvene utakmice na Maksimiru.

MAKSIMIR JE SIMBOLIČAN POČETAK RASPADA BIVŠE JUGOSLAVIJE

Foto: Youtube, Profimedia

Nakon što je u prve dve epizode serijala: "Ultras - Timina priča", nekadašnji vođa navijača Crvene zvezde - Zoran Timić govorio o planu da se Draženu Petroviću slome noge, ali i tuči sa Batom Trlajom, sada se prisetio čuvene utakmice na Maksimiru koja je simbolično označila početak rata u bivšoj Jugoslaviji.

- Čuveni Maksimir... Krenuli smo jutarnjim vozom, i mislim da nas je između 1000 i 1500 bilo. Doslovno nije moglo da se stoji, sedi, ništa. Nas 20 je bilo u kupeu koji je predviđen za šest ljudi. Ceo skandal i medijsku pažnju je ta utakmica dobila zbog dešavanja na stadionu, jer je HDZ sedam dana pred meč došao na vlast. Bila je priča da li je sve to režirano, da li su šipke bile natopljene kiselinom i da li je kamenje bilo namerno spremno, jer je bilo neobično mnogo kamenica. Smetalo im je veliko prisustvo Srba i tražili su način da proglase srpske kadrove policije nesposobnima, kako bi ih sklonili. Maksimir im je došao kao kec na 10. Vlast je tu pomogla lošim odabirom komandira, obezbeđenja, i vodili su računa o svemu kako bi ih proglasili nesposobnima. Da li je utakmica na Maksimiru početak rata u bivšoj Jugoslaviji? Nije, jer mislim da bi se rat desio i bez te utakmice, ali da simbolički označava početak rata - svakako. 

Republika

Foto: Youtube

Zoran Timić Tima

 

Sukobi su krenuli na stadionu, a posle toga ništa više nije bilo isto. 

- Policija nas je dočekala i sprovela do pomoćnog terena Dinamovog stadiona. Bila je užarena nacionalna atmosfera, počele su čarke, vređanja, gađanje novčićima, čašama sa pivom i naši su u jednom trenutku krenuli da lome ograde. U jednom trenutku su slomili ogradu, i prešli na drugu tribinu. Počeli su neredi na severu gde su se Dinamovi navijači tukli sa policijom, a zatim i probili ogradu, te izašli na teren. Sećam se da sam dobio kamen u glavu i da su mi napravili dve kopče. Svakako, cilj navijača Dinama je bio da dođu do nas, ali nisu uspeli od policije. Posle gomile bačenih suzavaca su bili izbačeni sa stadiona, a mi smo ostali na tribini bar još dva sata, jer su se neredi preneli na ulice. Pala je noć, a mi smo još bili na stadionu, i tek onda su nas pustili. Ispred nas je čekao autobus koji nas je odvezao do Dugog Sela (mesto pored Zagreba), gde nas je čekao voz samo za nas i išli smo do Beograda bez stajanja. Ljudi u Beogradu su gledali prenos utakmice i videli šta se zbilo, ali nisu imali kontakt s nama. Niko nije mogao da dođe do sina, brata, momka i doslovno nisu znali da li smo živi. Kada smo se vratili, doček na stanici je bio takav da je tu čekalo otprilike dve hiljade ljudi. Svi su čekali decu, braću, momke. Zagrebačka štampa je okrivila nas, a beogradska njih. 

Treća epizoda će biti emitovana 18. februara od 20 časova na jutjub kanalu FK Crvena zvezda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading