TEO ZNA KAKO SE POBEĐUJE PARTIZAN! Čupavi dečkić je na Kupu "Radivoja Koraća" postao "Miloš veliki"!

Autor:

Sport

17.02.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vitrina Zvezdinog "mađioničara" je počela da se puni baš na ovom turniru.

TEO ZNA KAKO SE POBEĐUJE PARTIZAN! Čupavi dečkić je na Kupu "Radivoja Koraća" postao "Miloš veliki"!

Foto: Starsport

Košarkaši Partizana i Zvezde ukrstiće koplja večeras od 21.00 čas u borbi za "Žućkovu levicu" osmi put u finalu od kada je Kup "Radivoja Koraća" postao nacionalni turnir Srbije i Crne Gore. 

U susret petom večitom derbiju ove sezone strasti su na najvišem mogućem nivou, s obzirom da je u pitanju bitka za prvi trofej u sezoni, koji bi ujedno mogao da promeni dosadašnje tokove sezona crveno i crno-belih.

Mnogima ovo nije prvi put da nastupaju u finalu. Među strancima, tu su Kevin Panter (iako se ne vodi kao jedan), Zek Ledej, Džejms Naneli, dok je domaćih još više. Ipak, jedno lice je već učestvovalo i podizalo prestižni trofej, ali ne u dresu sadašnjeg kluba. 

Reč je o Milošu Teodosiću. Ponajbolji igrač Crvene zvezde ove takmičarske godine je oko svog vrata dva puta nosio medalju za osvajača Kupa "Radivoja Koraća", i to u oba navrata je to bilo u dresu FMP.

Republika

Foto: Starsport

Miloš Teodosić u dresu FMP

Direktno je učestvovao u osvajanju dve od tri tri titule šampiona nacionalnog kupa kluba iz Železnika, i oba puta je igrao protiv Partizana, i to sa kakvim imenima! 

Idemo redom. 

Prvi put je bio davne 2005. godine, kada je Miloš imao tek 17. godina. FMP je tada nosio ime Refleks, a aktuelni branilac "Žućkove levice" je bila Crvena zvezda. 

Crveno-beli su doživeli iznenađujuću u četvrtfinalu od Atlasa, koji kasnije gubi od Partizana. Refleks se provukao protiv Vojvodine, koja nije iskoristila priliku da poslednjim napadom zaradi polufinalni meč, a potom je relativno lako preskočio Budućnost i obezbedio finale sa crno-belima. 

Sve je bilo spremno za spektakl u Dvorani Milenijum u Vršcu pred nešto više od 4000 ljudi. 

Vodeća zvezda Partizana je tada bio pokojni Dejan Milojević, koji je došao u Beograd posle nekoliko godina provedenih u Budućnosti. Tu su bili i Uroš Tripković, Petar Božić, Luka Bogdanović i drugi. U Refleksu među viđenijima su se nalazili Bojan Popović, Aleksandar Rašić, Mile Ilić, Branko Jorović, i tada talentovani klinac Miloš Teodosić.

Republika

Foto: Starsport

Šampionski tim Refleksa, i Teodosić (levo)

Iako nije imao veliki uticaj na utakmicu (nije se čak ni upisao u strelce), ovo će biti prvi njegov prvi trofej u klupskoj karijeri. Od pobede u finalu kupa sa svega nekoliko minuta igre, Miloš će doći do MVP i osvajača Evrolige, preplivaće baru i nastupati u NBA ligi, a ostaće upamćen kao jedan od najbitnijih igrača u istoriji košarkaške reprezentacije Srbije, osvojivši medalju na svim velikim takmičenjima. 

Ipak, moraće da prođe dosta vremena da bi Teodosić postao ono što je danas. Tada je dobio svega nekoliko minuta u finalu, koje je obeležila pobeda Refleksa i pored neverovatnih 34 poena Dejana Milojevića. 

Foto: Starsport

Dejan Milojević

Velika karijera će se sama najaviti već leta iste godine, kada će Teo predvoditi juniorsku reprezentaciju do zlata na Evropskom prvenstvu. 

 

 

Sledeći put kada je Miloš slomio Partizan bio je 2007 godine. Klub promenio ime u FMP, a turnir se igrao u Kragujevcu u Hali Jezero. 

Partizan je tada imao znatno snažniju ekipu. Samo neki od aktera koji su danas legende srpske košarke bili su Predrag Drobnjak, Nikola Peković, Dušan Kecman, a ponovo su učestvovali pomenuti Tripković, Božić i Bogdanović. 

U FMP bili Aleksandar Rašić, Branko Cvetković, Zoran Erceg, Dragan Labović i naravno Miloš Teodosić. Svakako, to nije više bio onaj čupavi dečko koji je juniorima doneo zlato, prošlo je dve godine, a Miloš je sazreo.

Da bi došao do finala, "panteri" su morali da prvo savladaju Zvezdu, a to su učinili u velikom stilu, sa 14 razlike. 

Došao je red na meč sa Partizanom koji je već tada bio redovna mušterija klubu iz Železnika. Kada god je bilo bitno, FMP je umeo da se suprotstavi crno-belima. Pomenuli smo kup 2005. godine, a već naredne sezone, Partizan je još jednom ostao poražen u finalu od "pantera", tada u finalu AdmiralBet ABA lige.

Novi meč obeležio je momak iz Valjeva. Razigravao je svoje saigrače na sve strane, a pogodio je i nekoliko važnih trojki, koje su FMP odvele na  +12 pet minuta pre kraja meča.

 

Foto: Starsport

Miloš Teodosić

Pokazao je da je veliki igrač, čiji nervi ne nikada ne zakazuju kada je to najpotrebnije. 

Pred tribinama punih grobara koji ubacuju baklje na teren, Partizan je imao veliki zalet u poslednjoj polovine četvrtog kvartala, i došlo je do penal završnice.

Tada je Miloš uzeo loptu u svoje ruke, i sa sigurnošću iskusnog plejmejkera pogodio sa penala i poslao crno-bele nazad za Beograd praznih šaka. Konačni rezultat bio je 73:61. 

Mnogi mediji su ga i okarakterisali kao najzalužnijeg igrača okršaja u finalu Kupa "Radivoja Koraća" i prava je šteta što je zvanje najkorisnijeg igrača odneo Dragan Labović, koji je dominirao čitav turnir, iako je u finalu postigao svega šest poena. 

Foto: Starsport

Šampionski tim FMP

Te godine ga je Zoran "Moka" Slavnić promovisao u seniorskoj reprezentaciji i nova era srpske košarke je počela. Iako je kasnije govorio da "Teo umire u narcisoidnosti", možda je upravo to ono što Zvezdi treba. 

Posle dosta neuspešne 3/4 sezone u Evroligi, potreban je lider, siguran u sebe, koji zna kako se pobeđuju finala. Miloš to zna, a ukoliko crveno-beli uspeju u onome što je FMP činio sredinom 2000-ih godina, verovatno je da mu titula MVP neće izmaći kao 2007. 

Ipak je čupavi Teo na početku karijere, sada Miloš veliki na zalasku iste, a ovo bi bilo zvanje kojim bi popunio jedno od malobrojnih upražnjenih mesta u prašnjavoj vitrini. 

 

Cup tree provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading