EKSKLUZIVNA ISPOVEST JANISA SFEROPULOSA: Grk otvorio dušu o braći Srbima, "delijama", Đokoviću, Jokiću, Melounu i Teu, ali i Nejpiru, Gilespiju, Smartu...

Autor: V. Z.

Sport

08.02.2024

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trener Zvezde govorio je za Republiku.

EKSKLUZIVNA ISPOVEST JANISA SFEROPULOSA: Grk otvorio dušu o braći Srbima, "delijama", Đokoviću, Jokiću, Melounu i Teu, ali i Nejpiru, Gilespiju, Smartu...

Foto: Vladimir Lukić

Janis Sferopulos, grčki košarkaški stručnjak na klupi Crvene zvezde, u ekskluzivnom intervjuu za portal Republika.rs govorio je o brojnim temema.

On je preuzeo klupu crveno-belih od Duška Ivanovića usred tekuće sezone, u oktobru mesecu prošle godine, ali se već adaptirao na život u srpskoj prestonici. U tome mu je prilično pomogla činjenica da su navijači Zvezde u sjajnim odnosima sa fanovima Olimpijakosa, odnosno da dva naroda od vajkada baštine veliko prijateljstvo. 

Foto: Starsport

Navijači Zvezde i Olimpijakosa

- Nisu samo navijači crveno-belih u bratstvu, mislim da su dva naroda u veoma dobrim odnosima. Kultura je slična, tradicija, istorija. Jasno je, obe zemlje su pravoslavne. Tokom godina nailazio sam brojne sličnosti između naša dva naroda. Ja sam iz Soluna, ima tamo mnogo Srba, imam takođe mnogo prijatelja Srba. Mi smo zauvek vezani za ljude iz vaše zemlje. Sada kada sam došao da živim ovde, osećam ljubav i poštovanje prema Grcima i to mi mnogo znači - kaže Janis Sferopulos.

Srbi su emotivno vezani za vaš rodni grad Solun, najviše zbog dešavanja u Prvom svetskom ratu. Da li ste pre dolaska u Beograd znali nešto o tome?

- Naravno. Znam da je dosta Srba tokom Prvog svetskog rata došlo u Solun i okolinu. Znam da su im Grci puno pomogli da ozdrave. Istorija nas povezuje. Imamo sličan mentalitet.

Internetom kruži Vaša fotografija sa Majkom Melounom, trenerom Denvera. 

- Upoznao sam Melouna 2006. godine. Bio sam pozvan da kao pomoćni trener Olimpijakosa budem u stručnom štabu Klivlenda u Letnjoj ligi. Trener Meloun je tada bio asistent u Kavalirsima, pa smo zajedno radili. Ostali smo u kontaktu posle toga. Štaviše, kada je Meloun preuzeo Denver 2015. zvao me da mu budem pomoćnik, ali sam ja bio pod ugovorom sa Olimpijakosom, osvojili smo titulu u Grčkoj i igrali finale Evrolige sa Realom. Posle toga mi je Olimpijakos produžio ugovor, ali nije bio dobar tajming i nisam otišao. I dalje smo u sjajnim odnosima, čestitam mu na tituli sa Denverom. Mislim da je sjajan trener. On zna kako da igra i kontroliše tim, što je važno. Odlično sarađuje sa Jokićem, koji je veoma talentovan igrač i zna kako da iz njega izvuče najbolje. Pametno radi svoj posao. Srećan sam zbog njihove titule.

Foto: Tanjug/AP

Jokić i Meloun

Znači, Jokić je u dobrim rukama?

- Naravno! Jokić je zaista vrlo, vrlo talentovan. Izlišno je govoriti o njegovim kvalitetima. Svi to znaju. On je NBA košarkaš najvišeg nivoa i mislim da kombinacija sa dobrim trenerom kao što je Meloun sjajna stvar za klub. 

Volite li neki drugi sport osim košarke? Sada samo mi Srbi zavoleli tenis zbog Đokovića.

- Volim  timove i individualce koji prave razliku. Đoković pravi razliku. Jedinstven je. Želim da učim od njega i ostalih kako se motivišu da budu na tako visokom nivou. To nije lako imati takvu moć. Moramo da nađemo to u sebi. Đoković je sjajan primer. Odlučnost i mentalna snaga ga krase. On je primer za sve sportiste. Sportisi koji nadmašuju očekivanja imaju moju podršku i poštovanje.

Radili ste sa Teodosićem i ranije, možete li ga uporediti tada i sada?

Foto: Starsport

Teodosić

Bio sam Milošev trener kada je imao 19 godina i kada je stigao u Olimpijakos. Bio sam tada pomoćni trener, a sa njim sam bio baš blizak. Trudio sam se da mu pomognem. Slabo je znao engleski jezik i uopšte komunicirao. Pomagao sam mu i na terenu i van njega. Potom smo sarađivali i u CSKA, gde sam takođe bio pomoćnik. Sada je Teodosić odrastao i ne postoji nikakva sumnja u njegov kvalitet. On je jedan od najboljih košarkaša ikada u Evroligi. Ne samo u Evroligi. Miloš je sada mnogo više podređen ekipi, spreman da pomogne timu na različite načine. Drugačiji je nego na početku. Mnogo je pametniji. Sada gleda da minute koje dobija odigra na najbolji način i doprinese. Miloš je, kao i ostalih igrači, spreman da svojim iskustvom doprinese timu i pomogne da se mladi igrači razvijaju, uči ih i pokazuje im put kako da budu na top nivou.

Šta kažete za Nejpira, od njega se puno očekivalo?

Kao što sam rekao, od starta sam svim igračima pružio podršku, pa i njemu. Nejpir je dobar igrač, pokušali smo da ga uklopimo u tim, ali je on imao neku svoju viziju igre. A mi nešto drugačiju. Otišao je i mislim da je to bolje i za njega i za nas.

Navijači nisu zadovoljni ni partijama Gilespija, Smarta, Davidovca...

- Vidite, ja kada sam došao ovde zatekao sam određeni roster. U međuvremenu morali smo da napravimo određene promene. Kada sam došao, verovao sam u tim i pružio mu punu podršku. Ali kada sam počeo da radim sa njima počeo sam da shvatam koliko od pojedinaca mogu da očekujem. Pokušavamo da napravimo neke korekcije. Znam da navijači žele da se dovedu neki igrači, ali to nije moguće. Teško je, pošto najbolji nisu na tržištu. Dobri igrači su pod ugovorima. Pokušali smo da otkupimo ugovore nekima, ali mnogi timovi nisu želeli da prodaju igrače jer su znali da neće uspeti da im pronađu zamenu. Usred sezone nema dobrih igrača koji su slobodni. Stoga, doveli smo igrače za koje smo mislili da mogu da pomognu. Doveli smo Gilespija koji je godinama u Evropi, poznaje ligu, ima jako telo, atleta i želeli smo sa njim da ojačamo reket. S te strane, zadovoljan sam s njim. Što se Smarta tiče, on je dobar šuter, skorer, ali je činjenica da mu je ovo prvi odlazak iz SAD. Od prvog momenta sam rekao da moramo biti strpljivi s njim, da se on mora navići na ovaj način života. Zamislite čoveka koji ceo život živi u Srbiji, ode u Ameriku i tamo odmah oduševi. Nije to lako. Moraš se prilogoditi. Sve je drugačije, hrana je drugačija, kultura, košarka... Nije isto igrati u NBA, Dži ligi, pa sada u Evroligi i AdmiralBet ABA ligi. Različite su to lige. Potrebno je vreme. Dajemo sve od sebe da nađemo najbolje igrače na tržištu. Nema puno alternativa i opcija.

 

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading