JOKIĆ JE LJUBAZAN PREMA SAIGRAČIMA, ALI VIŠE VOLI DRUŠTVO KONJA! Ameri se ČUDE i KLANJAJU Nikoli: Njegovi pokreti su...

Autor:

Sport

06.02.2024

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Njegova forma šuta je bliža morskom lavu nego Stefu Kariju"

JOKIĆ JE LJUBAZAN PREMA SAIGRAČIMA, ALI VIŠE VOLI DRUŠTVO KONJA! Ameri se ČUDE i KLANJAJU Nikoli: Njegovi pokreti su...

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

Suvišno je pričati o košarkaškim kvalitetima i dostignućima Nikole Jokića - milion oborenih rekorda, MVP priznanja, tripl-dablova... Časopis "Njujorker" je dao odličnu analizu Jokićeve ličnosti i talenta za ovaj sport. Autorka teksta Luiza Tomas je u nastavku podsetila na reči srpskog centra da se "ekipa uzdala u odbranu, jer su se ispromašivali više nego obično, a da upravo to košarku čini zabavnom i nepredvidivom".

- To je bila istina, sport je nepredvidiv, ali i destilacija njegovog osobenog genija. Jokić, jedan od najsmelijih i najoriginalnijih igrača koje je košarka ikada videla, čini da se igra istovremeno čini logičnom i pragmatičnom, kao način života. Na terenu postaje jedinstven organizam sa svojim saigračima, piše u nastavku nadovezujući se na Nikoline reči.

- Jokić je majstor ove nove geometrije. "On vidi akcije pre nego što se dogode", rekao je Lebron Džejms, nakon što su Nagetsi pobedili Lejkerse u finalu Zapadne konferencije. Više puta, u važnom trenutku, Jokić je prepoznao pozvanu kretnju koju drugi tim sprema da izvede, na osnovu rasporeda igrača, a zatim je brzo uputio saigrače kako da je razbiju. I on je beskrajno prilagodljiv, piše u nastavku i dodaje se:

 

 

- Divno ga je gledati. Takođe ga teško plasirati na tržište. Otkako se Majkl Džordan po drugi put penzionisao, kasnih devedesetih, nekolicina zvezda je proglašena za najboljeg košarkaša sveta. Od svih njih je Jokić svakako najmanje poznat. Košarka je sport, ali NBA je biznis u orbiti drugih biznisa, od kojih su neki, ovih dana, individualni igrači, koji sebe nesvesno nazivaju brendovima. Jokić nije na društvenim mrežama, nazvao ih je gubljenjem vremena. Iako je primetno ljubazan prema svojim saigračima, čini se da više voli društvo konja, naglašava Tomasova.

A Nikolini potezi se opisuju ovako.

- Jokićevi pokreti baš i nisu svilenkasti, njegova forma šuta je bliža morskom lavu nego Stefu Kariju, a ipak igra onako kako se morska voda kreće po stenama, pronalazeći put najmanjeg otpora, čak i kada je taj put drugima teško primetan, naglašava Luiza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading