NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI NBA LIGE! Dan kada je POLA TIMA optuženo za korišćenje KOKAINA!

Autor:

Sport

03.02.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna mrlja u istoriji Finiks Sansa.

NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI NBA LIGE! Dan kada je POLA TIMA optuženo za korišćenje KOKAINA!

Foto: Printscreen

NBA logo

Veoma veliki put je NBA liga prošla kako bi postala komercijalni i sportski gigant u kapitalističkom svetu današnjice. Dani igrača poput Patrika Juinga, Karla Malouna, Hakima Oladžuvona davno su prošli, a na scenu su stupili potpuno drugačiji igrači. 

Igra se izmenila, a košarka sve manje liči na onu staru u najjačoj ligi sveta. Sve šljašti svetlima Las Vegasa, koja zaslepljuju poglede i sprečavaju očima da vide iza ljušture fenomenalnih šutera, vanvremenskih zakucavanja i driblinga od kojih se lome članci. 

Pored igre, promenili su se i karakteri. Igrači su za javnost izraženo jednolični i retko ko izlazi iz kalupa ponuđenog u tekstovima medija. Nedavno je mladi talenat Dža Morant podigrao ozbiljnu prašinu svojim "nastupima" van parketa i podsetio na neke starije dane kada nije sve bilo toliko stabilno zarad (finansijskog) mira u NBA kući. 

Zbog toga, podsećamo na dan koji je možda imao presudnu ulogu uspostavljanju rigoroznih pravila američke lige na čelu sa Dejvidom Sternom, čija ličnost je uticala da dobijemo kvalitetnu ligu kakvu danas poznajemo. 

Foto: Tanjug/AP

Dejvid Stern

Bio je to kobni 17. april 1987. godine kada kada je advokatska kancelarija okruga Marikopa uputila optužnice protiv 13. ličnost u vezi sa posedovanjem, prodajom i upotrebom kokaina.

Osuđena su i tri NBA igrača Finiks Sansa. Džejms Edvars, Džej Hamfris i Grant Gondrezičk, a uz njih i bivši igrači Garfild Herd i Majk Brac, pronašli su svoje ime na listi. 

Ipak, veliki broj tada aktuelnih košarkaša Finiksa, ali i onih bivših bilo je optuženo, ali nikada osuđeno. To su imena poput Voltera Dejvisa, Vilijama Bedforda, Dona Busama, Džonija Haja, Alvina Skota i Kurtisa Perija. Uključeni su bili fotografi, članovi menadžmenta i drugi šrafovi sportskog sektora. 

Istraga je počela sa raskrinkavanjem kockarske nameštaljke u februaru 1987. godine. U noćnom klubu Malarki se našla grupa ljudi sa pomenutim Edvardsom i druga dva neimenovana NBA igrača (to su najverovatnije bili igrači Baksa, Džek Sikma i Pol Mekeski). Sva trojica su navodno tvrdila po klubu da sledeći meč Sansa i Milvoki Baksa neće preći 226 poena, što se na kraju istpostavilo kao tačno. Iako više od ovoga nije navedeno u optužnicama, bio je to početak velikog skandala. 

Foto: printscreen/twitter.com

Džek Sikma

Posle sumnji da je meč bio namešten, na razgovor je pozvan Volter Dejvis, kojem je ponuđen imunitet u zamenu za svedočenje. On je po znanju policije imao najviše veza u "podzemlju", pošto mu je zaprećeno sa sa doživotnom zabranom igranja u ligi, kao i sa određenom zatvorskom kaznom, propričao je veoma brzo. 

 

 

Svi pomenuti su istakli svoju nevinost, i naznačili da nisu učestvovali u skandalu. Čitav događaj je nazvan u američkoj štampi "Voltergejt" (prema drugom mračnom delu američke istorije "Votergejtu"). 

Alvin Skot je kasnije kao ključni svedok tvrdio da je glavni dobavljač i prodavac kokaina u ekipi Sansa bio upravo onaj od koga je istraga započela, Volter Dejvis. Jedini dokaz protiv njega je bio intervju u kojem je priznao da je zloupotrebljavao supstancu, ali je tada već imao imunitet. 

"Post Mortem" celog događaja je bio bolan. Gondrazek je otpušten 1987. godine za vreme trening kampa, a u izjavi o novom ugovoru sa drugom franšizom, rekao je:

- Nijedan tim neće da me dodirne.

Priznao je krivicu uz dogovor da će tri godine biti na uslovnoj. Karijera mu je od obećavajuće, završena, makar u Americi. Kasnije je sa malo uspeha igrao u Evropi, u Francuskoj za Limož. 

 

 

Džoni Haj je tragučno preminuo, vozeći kola dok je bio pod uticajem  "supstanci". Edvards i Hamfris su uključeni  u rehabilitacioni program. Kasnije će se Edvards, zajedno sa još jednim učesnikom skandala, Bedfordom, priključiti čuvenim "lošim momcima" Detroit Pistonsa. Obojica su imala relativno uspešnu karijeru, ali su do samog kraja imali probleme sa različitim pokušajima prodaje i upotrebe kokaina. 

 

Republika

Foto: printscreen/twitter.com

Džejms Edvards

 

Skandal je na kraju doveo da originalni vlasnici Sansa potraže mogućnost za prodaju franšize, ili čak relociranje. NBA liga je uvela stroge regulative i ništa slično se nikada više nije dogodilo. 

April 17. ostaje mrlja u istotiji američke košarke koju neće moći da izbriše čitav današnji sjaj i stroga uređenost današnjih vlasnika i komercijalnih magova. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading