AMERIKANAC ĆE IGRATI NA MUNDOBASKETU! Uzeo grčki PASOŠ, pa poručio: "Poštujem ponos Srba, da li bih..."

Autor:

Sport

31.07.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaš Tomas Vokap nastupiće za Itudisov tim na Svetskom prvenstvu ovog leta.

AMERIKANAC ĆE IGRATI NA MUNDOBASKETU! Uzeo grčki PASOŠ, pa poručio: "Poštujem ponos Srba, da li bih..."

Foto: Starsport

Selekcija Grčke značajno se pojačala pred Mundobasket, koji zajednički organizuju Japan, Filipini i Indonezija.

Amerikanac Tomas Vokap, koji nastupa za Olimpijakos, dobio je danas državljanstvo zemlje Helena i zvanično stekao pravo da igra za državni tim.

Posle svečanog čina, u razgovoru sa kolegom Erikom Mekolumom, plej tima iz Pireja je naglasio da razume i poštuje stav drugih zemalja, Srbije i Litvanije, koje se protive da zovu strance u reprezentaciju.

- Iskreno poštujem ponos Srba i Litvanaca. Razumem njihov stav da ne žele naturalizovane igrače u reprezentaciji. Poštujem to. Jer, gledano iz američke perspektive, da li bih ja kao mladi igrač rekao: „Da, totalno je pošteno da dođe igrač iz inostranstva i zauzme mesto u reprezentaciji moje zemlje, iako nije Amerikanac“? Verovatno ne bih - rekao je Vokap.

Republika

Foto: Starsport

Erik Mekolum

Usledila je Tomasova "odbrana" u svoje ime.

- S druge strane, Erik (Mekolum) je proveo veći deo svog života u Evropi nego u SAD. I ja sam ovde u poslednjih sedam godina. Trenutno se više osećam Evropljaninom nego Amerikancem. Mislim, ipak, da bi trebalo da se govori i o tome koliko se mi iz SAD trudimo da se uklopimo u novu kulturu, društvo, što mnogi drugi ne rade. Ja sam to pokušavao od prvog dana kada sam došao u Grčku. Zaista sam učinio sve da se uklopim u kulturu naroda. Zato, iz mog ugla gledano, sasvim je fer što sam dobio priliku da igram za reprezentaciju - istakao je Vokap.

Nasuprot njemu, Erik Mekolum je mišljenja da bi zlatna medalja u rukama naturalizovanog igrača promenila stav i u Srbiji i Litvaniji.

- Po mom mišljenju, stav o naturalizaciji se često menja kada stignu uspesi. Mislim da bi tako nešto bilo i sa Litvancima i Srbima. I košarkaški Španije su se slično osećali, kao i narod tamo. A, onda kada se osvoji zlato, sve se polako zaboravi. Mislim da bi tako i Litvanci i Srbi zaboravili, kao što su Španci. Mnogi su imali štošta da kažu na račun Lorenza Brauna, bilo je raznih intervjua, tekstova u medijima, čak su i neki saigrači pričali. Ali, on ih je sve zagrlio, prihvatio, a pobede su sve zalečile - kategoričan je Erik Mekolum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading