AMERIKANAC ĆE IGRATI NA MUNDOBASKETU! Uzeo grčki PASOŠ, pa poručio: "Poštujem ponos Srba, da li bih..."

Autor:

Sport

31.07.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Košarkaš Tomas Vokap nastupiće za Itudisov tim na Svetskom prvenstvu ovog leta.

AMERIKANAC ĆE IGRATI NA MUNDOBASKETU! Uzeo grčki PASOŠ, pa poručio: "Poštujem ponos Srba, da li bih..."

Foto: Starsport

Selekcija Grčke značajno se pojačala pred Mundobasket, koji zajednički organizuju Japan, Filipini i Indonezija.

Amerikanac Tomas Vokap, koji nastupa za Olimpijakos, dobio je danas državljanstvo zemlje Helena i zvanično stekao pravo da igra za državni tim.

Posle svečanog čina, u razgovoru sa kolegom Erikom Mekolumom, plej tima iz Pireja je naglasio da razume i poštuje stav drugih zemalja, Srbije i Litvanije, koje se protive da zovu strance u reprezentaciju.

- Iskreno poštujem ponos Srba i Litvanaca. Razumem njihov stav da ne žele naturalizovane igrače u reprezentaciji. Poštujem to. Jer, gledano iz američke perspektive, da li bih ja kao mladi igrač rekao: „Da, totalno je pošteno da dođe igrač iz inostranstva i zauzme mesto u reprezentaciji moje zemlje, iako nije Amerikanac“? Verovatno ne bih - rekao je Vokap.

Foto: Starsport

Erik Mekolum

Usledila je Tomasova "odbrana" u svoje ime.

- S druge strane, Erik (Mekolum) je proveo veći deo svog života u Evropi nego u SAD. I ja sam ovde u poslednjih sedam godina. Trenutno se više osećam Evropljaninom nego Amerikancem. Mislim, ipak, da bi trebalo da se govori i o tome koliko se mi iz SAD trudimo da se uklopimo u novu kulturu, društvo, što mnogi drugi ne rade. Ja sam to pokušavao od prvog dana kada sam došao u Grčku. Zaista sam učinio sve da se uklopim u kulturu naroda. Zato, iz mog ugla gledano, sasvim je fer što sam dobio priliku da igram za reprezentaciju - istakao je Vokap.

Nasuprot njemu, Erik Mekolum je mišljenja da bi zlatna medalja u rukama naturalizovanog igrača promenila stav i u Srbiji i Litvaniji.

- Po mom mišljenju, stav o naturalizaciji se često menja kada stignu uspesi. Mislim da bi tako nešto bilo i sa Litvancima i Srbima. I košarkaški Španije su se slično osećali, kao i narod tamo. A, onda kada se osvoji zlato, sve se polako zaboravi. Mislim da bi tako i Litvanci i Srbi zaboravili, kao što su Španci. Mnogi su imali štošta da kažu na račun Lorenza Brauna, bilo je raznih intervjua, tekstova u medijima, čak su i neki saigrači pričali. Ali, on ih je sve zagrlio, prihvatio, a pobede su sve zalečile - kategoričan je Erik Mekolum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading