PEŠIĆ BESAN ZBOG MICIĆA: Prokomentarisao Atamanovu zabranu Vasi da igra protiv Turske

Autor:

Sport

13.11.2022

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor Srbije govorio o raznim temama.

PEŠIĆ BESAN ZBOG MICIĆA: Prokomentarisao Atamanovu zabranu Vasi da igra protiv Turske

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije u ponedeljak od 20 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić" dočekuje selekciju Turske u utakmici kvalifikacija za Mundobasket.

Dan uoči tog meča, konferenciju za medije održao je selektor "Orlova" Svetislav Pešić.

Popularni Kari se na početku obratio jasnom porukom za srpske medije.

Što si glasniji manje te slušaju. Ja sam počeo da se menjam, svi moramo da se prilagođavamo situaciji. Mi smo poznati što smo mnogo glasni, onda te svi čuju, ali ne slušaju. Za ovih godinu dana posetio sam sve moguće redakcije, nisam išao samo tamo gde me ne zovu, vrlo rado ću doći gde god me zovu. Dosta sam govorio o košarci i našem stanju, ali što sam više govorio i pokušavao da objasnim to se shvatalo kao alibi. Ne samo da pričam o našoj reprezentaciji, nego i o klubovima, u kakvom smo stanju, šta treba da uradimo. Želim da se menjam i ja, ali to i svi drugi moraju da urade. Mnogo stvari se desilo u košarci, ako želimo da idemo napred moramo da se prilagodimo. Ne zato što nismo najbolji, nego zato što želimo da budemo najbolji - rekao je Pešić.

Republika

Foto: Printscreen/FIBA/Youtube

Svetislav Pešić

Zatim je izneo svoja očekivanja od meča sa Turskom.

Ne bih širio priču o Turcima. Čeka nas izazovna utakmica, reakcija navijača je dobra. Svi su motivisani, želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom, damo maksimum u ovom trenutku kako bi pobedili. Utakmica nije presudna, ali može mnogo da nam donese, ne samo zbog dva boda nego što bi imali bolji međusobni duel sa Turskom. To može da bude jako važno, svako može svakoga da pobedi. Letonci će se prvi kvalifikovati, ne bih govorio o debaklu, kako su mnogi govorilo posle Evropskog prvenstva. Tako ni ovo nije presudno, ovo je za njih odlučujuća utakmica.

Nastavio je u istom ritmu.

To je ekipa sastavljena od nosioca igre u turskim klubovima. Videli smo prošle godine kako je Bursa napravila dobru igru, nosioci njihove igre su sada u ekipi. Tu je i Vilbekin. Veoma dobro sastavljena ekipa, moramo to da kažemo. Traba da znamo da ti igrači igraju u turskoj ligi, a polako dolazimo u situaciju da je to takmičenja uz ACB ligu jedno od najboljih u Evropi. Ne govorimo više o Feneru, Efesu koji su favoriti za titulu u Evroligi nego i o ostalim timovima. Ujednačena liga, veoma posećena. Malo je igrača koji napuštaju svoju zemlju, to su sve turski igrači koji su napredovali. Mahmutoglu je u životnoj formi, imaju tri vrhunska plejmejkera, sjajan balans spoljnih i unutrašnjih igrača. Naša odbrana mora da bude agresivna i potrebno je da odgovorimo na njihovu igru.

Republika

Foto: Starsport

Svetislav Pešić

Osvrnuo se i na septembarski Eurobasket, na kom je Srbija ispala u osmini finala.

- Rezultat na Evropskom prvenstvu nije debakl. To je bila jedna vrsta neuspeha, ali i uspeha. Ne pravdam se kada ostvarimo neuspeh, moramo da gledamo na proces, a iz njega da napravimo nešto što može da bude korisno za sledeću generaciju. Posle dugo godina svi igrači su se odazvali i pružili izvanrednu igru. Prezentirali su Srbiju, napravili spektakl u Štark areni pred navijačima. Ima tu dosta pozitivnih stvari, momci koji su danas tu su vredni. Motivišu mene, ja želim da im pomognem, ulazimo sa pozitivnom energijom u utakmicu sa Turskom. Želimo da energijom nadoknadimo neiskustvo. Pokušaćemo da to eliminišemo. Bilo bi dobro da se svi sada ujedinimo, sve klupske zastave u zastavu Srbije.

Selektor Turske Ergin Ataman, koji je i trener Efesa, nije dozvolio Vasiliju Miciću da igra na ovoj utakmici.

Nemamo reakciju, ne želim da stavimo to prvi plan pred utakmicu. Okrećemo se stvarima koje možemo da kontrolišemo. Vasilije je krenuo na put, izvadio je kartu, ali je nažalost odluka takva kakva je. Tužni smo zbog te odluke, ne samo zbog toga što jedan od naših najboljih igrača neće igrati, nego zato što nemamo objašnjene detalje. Ne bih želeo dalje da komentarišem - smatra Pešić.

Republika

Foto: Starsport

Vasilije Micić i Svetislav Pešić

"Orlovi" će biti lišeni i pomoći Nemanje Nedovića.

Imali smo komunikaciju, razmišljali smo da li ćemo ga zvati. Bila je dilema u razgovoru sa Crvenom zvezdom zbog njegovog stanja koje se popravlja. Ne želimo da silujemo i dovodimo igrača u rizik. Nedović je napredovao, ali još uvek ne može da odigra utakmicu za reprezentaciju sa potrebnom emocijom. Ne kažem da kada igra u Zvezdi nema emocije, ali za Zvezdu imaš puno utakmica, a ovo je jedna. Ne želimo da dovedemo do problema, doneli smo takvu odluku, na njega računam vrlo ozbiljno, sada je takva situacija.

Selektor Srbije nema problem sa povređenim igračima.

Dobri smo. Meč protiv Britanije je bio zahtevan, bilo je potrebno mnogo snage, atletski su mnogo, morali smo da budemo na tom nivou. Nije bilo povreda, svi koji su igrali tu utakmicu spremni su i za Tursku. Pridružili su se Vladimir Lučić i Marko Gudurić, oni su zdravi. Trenirali su sinoć dobro, imamo i večeras trening, a posle toga ćemo odrediti 12 igrača za utakmicu - dodao je Pešić.

Na kraju je otkrio i na koji način bi njegovi izabranici mogli da poboljšaju igru u napadu.

Sastanak smo počeli kako da ih napadnemo, kako da eliminišemo agresiju, atletiku i snažnu odbranu po čitavom terenu. Naravno, teško će biti bez dobre odbrane. Moramo da radimo na organizaciji napada, imali smo Jovića koji je igrao prvi meč posle pet meseci. Na svu sreću je za to vreme pokazao sve svoje kvalitete. Nije izgubio loptu za čitav meč, kontroliše svoju igru i čitavog tima. Sada nam treba još malo više agresije protiv Turske. Ne treba mnogo da razmišljamo, prva odluka je uglavnom najbolja. Prva prilika za šut vi ga uzmite, ako treba da idete na prodor - to je to. Na tome radimo, nadamo se da će to protiv Turaka da bude bolje u napadu - zaključio je selektor Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading