OD SEOSKOG FUDBALA DO MUNDIJALA: Kako su "Orlovi" prešli put preko trnja do zvezda!

Autor: Žarko Sokić

Sport

13.11.2022

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kataru će se čuti za timove kao što su Teleoptik, Jagodina, Grafičar, Kolubara, Zemun, kragujevački i obrenovački Radnički.

OD SEOSKOG FUDBALA DO MUNDIJALA: Kako su "Orlovi" prešli put preko trnja do zvezda!

Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije

Iz dana u dan raste mundijalska euforija.

Svetsko prvenstvo u Kataru na programu je od 20. novembra do 18. decembra, a Srbija će biti u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Selektor "Orlova", Dragan Stojković Piksi, objavio je na kojih 26 fudbalera računa u Kataru gde će prvi meč odigrati 24. novembra od 20 časova protiv Brazila.

Srbija ima odličan tim pun fudbalera koji su trenutno velike svetske zvezde. Ipak, nisu svi iz našeg nacionalnog tima krenuli sa vrha. Čak sedam fudbalera iz Piksijeve čete u nekom trenutku karijere igralo je niže lige naše zemlje! Takođe, još četvorica su bili deo timova koji su u to vreme igrali elitni rang srpskog fudbala, ali su zatim posrnuli i sada su niželigaši. Zbog Rajkovića, Milenkovića, Erakovića, Grujića, Lukića, Ilića, Kostića, Đuričića, Mladenovića, Lazovića i Mitrovića, na Svetskom prvenstvu će se čuti i za Jagodinu, Teleoptik, Grafičar, Kolubaru, Zemun, Radnički iz Kragujevca, Borac iz Čačka i Radnički iz Obrenovca.

Da krenemo redom...

PREDRAG RAJKOVIĆ

Kapiten zlatnih "Orlića" koji su se popeli na krov sveta na Novom Zelandu profesionalnu karijeru počeo je u Jagodini.

On je, pre prelaska u Crvenu zvezdu, uspeo da upiše četiri nastupa za Jagodinu koja je tada bila deo elite, ali je kasnije doživela velike probleme, te se sada klub iz ovog grada nalazi u Srpskoj ligi Istok i trenutno je na sedmom mestu. 

Republika

Foto: Starsport

Predrag Rajković

 

Rajković je za Jagodinu branio protiv Partizana (poraz 0:1), Smedereva (poraz 1:2), Crvene zvezde (poraz 1:2) i Donjeg Srema (pobeda 2:0).

NIKOLA MILENKOVIĆ

Milenković je sada jedan od najboljih defanzivaca Serije A, ali je karijeru, poput mnogih fudbalera Partizana, počeo u Teleoptiku.

Republika

Foto: Starsport

Nikola Milenković

 

On je u Srpskoj ligi Beograd upisao 13 utakmica za filijalu tima iz Humske pre nego što je postao prvotimac Partizana. Milenković sada vredi 20 miliona evra i za njega se interesuju mnogi evropski velikani.

STRAHINJA ERAKOVIĆ

Pre nego što je postao deo seniorskog tima Crvene zvezde, Strahinja Eraković imao je sezonu za pamćenje i u Grafičaru.

Igrao je kao pozajmljen fudbaler, na 21 meču uspeo je da postigne dva gola i stekne sigurnost, te se nametne kao prvi izbor za defanzivca Zvezde čiji je i sada član.

Eraković će biti jedini predstavnik Mozzart Bet Superlige Srbije u našem nacionalnom timu.

MARKO GRUJIĆ

Produkt omladinske škole Crvene zvezde takođe je morao na kaljenje.

Republika

Foto: Starsport

Marko Grujić

 

Marko Grujić odigrao je pet utakmica za Kolubaru u Prvoj ligi Srbije, ali je brzo pokazao da je taj rang prerastao. Dao je dva gola i ekspresno je vraćen na Marakanu odakle je krenuo put Evrope.

SAŠA LUKIĆ

Još jedan fudbaler koji je mlađe kategorije Partizana zamenio Teleoptikom.

Odigrao je Lukić 21 utakmicu u Prvoj ligi Srbije, postigao je tri gola, pa je brzo "Zemunelo" zamenio Humskom. Kasnije se odličnim igrama u crno-belom dresu preporučio Torinu čiji je i dalje član.

Republika

Foto: Starsport

Saša Lukić

 

Tokom karijere igrao je i za Levante.

IVAN ILIĆ

Ilić nije igrao niže lige, ali je nastupao za, sada posrnulog, velikana.

U sezoni 2018/19 Ilić je igrao za Zemun, odigrao je 16 utakmica, postigao tri gola, ali je ekipe iz Gornje Varoši ispala iz lige i od tada se nije vratila.

Republika

Foto: Starsport

Ivan Ilić

 

Zanimljivo je da je u Zemun stigao kao pozajmljen igrač Mančester sitija!

FILIP KOSTIĆ

Dete kragujevačkog Radničkog prošao je mlađe kategorije ovog kluba kom je kasnije doneo 1,25 miliona evra koliko je Groningen platio za njega.

Republika

Foto: Starsport

Filip Kostić

 

Imao je priliku Kostić da kao veoma mlad fudbaler odigra sezonu u Prvoj ligi Srbije. Tada je na 30 utakmica za Radnički postigao dva gola i najavio veliki potencijal. Sada Kostić dominira Serijom A, jedan je od najboljih igrača Juventusa, a prošle sezone osvojio je Ligu Evrope sa Ajntrahtom.

FILIP ĐURIČIĆ

Rođeni Obrenovčanin imao je priliku da nastupa za klub iz svog grada.

Republika

Foto: Starsport

Filip Đuričić

 

Odigrao je 17 utakmica za Radnički u Srpskoj ligi Beograd Đuričić, a posle toga karijera mu je procvetala. Bio je tada najbolje ocenjen fudbaler trećeg po redu ranga takmičenja, zatim je krenuo put Evrope, počeo da blista i uspeo je da obezbedi vizu za Katar.

DARKO LAZOVIĆ

Lazović je pre Crvene zvezde bio deo čačanskog Borca.

Igrao je u eliti sa ovim timom, čak je stigao i do Evrope gde je ispao od Ajaksa predvođenog Luisom Suarezom. Odigrao je 47 utakmica za Borac i postigao je sedam golova. Čačani su posrnuli, klub se ugasio, a sada se, pod imenom FK Borac 1926 takmiči u Srpskoj ligi Zapad.

FILIP MLADENOVIĆ

Poput Lazovića, i Mladenović je bio deo superligaškog Borca.

Odigrao je 33 utakmice za tim iz Čačka i tu je stekao punu afirmaciju. Kasnije je preko Zvezde stigao do reprezentacije, ali i BATE Borisova, Kelna, Standarda iz Liježa, Lehije iz Gdanjska i varšavske Legije.

ALEKSANDAR MITROVIĆ

Sada je najbolji strelac u istoriji reprezentacije, ruši rekorde, daje golove i donosi narodu mnogo radosti.

Ipak, na početku karijere Aleksandar Mitrović teško da je mogao da predvidi ovako nešto. Iz mlađih kategorija Partizana prosleđen je u Teleoptik na pozajmicu, a ni tu nije bio prvi izbor za napadača. Sve je počelo da se menja kada je dobio šansu protiv Mladenovca i dao gol u porazu svog tima rezultatom 2:3.

Usledilo je i više minuta na terenu, a Mitrović je to znao da iskoristi pa je na 26 utakmica postigao sedam pogodaka. Kasnije je "smirio ludu glavu", zablistao i u Partizanu, a ostalo je istorija...

Evo i spiska svih fudbalera Srbije koji su tokom karijere igrali za neki tim iz nižih liga naše zemlje ili za ekipu koja sada nije deo elite:

Predrag Rajković - Jagodina (tada deo elite, 4 utakmice)

Nikola Milenković - Teleoptik (Srpska liga Beograd, 13 utakmica)

Strahinja Eraković - Grafičar (Prva liga Srbije, 21 utakmica, 2 gola)

Marko Grujić - Kolubara (Prva liga Srbije, 5 utakmica, 2 gola)

Saša Lukić - Teleoptik (Prva liga Srbije, 21 utakmica, 3 gola)

Ivan Ilić - Zemun (tada deo elite, 16 utakmica, 3 gola)

Filip Kostić - Radnički Kragujevac (Prva liga Srbije, 30 utakmica, 2 gola)

Filip Đuričić - Radnički Obrenovac (Srpska liga Beograd, 17 utakmica)

Darko Lazović - Borac Čačak (tada deo elite, 47 utakmica, 7 golova)

Filip Mladenović - Borac Čačak (tada deo elite, 33 utakmice)

Aleksandar Mitrović - Teleoptik (Prva liga Srbije, 26 utakmica 7 golova)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading