TAJNA STARA SEDAM DECENIJA KONAČNO JE UGLEDALA SVETLOST DANA: Srpski Nobelovac je zbog nje redovno pratio Crvenu zvezdu! (FOTO)

Autor:

Sport

09.08.2022

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tereni Košarkaškog kluba Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu, po okončanju Drugog svetskog rata bili su stecište beogradske omladine, ali i velikog broja poznatih ličnosti ondašnje Jugoslavije.

TAJNA STARA SEDAM DECENIJA KONAČNO JE UGLEDALA SVETLOST DANA: Srpski Nobelovac je zbog nje redovno pratio Crvenu zvezdu! (FOTO)

Foto: ST/N. Mandić, Wikipedia

Tereni predratnog Bob kluba na Malom Kalemegdanu nakon okončanja borbi za oslobođenje prestonice, pripali su novoformiranom Fiskulturnom društvu Crvena zvezda. Članovi ovog kluba vrlo brzo su terene doveli u red, pa se na njima zaigrala i košarka kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

Dobro je poznata istorijska činjenica da je srpska i jugoslovenska košarka stasala upravo na Zvezdinim terenima podno kalemegdanskih zidina.

Muška sekcija crveno-belih punih deset godina bila je neprikosnovena u jugoslovenskim okvirima, dok su devojke sa Zvezdinim grbom na grudima dominirale čitavu deceniju i po. Počevši od 1946. do 1960. godine Crvena zvezda je u ženskoj konkurenciji osvojila ukupno 15 uzastopnih titula dršavnog šampiona.

Svoj doprinos klupskim uspesima dala je i Ljubica Otašević koja je crveno-beli dres nosila u periodu od 1951. do 1957. godine.

Foto: Facebook.com/Czv Nostalgija

Ljubica Otašević

 

Kada je sa tek navršenih 18 godina stupila na Mali Kalemegdan, Ljubica je plenila svojom lepotom što nije promaklo ni srpskom Nobelovcu Ivi Andriću koji je bio redovan gost na kamenim tribinama Zvezdinih terena.

Gradska legenda kaže da je pored velike ljubavi prema košarci Ivo Andrić gajio i (ne)skrivene emocije prema Ljubici, devojci iz Gornjeg Milanovca, koja je u Nobelovcu probudila i dodatnu ljubav prema crveno-beloj boji.

Foto: instagram.com/_lilith_nyx

Ivo Andrić nikada nije krio svoju ljubav prema Crvenoj zvezdi

 

Ljubica Otašević je rođena 2. avgusta 1933. godine u Gornjem Milanovcu. Na Mali Kalemegdan stiže 1951. godine i deo crveno-bele porodice bila je do 1957. kada je kao studentkinja Filozofskog fakulteta otišla u Italiju na usavršavanje jezika. Ujedno to je bio i njen kraj košarkaške karijere. Treba npomenuti da nikada više nije živela u Jugoslaviji.

Život joj se poptuno promenio tokom boravka u Engleskoj kada je upoznala predstavnika producentske kuće "Kolumbija". Dobila je ulogu na filmu, a čak je zbog svoje izražene lepote i sličnosti sa Sofijom Loren bila njena dublerka u filmu "Ključ" Kerola Rida.

Preminula je u 65. godini života, 12. aprila 1998. godine u Hjustonu.

Pored košarkaških kvaliteta i osvajanja šest šampionskih titula sa Crvenom zvezdom, kao i glumačkih dostignuća, Ljubica Otašević ostaje upamćena kao jedna od prvih fatalnih žena posleratnog Beograda za kojom su maštali velikani tog doba. Pored Ive Andrića, kako je nekada isticao nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Srđan Kalember, za prelepom Ljubicom uzdisali su političari Peko Dapčević, Ratko Dražević, kao i fudbaler Partizana Miloš Milutinović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading