Slede trenuci odluke: Srbija će uskoro dobiti novog šampiona – Crvena zvezda od njih nije izgubila više od jedne decenije!

Autor:

Sport

15.06.2022

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji srpski košarkaški šampionat stigao je do samog kraja. U narednim danima ekipe Crvene zvezde i FMR Meridiana odlučiće ko će poneti zvanje najbolje košarkaške ekipe u sezoni 2021/22.

Slede trenuci odluke: Srbija će uskoro dobiti novog šampiona – Crvena zvezda od njih nije izgubila više od jedne decenije!

Foto: Starsport

Puleni trenera Dejana Radonjića morali su kroz tri utakmice u polufinalnoj seriji da izbore plasman u direktnu borbu za trofej, dok su sa druge strane košarkaši FMP Meridiana bez borbe stigli do ove runde takmičenja, s obzirom da je, kao što je već dobro poznato, Košarkaški klub Partizan odustao od ovosezonske borbe za titulu.

Tokom dosadašnje istorije klubovi sa Malog Kalamegdana i iz Železnika tri puta su direktno odlučivali o nacionalnom šampionu i sva tri puta Crvena zvezda je iz tih serija izlazila kao pobednik.

Dve ekipe su se prvi put u finalu plej-ofa sastale u sezoni 1997/98. Takav epilog sezone bio je više nego iznenađujući s obzirom da su zvanje apsolutnih favorita imale ekipe Partizana i podgoričke Budućnosti koje su ligaški deo takmičenja okončale na prve dve pozicije sa svega dva poraza. Crvena zvezda je bila trećeplasirana sa čak sedam, dok je FMP prvu fazu takmičenja završio na petoj poziciji sa čak 11 ligaških poraza.

Međutim, doigravanje je pokazalo svu svoju nepredvidivu ćud. Crvena zvezda je do velikog finala stigla eliminacijom Lovćena i podgoričke Budućnosti, dok je klub iz Železnika bio bolji u odmeravanju snaga sa šabačkom Iva Zorkom i Partizanom.

I pored činjenice da je FMP tokom ligaškog takmičenja oba puta slavio u mečevima sa crveno-belima (72:80, 73:81), Crvena zvezda je smatrana favoritom, a to su košarkaši sa Malog Kalemegdana i potvrdili u prvom meču finalne serije pobedom od 63:56. Ipak, u drugom susretu FMP pravi brejk u tadašnjoj dvorani „Pionir“ i stiže do pobede 68:65. Taj poraz doveo je i do nesvakidašnje scene. Naime, uprava KK Crvena zvezda odlučila je da u sred borbe za trofej promeni trenera, pa je dotadašnjeg šefa Vladislava Lučića zamenio Mihajlo Pavićević.

Foto: Starsport

Vladislav Lučić

 

Ta promena je dala rezultata pa su crveno-beli ostvarili dva trijumfa u dvorani u Železniku čime su stigli do šampionske titule.

- Rezultati finalne serije u sezoni 1998/99:

Crvena zvezda : FMP Železnik 63:56

Crvena zvezda : FMP Železnik 65:68

FMP Železnik : Crvena zvezda 63:67

FMP Železnik : Crvena zvezda 76:77

Šampionsku ekipu Crvene zvezde činili su Igor Perović, Vojkan Benčić, Igor Rakočević, Jovo Stanojević, Zlatko Bolić, Milenko Topić, Vladimir Kuzmanović, Oliver Popović, Dejan Mišković i Željko Topalović.

Interesantno je napomenuti da je na drugoj strani u dresu FMP-a te sezone nastupao sadašnji trener Dejan Radonjić, a u ekipi su još bile buduće vedete domaće košarke Veselin Petrović, Nikola Jestratijević, Aleksandar Smiljanić, Goran Bošković, Goran Nikolić, Nikola Bulatović i Mladen Šekularac.

 

 

Do narednog duela dve ekipe u finalu plej-ofa prošle su gotovo dve decenije. U sezoni 2016/17 Crvena zvezda je bila apsolutni favorit, dok je ekipa iz Železnika još jednom u polufinalnoj seriji plej-ofa bila kobna za Partizan.

U samom finalu iznenađenja nije bilo. Nošena fantastičnim potezima Ognjena Dobrića, Crvena zvezda je pitanje šampiona države rešila u samo tri susreta ostvarivši višenego ubedljive pobede.

- Rezultati finalne serije u sezoni 2016/17:

Crvena zvezda : FMP 94:66

FMP : Crvena zvezda 76:91

Crvena zvezda : FMP 87:57

šampionsku ekipu Crvene zvezde te sezone su činili Milko bjelica, Njet Volters, Marko Gudurić, Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić, Branko Lazić, Luka Mitrović, Boriša Simanić, Marko simonović, Dion Tompson i Čarls Dženkins, a na klupi crveno-belih sedeo je, kao i sada Dejan Radonjić.

I naredne 2017/18 sezone dva rivala su odlučivala o šampionu Srbije, a epilog je bio identičan.

Crvena zvezda je navedenu sezonu okončala neuspehom u regionalnom takmičenju, pa je trenera Dušana Alimpijevića zamenio legendarni Milenko Topić koji je kroz plej-of doveo crveno-bele do pehara.

Republika

Foto: Starsport

Milenko Topić

 

U polufinalnoj rundi Crvena zvezda je eliminisala Večitog rivala, dok je klub iz Železnika bio bolji od čačanskog Borca. U finalu sve je rešeno u samo tri susreta i pehar je ponovo krasio vitrine kluba sa Malog Kalemegdana.

- Rezultati finalne serije u sezoni 2017/18:

Crvena zvezda : FMP 84:83

FMP : Crvena zvezda 62:68

Crvena zvezda : FMP 97:88

Šampioni Srbije postali su Pero Antić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Stefan Janković, Nikola Jovanović, Branko Lazić, Matijas Lesor, Alen Omić, Aleksa Radanov, Tejlor Ročesti, Džejms Feldin i Filip Čović.

 

 

Srpski evroligaš Crvena zvezda je apsolutni favorit i u predstojećoj finalnoj seriji, ali svakako niko košarkašima FMP Meridiana ne može oduzeti nadu da mogu iznenaditi crveno-bele. Međutim, treba naglasiti i podatak koji je poražavajući po momke kluba iz Železnika. U duelima Crvene zvezde i FMP-a, „Panteri“ su poslednji put slavili 2011. godine. Bio je to meč 13. kola Super lige Srbije, a ekipa FMP je u svojoj dvorani slavila rezultatom 97:87.

Neka finale počne...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading