Čerupanje i bočni udari: Na pomolu RASPAD ABA lige?

Autor:

Sport

08.06.2022

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regionalno košarkaško takmičenje pred novu sezonu biće na najvećem ispitu još od osnivanja 2001. godine.

Čerupanje i bočni udari: Na pomolu RASPAD ABA lige?

Foto: Starsport

Nedavno je završena još jedna sezona regionalne ABA lige, a Crvena zvezda je posle pet mečeva u finalnoj seriji pobedila Partizan i izborila ponovno učešće u Evroligi.

Ipak, takmičenje na Jadranu od naredne sezone moglo bi da izgleda potpuno drugačije, možda dolazi i najgori momenat još od osnivanja 2001. godine. 

Republika

Foto: Starsport

Slavlje košarkaša Crvene zvezde posle osvojene ABA lige

Čerupanje, raspad, ali i prvi veliki bočni udarac, ABA liga bi mogla da doživi od rukovostva VTB lige pošto je upućen poziv beogradskim večitim rivalima za učešće u istoj!

VTB liga je prvenstvo u kojem učestvuju predstanici Rusije, Belorusije, Kazahstana, a do nedavno Poljske i Estonije, a njihovi klubovi su napustili takmičenje zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kako se može čuti, crveno-beli i crno-beli nisu odbili ponudu VTB lige i razmatraju je, ali glavno pitanje oko kojeg se lome koplja je kako će uticati na plasman u Evroligu.

Republika

Foto: Starsport

VTB ili ABA liga? Nikola Kalinić i Zek Ledej

Da ABA ligi preti čerupanje mogli smo da predpostavimo i u maju kada je stigla vest da su hrvatski klubovi iz regionalnog takmičenja - Cibona, Zadar i Split dobili ponudu da napuste takmičenje na Jadranu i postanu deo Alpe Adrija Kupa.

U toj ligi učestvuju timovi iz Austrije, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije, a upravljačko telo pripada FIBA.

Da je to ozbiljna ideja, govorio je i legendarni hrvatski košarkaš, a sada predsednik Saveza, Dino Rađa.

Republika

Foto: Starsport

Uskoro u novom takmičenju? Košarkaši Cibone

- Nismo ništa odlučili, ali smo na sednici u utorak ponudili klubovima opciju da igraju u Ligi šampiona, Evrokupu i Alpe Adria kupu i za sve će biti plaćeni. Naravno, ako se dogovore, od sledeće sezone neće moći da igraju u ABA ligi.To bi jednostavno bilo nemoguće zbog rasporeda - rekao je Rađa i dodao:

- Ali mislimo da bi to bilo odlično za hrvatsku košarku. Šta nam je donela ABA liga u poslednjih 20 godina? Ništa. Živimo, stalno se borimo da ostanemo, a ta liga se pretvorila u poligon za Crvenu zvezdu i Partizan da dovode strance. Pitamo se kad su nas tukli Rumuni i Poljaci. Pa hajde da promenimo nešto.

Republika

Foto: Starsport

Pred velikom odlukom - Dino Rađa

Poslednji bočni udar na ABA ligu usledio je preko Zlatibora. Naime, klub iz Čajetine dobio je poziv od strane FIBA da nastupa u Ligi šampiona u narednoj sezoni.

Ne mora da čudi ukoliko Zlatibor prihvati ovu ponudu, pošto su čelnici kluba bili ljuti što ne mogu da igraju u ABA ligi, iako su bili najbolji u drugoligaškom rangu, a sve zbog pravila od pet srpskih klubova u eliti.

 

 

Ipak, ukoliko Zlatibor bude igrao FIBA Ligu šampiona, zauvek će sebi zatvoriti vrata učešća u ABA ligi u nekim narednim godinama.

Sve u svemu, regionalno košarkaško takmičenje nalazi se na velikom ispitu, a sigurno da ovo neće biti prvi bočni udari, čerupanje i pokušaj raspada takmičenja koje traje već 21 godinu na Jadranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading