LEGENDE PARTIZANA TRI DECENIJE NAKON ISTORIJSKE TITULE PRVAKA EVROPE: Snimaće se film o istanbulskoj noći! (FOTO)

Autor: M.S.

Sport

16.04.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemojte se ljutiti što sam zaćutao za trenutak, izgovorio je komentator Dragan Nikitović na današnji datum pre tačno 30 godina, kada je Saša Đorđević čuvenom trojkom odveo Partizan na krov Evrope! Crno-beli su, predvođeni Željkom Obradovićem, 16. aprila 1992. u Istanbulu ispisali istoriju i podigli pehar Kupa evropskih šampiona, današnje Evrolige, savladavši u velikom finalu Huventud sa 71:70 u areni "Abdi Ipekči".

LEGENDE PARTIZANA TRI DECENIJE NAKON ISTORIJSKE TITULE PRVAKA EVROPE: Snimaće se film o istanbulskoj noći! (FOTO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

Najzaslužniji za uspeh crno-belih bio je Đorđević, koji je postigao koš na tri sekunde do kraja i tako postao besmrtan. Međutim, MVP titula pripala je, na kraju, Predragu Daniloviću, koji je u velikom finalu postigao 25 poena.

ISPISANA ISTORIJA

Prošlo je već tri decenije od najvećeg uspeha u istoriji JSD Partizan, a akteri duela protiv Huventuda Željko Rebrača, Zoran Stevanović i Mlađan Šilobad u razgovoru za Srpski telegraf istakli su da sećanja i dalje ne blede.

Nekadašnja NBA zvezda Željko Rebrača smatra da bi po njihovoj generaciji mogao da se snimi film.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

KK Partizan proslava trofeja u Istanbulu

- Meni 1992. izgleda kao bajka. Može film da se napravi po nama i onome što smo postigli. Ja sam bio tada jedan od mlađih igrača u timu i mogu da kažem da sam, zahvaljujući tom uspehu, napravio karijeru. Učio sam od Stefanovića i ostalih - objasnio je Rebrača.

Put ka trofeju Kupa evropskih šampiona nije bio lak. Posebno jer su zbog sankcija u Jugoslaviji morali sve utakmice da igraju kao domaćini u Fuenlabradi, predgrađu Madrida. Međutim, Šilobad je istakao da njihov uspeh to čini još većim.

- Stvarno je bila specifična sezona, posebno zbog dešavanja u zemlji. Samo mi znamo kroz šta smo sve prolazili. Sećam se da su roditelji Predraga Danilovića bili još u Sarajevu i da smo razmišljali da li će se izvući ili ne. Bila je stvarno teška sezona i niko nije očekivao da stignemo do kraja - objasnio je izvršni direktor crno-belih.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Željko Rebrača

OSTVARIO SAN

Šef mlađih kategorija Partizana Zoran Stevanović otkrio je da je Saši Đorđeviću bila životna želja da postigne onakav koš.

- Meč protiv Huventuda u finalu bio je poseban. Sećam se situacije kada je Morales dobio loptu i dodao je greškom Koprivici, a on Đorđeviću. Niko nije verovao da će Saša uspeti to da pogodi. Međutim, on je time ostvario svoj san jer je uvek govorio da mu je želja da ubaci taj jedan bitan koš - zaključio je Stevanović.

Šilobad: Hvala Fuenlabradi

Košarkaški klub Fuenlabrada je pre nedelju dana u čast crno-belih nosio dresove s natpisom "Partizan de Fuenlabrada" na meču s Obradoirom 93:92. Šilobad je istakao da mu je drago jer Španci ne zaboravljaju Partizan.

- Video sam šta su uradili i to mi mnogo znači. Oni stvarno vole naš klub i nikada nas nisu zaboravili. Redovno se čujemo s ljudima iz Fuenlabrade, a kada smo išli kod njih pre deset godina, odneli smo im i repliku pehara. Može se reći da je Partizan probudio košarku u ovoj zemlji i zato nas oni toliko vole - objasnio je Šilobad.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

KK Partizan proslava Istanbula 1992

Stragijev bingo u Madridu

Crno-beli su u sezoni 1992. imali veoma mladu ekipu, a Željko Rebrača je rekao da je bila fenomenalna atmosfera u timu.

- Sećam se više putovanja. Nikada neću zaboraviti kada smo bili u Madridu i kada je Stragi osvojio bingo. Sve nam je išlo od ruke. Bila su to lepa vremena. Meni je sve bilo nekako novo i zanimljivo. Drugačije sam doživljavao košarku - ispričao je Rebrača.

Zoran: Lepo je igrati pred svojom publikom

Nekadašnji centar Zoran Stevanović priznao je da mu je drago što su tokom 1992. odigrali bar jednu utakmicu u Beogradu protiv Knora.

- Osim finala, posebno mi je draga utakmica koju smo odigrali protiv Huventuda u grupnoj fazi, gde sam šutirao penale u završnici i dobili smo s pola koša 76:75. Zatim meč protiv Knora u Beogradu 78:65, to je jedini meč koji smo odigrali pred domaćim navijačima. Bilo je oko 4.000 ljudi, a za to vreme to je bio uspeh - rekao je Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading