REVOLUCIJA: Menja se format - prvenstva sveta više neće biti na 4 godine?

Autor:

Sport

20.12.2022

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promena koja bi mogla da uzburka sportsku javnost.

REVOLUCIJA: Menja se format - prvenstva sveta više neće biti na 4 godine?

Foto: Tanjug/AP

Tek što se završilo Svetsko prvenstvo u Kataru, predsednik FIFA Đani Infantino ima nove ideje, koje bi mogle da dovedu do revolucionarnih promena u fudbalu.

Infantino ima želju da se svetsko prvenstvo u fudbalu održava na svake tri godine, što je deo njegovog plana revolucije međunarodnog fudbala, tvrdi "Dejli Mejl". Prvi čovek svetske kuće fudbala ohrabren je velikim uspehom Mundijala u Kataru, pre svega komercijalnim i finansijskim, pa je ohrabren ovim ishodom spreman na nove korake.Mundijal u Kataru je doneo gotovo sedam milijardi prihoda, što je povećanje od oko 960 miliona evra u odnosu na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. 

Foto: Tanjug/AP

Đani Infantino, predsednik FIFA

Ipak, i da se iz FIFA odluče za ovaj korak, promene ne bi mogle da se dese pre 2030. godine, pošto je do tada već utvrđen kalendar i nisu moguće nikakve promene. To nije problem za Infantina, pošto planira da na čelu FIFA bude puna tri mandata, odnosno sve do 2031. godine.

Infantina očekuje velika borba, pošto u ovom trenutku UEFA i južnoamerički CONMEBOL udruženo dejstvuju protiv ideje o skraćenju pauze između Mundijala. Podsetimo, Arsen Venger je nedavno predložio da se svetska prvenstva igraju na svake dve godine, što je izazvalo negativnu reakciju čelinika evropskog i južnoameričkog fudbala. Veruje se da oni biti i protiv i Infantinove ideje.

FIFA za sada ništa ne želi javno da kometariše, ali deluje da su u svetskoj kući fudbala prilično odlučni da uvedu velike promene u vezi sa reorganizacijom postojećeg kalendara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading