NOVE VELIKE PROMENE: Đani Infantino objavio REVOLUCIJU pred finale Mundijala!

Autor:

Sport

16.12.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi dan, nova velika promena u fudbalu.

NOVE VELIKE PROMENE: Đani Infantino objavio REVOLUCIJU pred finale Mundijala!

Foto: Tanjug/AP

Đani Infantino

Đani Infantino, prvi čovek FIFA, objavio je danas da će od 2025. startovati reformisano Svetsko klupsko prvenstvo na kome će igrati 32 kluba, uprkos protivljenju UEFA i brojnih evropskih klubova.

Umesto da se o klupskom prvaku sveta odlučuje svake zime, turnir će se ubuduće igrati na svake četiri sezone, što znači da će na njemu učestvovati poslednja četiri šampiona Evrope, Južne Amerike, Azije, Afrike, KONKAKAF zone i Okeanije. Pride će Evropa i Južna Amerika imati po osam predstavnika, a pretpostavlja se četiri poražena finalista Lige šampiona. Ko će igrati ako neka ekipa osvoji trofej više puta, ili se isto finale ponovi dva puta u četiri godine, i dalje nije poznato.

UEFA se do sada opirala ovakvoj ideji, jer se pribojava da bi novo Svetsko klupsko prvenstvo moglo postati popularnije od Lige šampiona. I klubovi su bili protiv, navodno zbog brige o zgusnutom kalendaru, ali se spekuliše da bi FIFA mogla da ih odobrovolji nagradnim fondom od oko 170.000.000 evra.

Foto: Tanjug/AP

Đani Infantino je bio na meti kritika zbog SP u Kataru

Treba ipak reći da je Evropska klupska asocijacija (ECA) tokom Mundijala trebalo da razgovara sa Infantinom, ali je on odustao u poslednjem trenutku kada je shvatio da neće dobiti podršku. Ipak, očigledno je da ipak ne odustaje. 

Takođe, Infantino je pričao hvalospeve o Mundijalu u Kataru.

- Grupe sa četiri tima su na ovom Mundijalu bile veliki uspeh i kad gledamo neka druga velika takmičenja, poput Evropskog prvenstva, mislim da su grupe sa četiri selekcije neverovatne. Moramo da opet diskutujemo o formatu – 16 grupa od tri reprezentacije ili 12 od četiri? To će biti na agenda na narednim sastancima - rekao je Infantino.

Ne krije ni da je Mundijal, suprotno volji većine, proširen zbog novca.

- Prihodi će skočiti od TV prava, sponzorskih ugovora, prodaje ulaznica, igraćemo na ogromnim stadionima na kojima se obično igra američki fudbal… U ovom ciklusu smo zaradili 7.500.000.000 dolara, to je milijarda više nego ranije i to u doba pandemije… Za sledeći ciklus planiramo budžet od 11.000.000.000 dolara, a od toga će čak 10.000.000.000 da se vrati direktno fudbalu - rekao je on.

Do kraja Mundijala u Kataru ostala su još dva meča, u kojima će se sastati Hrvatska i Maroko, u meču za treće mesto, odnosno Francuska i Argentina, u velikom finalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading