POVRATAK U REALNOST: Pet razloga zbog kojih je Srbija doživela KRAH u Kataru!

Autor:

Sport

03.12.2022

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadali smo se dobrom rezultatu, a na kraju smo završili na dnu grupe.

POVRATAK U REALNOST: Pet razloga zbog kojih je Srbija doživela KRAH u Kataru!

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije posle poraza od Švajcarske

Fudbaleri Srbije doživeli su novi poraz od Švajcarske na Mundijalima, ovoga puta u meču trećeg kola grupe G, pa su takmičenje u Kataru završili na samom dnu sa samo jednim osvojenim bodom.

Lako je biti general posle bitke, ali ne treba mnogo fudbalskog znanja da se vidi da Srbija ni blizu nije ličila na onaj tim iz kvalifikacija ili iz Lige nacija, gde je u Oslu svela Halanda i družinu na samo jednu šansu za 90 minuta. U Kataru smo videli totalno drugo lice naših fudbalera, pa nije ni čudo što je Mundijal za nas završen već u grupi. Ovo su pet ključnih razloga zašto su stvari krenule naopako.

1. ODBRANA

Da Kostarika nije primila sedam golova od Španije, Srbija bi bila najgora odbrana prvenstva. Prvo poluvreme protiv Brazila nije loše izgledalo, ali su nas u drugom poluvrmenu "Karioke" vratile u realnost. Tešili smo se da je to zbog snage Brazila, ali je prava snaga srpske odbrane pokazana u meču sa Kamerunom. Imali smo 3:1, sve u svojim rukama, ali smo prejeftino dopustili dve kontre, ekipi koja samo na taj način može da postigne gol, a Milenkovićevo kašnjenje da napravi dve ofsajd zamke je omogućilo Kamerunu da stigne do izjednačenja.

Foto: Starsport

Strahinja Pavlović je ostavio najbolji utisak od naših štopera

Slično je bilo i protiv Švajcaraca. Koliko god mi bili opasni u napadu, delovalo je da "sajdžije" mogu da postignu gol kada god žele, pa nas je Vanja Milinković-Savić spasao nekoliko puta. Ispadali su i Veljković, Pavlović i Milenković, bekovi su trčali koliko su mogli, ali to nije bilo dovoljno, pa je naša odbrana na kraju završila sa čak osam primljenih golova. Mnogo i za selekciju koja dođe do finala, a tek za nekoga koji je odigrao samo tri meča.

2. BOČNI UDARI

Teško je zamisliti odlazak Srbije u bilo kom sportu na neko veliko takmičenje, a da ne postoje neki "bočni udari" koji će ometi naš tim, a tako je bilo i ovoga puta. U medijima su se pojavile brojne glasine, koje su definitivno uticale na naše fudbalere u Kataru, koji su vrlo često morali da odgovaraju na škakljiva, a ne na fudbalska pitanja novinara. Ukoliko želimo neki veći rezultat od njih, onda moramo i da ih pustimo i makar jednom ne pravimo skandale, makar dok traje prvenstvo.

Foto: Dražen Ostojić

Akcenat je vrlo često bio na stvarima van fudbala

3. LOŠE ODLUKE SELEKTORA

Dragan Stojković Piksi je konačno vratio veru Srbiji u fudbal, ali je i on, baš kao i njegovi prethodnici doživeo debakl na klupi. Pravio je selektor čudne odluke, nijedan meč nismo počeli sa istim timom, promeni je formaciju u odnosu na kvalifikacije, ali mu ljudi u Srbiji najviše zameraju izmene.

Foto: Tanjug/AP

Draan Stojković Piksi je napravio nekoliko grešaka u Kataru

Protiv Kameruna se nismo povukli na vreme, a podatak koji bode oči je da je prva izmena napravljena tek u 77. minutu, ako se izuzme izlazak Pavlovića zbog povrede. Loši potezi su viđeni i sinoć, a u situaciji kada se juri rezultat verovatno neće pomoći uvođenje Maksimovića i Đuričića, koji su defanzivniji u odnosu na Tadića i Milinković-Savića.

4. POVREDE KLJUČNIH IGRAČA 

Nadali su se naši navijači da ćemo na Mundijal otići nikad spremniji, ali je realnost bila suprotna. Sve je počelo sa povredom Mitrovića u meču sa Švedskom, ta povreda noge se odužila, pa je jasno da "Mitrogol" nije došao na prvenstvo najspremniji.

Foto: Starsport

Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović su bili roviti

Na to se nadovezala i povreda Vlahovića, koji je na prvenstvu odigrao svega 80 minuta, a u prilog nisu išle ni situacije sa Ivanom Ilićem, Filipom Kostićem i brojnim drugim igračima, koji su na turnir stigli sa sitnijim povredama.

5. NAJTEŽA GRUPA

Po običaju, Srbija je dobila najtežu grupu na prvenstvu. Brazil je svakako glavni favorit za titulu, Švajcarska vrlo solidna i kompaktna ekipa, dok je Kamerun jedna od najboljih ekipa iz Afrike, što su pokazali i u meču sa Brazilcima.

Foto: Tanjug/AP

Kamerun je uspeo da savlada moćni Brazil i osvoji 3. mesto

Deluje da je smo mogli proći bolje iz svih šešira, pogotovo kada se pogleda kakav su kolaps doživele neke vrlo ozbiljne selekcije, poput Belgije, Nemačke i Danske, koje očigledno nisu stigle na turnir u dobroj formi, ali je sreća Srbiji opet okrenula leđa.

ZAKLJUČAK

Otišli smo u Katar i nadali se dobrom rezultatu, a to bi objektivno bio plasman dalje iz grupe G, ali smo na kraju Mundijal završili na 29. mesto od 32 ekipe, gore nego u Rusiji 2018.

Svakako je da je mnogo stvari uticalo na konačan plasman Srbije, ali realnost je, da uz sve navedeno, naši igrači ponovo nisu uspeli da savladaju mentalnu barijeru i da pokažu najbolje kada je to stvarno najpotrebnije. Srbija će priliku za neki bolji rezultat morati da sačeka, a prva šansa je EURO 2024, kada će i dalje ovi igrači biti u zenitu svoje karijere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading