REPRIZA ANTOLOGIJSKOG MEČA: Srušen san celog kontinenta - Gana juri OSVETU protiv Urugvaja!

Autor:

Sport

02.12.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meč koji je obeležio Mundijal 2010. godine.

REPRIZA ANTOLOGIJSKOG MEČA: Srušen san celog kontinenta - Gana juri OSVETU protiv Urugvaja!

Foto: Tanjug/AP

Drugog jula 2010. godine, na "Soker siti" stadionu, sada poznatijim pod imenom FNB, odigran je jedan od najzanimljivijih mečeva u istoriji Mundijala, koji je završen pobedom Urugvaja nad Ganom posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, nakon što je posle produžetaka rezultat bio 1:1.

Trinaesti dan Mundijala možete pratiti u live blogu.

Na taj način, "Urusi" su obezbedili plasman u polufinale Mundijal u Južnoj Africi, dok je Gana u šokantnoj završnici ostala bez polufinala, pa tako ni jedna afrička selekcija i dalje nema plasman među četiri najbolje.

Gana, koju je sa klupe predvodio Milovan Rajevac, povela je u finišu prvog poluvremena golom Sulija Muntarija, da bi na 1:1 izjednačio čuveni Diego Forlan, u 55. minutu meča. Golova nije bilo sve do kraja meča, pa smo videli produžetke.

A tamo se dogodila istorija. Gana je u poslednjem minutu dobila prekid, lopta je pala u kazneni prostor, pa je usledio šut ka golu Fernanda Muslere. Na gol liniji se isprečio Luis Suarez, koji je nogom sjajno zaustavio šut, ali se lopta ponovo vratila afričkoj selekciji. Usledio je pokušaj glavom, a njega je na samoj gol liniji zaustavio Luis Suarez, ali ovoga puta rukom, pa je Gana dobila priliku da sa penala u poslednjem minutu stigne do ogromne pobede. Suarez je naravno dobio i crveni karton za svoj potez.

Foto: Tanjug/AP

Luis Suarez, legenda Urugvaja

Odgovornost je preuzeo Asamoa Đan, ali je njegov šut zaustavila prečka, na opšte slavlje svih urugvajskih fudbalera, pa se ušlo u penale. U prvoj seriji su pogađali Forlan i upravo Đan, koji je i pored promašaja ponovo uzeo odgovornost. Zatim su pogodili i Viktorino i Apija, a prednost Urugvaju je doneo Skoti.

Prvi koji je promašio bio je Mensa za Ganu, pa je južnoamerička selekcija bila u prednosti, ali samo na kratko, pošto je i Maksi Pereira promašio penal. Da budu tri uzasopna promašaja pobrinuo se Dominik Adija, čiji je udarac zaustavio Muslera, pa je Urugvaj imao prednost od 3:2 posle četiri serije. Loptu na belu tačku je namestio Sebastijan Abreu, koji je zatim poslao panjenku u mrežu Kingsona, a slavlje Urugvaja je moglo da počne, dok su fudbaleri Gane u šoku ostali da leže na travi još dugo posle poslednjeg fudbalskog zvižduka.

Urugvaj ipak nije uspeo da ponovi neke prethodne uspehe sa Mundijala, pošto je u polufinalu, lišen pomoći Suareza, izgubio od Nemačke, a zatim i u meču sa bronzu od Holandije, pa su u Južnoj Africi ostali kratkih rukava. Za utehu im ostaje da su bili akteri antologijskog meča.

Danas, 12 godina kasnije, novi susret ove dve selekcije. Gana ima sve u svojim rukama, pobeda je vodi dalje, a verovatno i remi, osim u slučaju da Južna Koreja ne pobedi Portugal sa dva gola razlike. Sa druge strane, Urugvaj mora da pobedi, ali i da se nada pozitivnom rezultatu drugog meča, kako bi obezbedio mesto u osmini finala.

Ipak, ovo prvenstvo je nepredvidivo, što se najbolje moglo videti sinoć, u ludoj završnici grupe E, tako da se čini kao da se stvara prilika za novu istoriju u susretima ovih selekcija. Meč Gane i Urugvaja počinje u 16 časova na "Al Janub" stadionu, a u isto vreme će na "Edukejšn siti" stadionu snage odmeriti Portugal i Južna Koreja.

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading