ISTORIJA U KATARU: Revolucija na Mundijalu - posle 92 godine došlo je do VELIKE PROMENE!

Autor:

Sport

21.11.2022

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 22 Mundijala, konačno ćemo videti izmenu na Svetskim prvenstvima.

ISTORIJA U KATARU: Revolucija na Mundijalu - posle 92 godine došlo je do VELIKE PROMENE!

Foto: YoutubePrintscreen

Na Svetskom prvenstvu u Kataru videćemo i žene u ulozi sudija, nešto što se nikada do sada nije desilo u istoriji Mundijala.

Drugi dan Mundijala možete pratiti na live blogu.

Čast da dele pravdu u azijskoj zemlji dobile su Stefani Frapar, rođena u Francuskoj, zatim Salima Mukosonga, poreklom iz Ruande, kao i Jošimi Jamašita, koja dolazi iz Japana.

To je prvi put u 92-godišnjoj istoriji najprestižnijeg fudbalskog turnira da će žena suditi utakmicu. Frapart je ranije ušla u istoriju kao prva žena koja je sudila utakmice u francuskoj Ligi 1, UEFA Ligi šampiona i kvalifikacionim utakmicama za Svetsko prvenstvo. Ona je 2009. godine dobila licencu od strane FIFA, a već 13 godina se bavi ovim poslom pd okriljem krovne fudbalske organizacije.

Foto: Tanjug/AP

Stefani Frapar je najbolji ženski sudija na svetu

Što se tiče samog prvenstva, Francuskinja je izjavila dainače ne bi išla, ali da će ovo možda poboljaštati položaj žena u Kataru.

 - Ići ću tamo na takmičenje. Inače ne bih išla, ali će možda ovo Svetsko prvenstvo poboljšati prava žena u zemlji - izjavila je Stefani Frapar.

Ruanđanka Mukansanga, kao i Jošimi Jamašita takođe su izabrane da sude na najvećoj svetskoj sceni. Njih tri su složne u oceni da su spremne da sude na prvenstvu, iako će se nalaziti pod budnim okom javnosti zbog svog pola.

Foto: Tanjug/AP

Daniele Orsato je delio pravdu na prvoj utakmici ovog Mundijala

Podršku im je dao i Pjerluiđi Kolina, šef sudijske komisije, koji je izjavio da žene nisu izabrane zbog svog pola i da će im biti dozvoljeno da sude utakmice u kojima učestvuju konzervativne nacije kao što su Saudijska Arabija i Iran.

Svetsko prvenstvo je juče počelo utakmicom između Katara i Ekvadora, a priliku da deli pravdu u prvoj utakmici imao je Daniele Orsato, italijanski sudija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading