DAN D ZA REŠAVANJE KRIZE NA KOSOVU I METOHIJI? Sastanci Vučića i Kurtija počeli u 8!

Autor:

Vesti

21.11.2022

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u Briselu, u okviru dijaloga sa Prištinom, o krizi na Kosovu i Metohiji uoči početka najavljenog kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

DAN D ZA REŠAVANJE KRIZE NA KOSOVU I METOHIJI? Sastanci Vučića i Kurtija počeli u 8!

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

U razgovorima će, prema najavi iz Brisela, učestvovati visoki predstavnik EU Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će se od osam časova sastati, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU, podseća RTS.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice akronima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sa Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading