OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA: Katar platio 15.000.000.000 dolara da bi organizovao Mundijal!

Autor:

Sport

08.11.2022

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada više dileme nema, otkriveni su svi detalji vezani za SP u Kataru.

OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA: Katar platio 15.000.000.000 dolara da bi organizovao Mundijal!

Foto: Tanjug/AP

Mundijal u azijskoj državi je sve bliži, a shodno tome, ponovo se pokreću priče o tome kako je Katar dobio organizaciju prvenstva.

Sep Blater, nekadašnji predsednik FIFE, priznao je da je organizacija prvenstva u Kataru velika greška i da je propuštena šansa da se pomire Rusija i SAD.

- Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da Sjedinjene Američke Države dobiju domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira i prijateljstva za ove dve zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svetsko prvenstvo - izjavio je Švajcarac.

Foto: Tanjug/AP

Sep Blater i Vladimir Putin

Ipak, početni plan nije uspeo, a kao glavne krivce, Blater navodi Platnijia i Sarkozija, bivšeg predsednika Francuske.

- A onda me je sedam dana pre FIFA kongresa 2010. godine nazvao Mišel Platini i rekao da naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od predsednika Sarkozija koji je upravo završio sastanak sa prvim čovekom Katara.

Blater takođe navodi i da je Platini popustio pod pritiskom predsednika države.

- Sarkozi je tada rekao Platiniju da želi da dodele Kataru domaćinstvo Svetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada pitao šta bih ja uradio da predsednik traži nešto od mene. Rekao sam da nemam taj osećaj, jer mi u Švajcarskoj nemamo predsednika. Na kraju su četiri glasa koje je doneo Platini presudila da Katar bude domaćin umesto SAD. Eto, to je istina.

Za kraj, priznaje da je to bilo zbog novca, pošto je Francuska nedugo zatim dobila borbene avione od Katara, koji su vredeli preko 15 milijardi dolara.

- Pa naravno da je sve bilo zbog novca. Šest meseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrednosti od skoro 15 milijardi dolara - podsetio je Blater.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a trajaće sve do 18. decembra, za kad je zakazano veliko finale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading