HOĆE LI SE SVETSKO PRVENSTVO UOPŠTE ODRŽATI? Teške optužbe na račun organizatora predstojeće smotre fudbala!

Autor:

Sport

27.10.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do početka najveće svetsko smotre fudbala ostale su tri nedelje, ali se čini da su nefudbalske stvari trenutno u epicentru zbivanja.

HOĆE LI SE SVETSKO PRVENSTVO UOPŠTE ODRŽATI? Teške optužbe na račun organizatora predstojeće smotre fudbala!

Foto: Tanjug/AP

Svetsko fudbalsko prvenstvo, 22. u nizu na programu je u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Međutim, kao nikada do sada političke igre zaokupiraju fudbalsku javnost širom planete. Ukrajina i Italija su već uputile zahtev da im se za "zelenim stolom" omogući učešće na ovom takmičenju time što bi reprezentaciji Irana bilo onemogućeno učešće usled pomoći koje ova država pruža Rusiji u ratu koji već deset meseci traje na teritoriji Ukrajine, a sada je svoj glas podigla još jedna članica svetske fudbalske organizacije FIFA.

Naime, reprezentativci Australije podigli su svoj glas protiv tretmana više od 1,5 miliona stranih radnika u ovoj zemlji, kao i restriktivnih zakona iz oblasti ljudskih prava koji se prevashodno odnose na prava LGBT populacije.

Foto: Twitter.com

Pravila ponašanja koje su katarske vlasti uputile gostima predstojećeg Svetskog prvenstva

 

Tim povodom dvojica australijskih reprezentativaca iznela su stav nacionalnog tima "zemlje kengura":

- Odluka da Katar bude domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva dovela je do velikih patnji radnika koji učestvuju u organizaciji ovog turnira - istakao je Džekson Irvajn, a njegov reprezentativni kolega Denis Genrej osvrnuo se na ljudska prava za koje smatra da su ugrožena u ovoj državi Bliskog Istoka:

- Mi igrači podržavamo prava LGBT osoba, ali ljudi u Kataru nisu slobodni da vole osobu koju odaberu.

Foto: Tanjug/AP

Australijski nacionalni tim tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

 

Povodom svega navedenog oglasio se i šeik Tamim bin Hamad Al-Tani. Katarski vladar je istakao da su pojedine kritike bile konstruktivne, ali i da su mnoge informacije bile izmišljene i zadržale su dvostruke aršine.

Da je atmosfera pred start Svetskog fudbalskog prvenstva prilično usijana, govori podatak da su pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava čak pozvale nacionalne saveze i njihove čelnike da bojkotuju predstojeću smotru fudbala.

Podsećanja radi selekcija Australije će u Kataru nastupiti u okviru "grupe D" zajedno sa reprezentacijama Francuske, Danske i Tunisa, a svoj prvi meč odigraće protiv Francuza 22. novembra u Al-Vakrahu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading