ODUSTALI OD MUNDIJALA TIK PRED POČETAK: Propustili istorijsku šansu da debituju, razlog je BIZARAN!

Autor:

Sport

16.10.2022

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluk sa velikim posledicama.

ODUSTALI OD MUNDIJALA TIK PRED POČETAK: Propustili istorijsku šansu da debituju, razlog je BIZARAN!

Foto: Tanjug/AP

Pehar namenjen svetskom prvaku

Fudbalska reprezentacija Indije nikada nije nastupala na Svetskom prvenstvu, a za to je sama kriva.

Naime, Indijci su izborili plasman na SP u Brazilu 1950. godine nakon što je nekoliko reprezentacija odustalo od takmičenja.

Filipini, Indonezija i Burma (Mjanmar) su se povukle iz kvalifikacija, pa je Indija bez borbe dobila mesto na Mundijalu.

Ipak, nakon žrebanja za grupnu fazu odlučili su da odustanu od puta u Brazil, pod izgovorom da nemaju dovoljno novca za putne troškove (iako je FIFA pristala da plati veći deo njih), da nemaju vremena za treninge....

To je bilo dosta drugačije vreme nego danas, pa su mnoge reprezentacije više cenile Olimpijske igre nego Svetski šampionat.

Takva je bila i Indija, koja je nastupila na OI 1948. godine, a njeni fudbaleri su u Londonu igrali bosonogi.

FIFA je u međuvremenu zabranila da se igra bez patika, pa su mnogi posumnjali da je to pravi razlog zbog kojeg Indijci nisu hteli da se pojave na SP u Brazilu.

Oni su to sve demantovali, ali su decenijama kasnije priznali da su napravili veliku grešku zbog odustajanja od Mundijala, kao i da bi indijski fudbal bio na daleko većem nivou da su igrali u Brazilu.

Pomenuti Mundijal u zemlji Karioka bio je specifičan zbog velikog broja odustajanja, što pre kvalifikacija, što pre samog turnira.

Na kraju je učestvovalo samo 13 reprezentacija, dve grupe su imale po četiri ekipe, jedna tri, dok su u jednoj grupi bila samo dva tima.

Titulu je na kraju osvojio Urugvaj, koji je tada stigao i do poslednjeg svetskog pehara.

A, što se tiče Indije, oni posle te 1950. godine nisu više nijednom bili ni blizu plasmana na smotru najboljih svetskih reprezentacija...verovatno i najgora odluka u istoriji fudbala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading