FUDBAL ĆE SE IGRATI BEZ GOLMANA: Žoze Murinjo najavio NIKAD LUĐU INOVACIJU

Autor:

Sport

22.04.2024

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portugalac objasnio kako misli da će se to sprovesti u delo.

FUDBAL ĆE SE IGRATI BEZ GOLMANA: Žoze Murinjo najavio NIKAD LUĐU INOVACIJU

Foto: Tanjug/AP

Žoze Murinjo

Fudbal godinama "napadaju" brojne ideje kako bi mogla da se izmeni i unapred sama igra i učini zanimljivijom. Neke od inovacija su već prošle, poput VAR sistema, neke su blizu realizacije kao što je promena pravila ofsajdu, a neke zvuče krajnje radikalne i nezamislive. Iskusni trener Žoze Murinjo je otkrio svoje mišljenje o tome šta bi mogla biti sledeća "genijalna" inovacija u fudbalu - IGRANJE BEZ GOLMANA!.

U poslednjih dvadeset godina, uloga golmana se transformisala iz jednostavnog zaustavljača šuteva u igrača koji učestvuje u igri kao jedanaesti igrač u polju. Manuel Nojer je bio pionir u ovoj transformaciji, a moderni golmani poput Edersona iz Mančester Sitija i Andre Onane iz Mančester junajteda su primeri ove promene. Sada, u intervjuu za Telegraf, Portugala je hipotetički predvideo da bi vodeći treneri uskoro mogli da odluče da zamene golmana s igračem u polju kada pokušava da sustigne zaostatak u kasnoj fazi utakmice.

- Zašto igrati sa golmanom, čak i ako je dobar sa loptom, skoro u sredini terena, kada to možete da uradite sa pravim igračem? Mogu da zamislim da će se ta zamena dogoditi. I trener koji to uradi biće smatran genijem - rekao je Murinjo.

Foto: Tanjug/AP

Već se transformiše: Ederson

Iako to za fudbal zvuči nerealno, ovakvo provilo se već uveliko primenjuje u rukometu. Takođe, ne tako retko se dešava da golmani u poslednjem napadu na utakmici odu na centaršut na korner kada se igra na sve ili ništa. Murinjo je takođe istakao da je primetio porast korišćenja centralnih defanzivaca na širokim defanzivnim pozicijama.

- Pogledajte Mančester siti, pogledajte Arsenal. Koliko centralnih defanzivaca imaju u timu? Ponekad ih imaju šest, a zatim igraju na drugim pozicijama. Igrači igraju kao desni bek, levi bek, igraju kao vezni igrači. Ali igraju sa pet ili šest centralnih defanzivaca na terenu. Oni osećaju potrebu za defanzivnom stabilnošću i kompaktnošću u odbrani. Zašto? Da sam novinar, pitao bih trenera - kazao je Murinjo.

Takođe je istakao da je fizička pripremljenost igrača od suštinskog značaja za uspeh u takmičenjima poput Lige šampiona, navodeći primere taktičkih poteza koji su doveli do uspeha u određenim utakmicama.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading