ZVEZDA EVROPSKOG FUDBALA DIŽE SVEST O POTRESU MOZGA: "Sinu pričam da NE UDARA loptu glavom!"

Autor:

Sport

02.04.2024

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Završio sam utakmicu protiv Nigerije, ali sam bio na autopilotu"

ZVEZDA EVROPSKOG FUDBALA DIŽE SVEST O POTRESU MOZGA: "Sinu pričam da NE UDARA loptu glavom!"

Foto: Tanjug/AP

Fudbaler Mančester junajteda Rafael Varan izneo je svoje zabrinutosti u vezi sa opasnostima udaraca glavom u fudbalu. On ističe da je oštetio svoje telo konstantnim zahvatanjem lopte glavom tokom treninga i utakmica, te je pozvao na veću zaštitu i svest po pitanju potresa mozga.

- Moj sedmogodišnji sin igra fudbal i savetujem mu da ne udara loptu glavom. To je za mene ključno. Čak i ako ne izazove momentalnu traumu, znamo da dugoročno, ponovljeni šokovi mogu imati štetne efekte. Ne znam da li ću doživeti 100 godina, ali znam da sam oštetio svoje telo. O opasnostima udaraca glavom treba učiti na svim amaterskim fudbalskim terenima i sa mladima, rekao je Varan za Ekip, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Fudbaler je podelio svoje iskustvo igranja uprkos potresu mozga, navodeći da je nastupao za reprezentaciju Francuske i Real Madrid čak i nakon što je pretrpeo udarac u glavu. On je istakao da su simptomi potresa mozga često nevidljivi te da je važno podići svest o ozbiljnosti ovog pitanja.

- Završio sam utakmicu protiv Nigerije (2014. Svetsko prvenstvo), ali sam bio na autopilotu. U ekipi su se pitali da li sam spreman da igram protiv Nemačke. Bio sam oslabljen, ali sam na kraju odigrao zaista dobro. Ono što nikada nećemo saznati je šta bi se dogodilo da sam dobio još jedan udarac u glavu, naveo je Varane i dodao za kraj:

- Kao fudbaleri koji igraju na najvišem nivou navikli smo na bol, mi smo nalik vojnicima, čvrsti momci, simboli fizičke snage, ali simptomi potresa mozga su prilično nevidljivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading