NOVI MURAL OSVANUO NA ZVEZDINOM SEVERU: Delije odale počast PRVOM UBIJENOM U NAVIJAČKIM SUKOBIMA! Ovo sigurno niste znali!

Autor: M. M.

Sport

19.02.2024

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udarac u glavu bio je koban!

NOVI MURAL OSVANUO NA ZVEZDINOM SEVERU: Delije odale počast PRVOM UBIJENOM U NAVIJAČKIM SUKOBIMA! Ovo sigurno niste znali!

Foto: Republika

Poznato je da severnu tribinu stadiona Crvene zvezde, što spolja, što unutar, krase brojni navijački grafiti. 

Odnedavno, unutrašnji zidovi severa bogatiji su za novi grafit, i to kakav! Mnogi su se zapitali, a ko je taj Stefke, momak koji je poginuo 1992. godine. Odgovor na pitanje dali su sa Instagram stranice "awaydays_redstar", koja objavljuje fotografije delija

Teskt prenosimo u celosti:

- Mnogo je žrtva u istoriji navijačkih sukoba na ovim prostorima, a od Stefketa je sve počelo. Nedopustivo je da se neki navijač ne vrati posle utakmice svog tima živ i zdrav. Bez obzira na klupske boje.

Tog kobnog 22. marta 1992. godine, pred večiti derbi na Marakani, došlo je do tuče navijača. Između ostalog, jedna od većih pobeda protiv Grobara, ali na kraju dana je najmanje važna. Sve ono što nije smelo da se desi, desilo se.

Neki od ljudi koji su bili u to vreme u prvim linijama ističu jedan deo događaja:

"Grobari su stajali ispred južne tribine na svom stadionu i spremali su se da krenu ka Marakani. Bilo ih je 400-500. Naši su se skupili u parkiću između dva stadiona i došli na brdašce. Naoružani do zuba kamenjem i drugim stvarima, došli su na vrh brdašceta odakle su im Grobari bili kao na dlanu. Počelo je sa kišom kamenja, a onda su se prvi redovi sjurili dole. Grobari su počeli da beže na dve strane, jedna grupa dole prema blagajni JNA, a druga gore prema njihovoj zapadnoj tribini. Ostalo ih je nekoliko koji su imali muda i nisu pobegli. Iako su svi pobegli, njih nekoliko je ostalo i spremalo da se brani štanglama. Nekoliko naših je krenulo na Vanju, Bojan iz Jerkovića je krenuo na tipa u kožnoj jakni koji je imao bejzbol palicu. Bojanu je od jednog udarca polomljena ruka i posle toga je nosio gips dugo. Tip u kožnoj jakni je leđima bio okrenut ogradi teniskog terena, a ispred su bili parkirani automobili. Između automobila je prišao Stefke krenuo da udari tog Grobara. Ovaj se okrenuo i direktno udario Stefketa u glavu bejzbol palicom. Stefke je pao, i kako kažu prisutni u jednom trenutku podigao, a onda opet pao. Prema priči prisutnih, kad se očistilo, došli su pubovi i neadekvatnim postupcima možda i pogoršali njegovo stanje. Odveden je u Urgentni centar gde je bio u komi nešto preko 20 dana i onda je on preminuo. Bila je to pirova pobeda. Razbili smo Grobare, ali izgubili druga i mnogo dobrog momka. Кasnije je uhapšen Vanja iz skele. Optužen je i osuđen na ubistvo. Po onome što se dalo čuti od svedoka koji su bili tu, on to nije uradio, ali je verovatno hteo da sačuva druga.

Neka mu je večna slava".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Laki

09.03.2024 19:53

Da niste krenuli na Grobare ne bi do toga doslo , prvi ste napali Grobare ,Grobari nikada prvi ne napadaju vec vi napadate po neki put vas 50 cigana na 10 Grobara zao mi je izgubljenog mladog zivota !!!!!!